Pripoj sa k nám!

Podmorská reštaurácia UNDER v Nórsku

Architektonické štúdio Snøhetta zverejnilo fotografie, ktoré ukazujú, ako sa jeho podmorská reštaurácia Under pokryla morským životom v priebehu troch rokov od dokončenia.

Architekti: SNOHETTA
Rok: 2019
Miesto: Nórsko
Typológia: Reštaurácia

Reštaurácia sa nachádza v odľahlej oblasti Lindesnes v Nórsku. Stavba s rozlohou 495 metrov štvorcových je ponorená do skalnatého pobrežia a teraz slúži ako umelý útes.
Nórske štúdio navrhlo Under ako betónový tubus, ktorý má pripomínať zapustený periskop. Betón zostal zvonka odkrytý a vytvoril hrubý povrch, na ktorý sa môžu prichytiť riasy a mäkkýše.
Podľa Snøhetta ho teraz, 3 roky po dokončení v roku 2019, „prijala príroda“ presne tak, ako bolo zamýšľané.
„Podmorská reštaurácia Under na nórskom pobreží Lindesnes bola navrhnutá tak, aby sa časom plne integrovala do morského prostredia, keďže drsnosť betónovej škrupiny mala za cieľ fungovať ako umelý útes, ktorý víta lipne a chaluhy, aby ju obývali,“ tvrdí štúdio.
„Teraz sme všetci nadšení, keď vidíme, ako všetky plánované integrácie ožívajú, pretože príroda budovu plne objala a obývala.“

Under bola prvá európska a zároveň „najväčšia“ podvodná reštaurácia na svete. Jej steny, ktoré sú mierne zakrivené a majú hrúbku pol metra, boli navrhnuté tak, aby zabezpečili odolnosť proti vlnám a tlaku vody. Okrem toho, že budova poskytne návštevníkom jedinečný kulinársky zážitok, dúfa, že pritiahne morský život, zvýši biodiverzitu oblasti.
Taktiež poskytuje morským biológom jedinečný priestor na štúdium morského života bez toho, aby ho rušili, a povzbudzuje návštevníkov, aby sa dozvedeli o podmorskom živote jeho pozorovaním zblízka.
„Mnohí tvrdia, že na to, aby sa ľudstvo skutočne lepšie staralo o našu prírodu, ju musí vidieť a dozvedieť sa viac o nej viac ľudí,“ uviedlo štúdio.
„Toto je aj hlavná myšlienka v projekte Under. Schopnosť poskytnúť ľuďom lepší pohľad na život v mori robí z reštaurácie Under mimoriadne vzrušujúci projekt pre morských biológov.“
Podľa štúdia je lokalita veľmi rozmanitá, pretože sa nachádza na mieste, kde sa Baltské more stretáva s Atlantickým oceánom.

Riasy a mäkkýše, ktoré sa teraz držia na povrchu reštaurácie, tvoria umelý útes z mušlí, ktorý prečistí vodu a prirodzene priláka viac morských živočíchov. Vo vnútri je morský život orámovaný obrovským akrylovým oknom, ktoré má rozmery 11 krát tri metre a je viditeľné z každej úrovne v budove.
Aby návštevníci mohli v noci pozorovať tento morský život cez okno, Snøhetta spolupracovala s dizajnérskym štúdiom Light Bureau na vytvorení tlmeného morského dna a vnútorného osvetlenia.
Od dokončenia podvodnej reštaurácie štúdio tiež pridalo sériu štruktúr na okolité morské dno, ako sú skaly, o ktorých sa očakáva, že poskytnú „ešte lepšiu živnú pôdu“ pre organizmy.

Pridajte Komentár