Pripoj sa k nám!

FRANKE - Švajčiarska firma svetového rozsahu na Slovensku

Priekopnícky duch už viac ako 100 rokov.
História firmy

História firmy FRANKE začala pred viac ako 100 rokmi vo švajčiarskom meste Rorschach, kde Hermann Franke založil v roku 1911 remeselnícku dielňu na spracovanie plechu „Spenglerei Hermann FRANKE. Firma vyrábala strešné okná a vikiere. V 30tych rokoch minulého storočia sa firma presťahovala do Aarburgu, kde je aj dnes sídlo FRANKE Group. Vo Švajčiarsku je tiež jeden z najväčších a najmodernejších závodov koncernu FRANKE.

V roku 1937 začali s výrobou bezšvíkových nerezových drezových jednotiek novou technológiou zvárania a so zavedením sériovej výroby. Výroba sa znásobovala, export rástol a utvorila sa nová divízia priemyselných kuchýň. Vyrábali kompletne vybavené kuchyne (štandardné kuchyne Franke). Vynález drezového štandardu pre komerčné kuchyne umožnil vytvoriť štandard stravovania a ukotvenie koncepcie systému Franke. Firma v tom čase mala už 750 zamestnancov.

FRANKE aktuálne

Dnes, po viac ako 100 rokoch, je FRANKE skupinou s globálnym rozsahom, ktorý zahŕňa 72 firiem na 5 kontinentoch vrátanie Čiech a Slovenska a zamestnáva takmer 10 000 zamestnancov. V každej fáze výroby a distribúcie, bez ohľadu na zemepisnú šírku, sú pre spoločnosti združené vo FRANKE Group základom hodnoty, vyplývajúce zo švajčiarskeho pôvodu. Celá skupina Franke Group sa riadi troma základnými piliermi a to One Franke: jedna značka, jedna stratégia, jedna kultúra.

Franke spojila spoločnosti Franke Kitchen Systems a Faber Hoods & Cooking Systems a vytvorila novú divíziu Franke Home Solutions. Koncern Franke sa zaraďuje k popredným svetovým hráčom vo výrobe produktov súvisiacich s kuchyňami a varením. Do jeho portfólia patria okrem drezov aj odsávače pár, kuchynské batérie, kávovary, systémy na triedenie odpadu či ďalšie zariadenia pre gastropriemysel, ako sú chladničky, umývačky riadu i varné dosky.
V rámci optimalizačného programu sa firma rozhodla, že kompozitné drezy budú vyrábať už len na jednom mieste. Produkcia sa presťahovala do novopostaveného moderného závodu v slovenskom Strečne, ktorý si vyžiadal rozsiahlu investíciu. Po nábehu na plný výkon má zamestnávať približne štyristo ľudí.

FRANKE na Slovensku

Na Slovensku je výrobný závod od roku 2007, keď ovládli žilinskú spoločnosť Benthor Drezy (bývalá divízia Považských chemických závodov – PCHZ). Premenovali ju na Franke Slovakia a prakticky ihneď začali produkovať odlievané kameninové kuchynské drezy typu Fragranit+. Tomuto druhu výroby sa na Slovensku venujú ako jediní.

Nový slovenský závod Franke stojí necelých desať kilometrov od starého žilinského. Výstavbou na zelenej lúke v strečnianskom priemyselnom parku zabili Švajčiari dve muchy jednou ranou. Nielenže sa vymanili zo stiesnených priestorov v Žiline, ale našli i vhodné miesto, na ktoré v dohľadnom čase sústredia celú vlastnú produkciu kompozitných kuchynských drezov – odlievaných i lisovaných. Fragranitové drezy sa odlievajú z kamennej drviny a metylmetakrylátu (surovina na plexisklo), tektonitové sa vyrábajú lisovaním plastu – polyesteru vystuženého skleným vláknom. Celková plocha novej hlavnej budovy Franke v Strečne predstavuje osemnásťtisíc štvorcových metrov. Investícia zahŕňa tiež administratívnu časť, infraštruktúru budovy a dva menšie samostatné sklady surovín. Prvý drez v rámci testovacej prevádzky v nových priestoroch vyrobili v novembri 2018, na plné obrátky začala fabrika bežať koncom roka 2019.

V žilinskej fabrike Franke odliali v roku 2017 dvestoštyridsaťtisíc kameninových drezov, čo bolo maximum v histórii tuzemskej dcéry. Kapacita produkcie v Strečne po transfere všetkých technologických zariadení stúpne na 1,2 milióna drezov ročne, čo bude podstatný nárast oproti doterajším slovenským pomerom.

Franke obsluhuje drezmi zo Strečna celý svet. Tradične silná je západná Európa, ale najväčší nárast dopytu firma cíti v strednej a východnej Európe. Kľúčovými trhmi sú pre ňu Nemecko, Francúzsko a Spojené štáty.

Produkty fragranit v E-shope : Drezy Fragranit+ (Eshop stavby)

Mohlo by vás zaujímať:
Drezy FRANKE – Nerez
Drezy FRANKE – Tectonite
Drezy FRANKE – Fragranit+ (vlastnosti a popis)
Údržba drezov Franke Fragranit+


Zdroj : FRANKE Slovensko
Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár