Pripoj sa k nám!

Olejový radiátor alebo elektrický konvektor na stenu?

Tepelná pohoda je dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje to, ako sa v danom priestore cítime. V lete si ľudské telo vyžaduje pocit chladu a v zime naopak príjemný tepelný komfort. Vykurovanie v chladných mesiacoch je práve zárukou toho, že sa doma cítime pohodlne. Ak riešite otázku toho, ako vykurovaním dosiahnuť tepelnú pohodu, možno sa medzi rôznymi typmi kúrenia zaujímate práve o elektrické konvektory či olejové radiátory. Ktorý z nich sa oplatí viac?

Olejový radiátor alebo elektrický konvektor na stenu. Ak porovnávame tieto dve alternatívy, je potrebné mať na pamäti, že v oboch prípadoch je zdrojom elektrická energia. Olejové radiátory i elektrické konvektory na stenu sú cenovo dostupné a dizajnovo veľmi variabilné. Vhodné na montáž na stenu alebo ako voľne stojace ohrievače v priestore. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Elektrické konvektory na stenu

V praxi sú elektrické konvektory odborníkmi odporúčané ako doplnkový spôsob vykurovania. V prípade domov či bytov dokážu zabezpečiť adekvátny tepelný komfort, no z hľadiska spotreby sú menej úsporné, a to aj v porovnaní s olejovými radiátormi. Majú veľmi rýchly nástup tepla a k dobru je tiež vlastnsoť, že dokážu priestor ohriať rýchlejšie ako olejové radiátory.

Podobne ako olejové radiátory využívajú princíp konvekčného vykurovania. Ohrievajú teda samotný vzduch. Využívajú na to výhrevné teleso, ktoré je najčastejšie z kovu či nerezovej ocele. V niektorých prípadoch majú elektrické konvektory na stenu integrované aj ventilátory pre efektívnejšiu cirkuláciu horúceho vzduchu.

Moderné konvektory, ktoré je možné inštalovať na stenu dnes svojím dizajnom pripomínajú plnohodnotné radiátory. Nijakým spôsobom teda nenarúšajú interiér miestnosti. Kombinujú rôzne materiály, ako oceľ, sklo či plast.

Obstarávacia cena je nízka a tiež preto sú elektrické konvektory na stenu tak obľúbené. Nástenné modely sú dostupné vo viacerých prevedeniach a veľkostiach. Aj od toho sa odvíja samotná cena. Vhodné sú skôr do menších miestností.

Nevýhodou môže byť v niektorých prípadoch spaľovanie kyslíka, ak nie je výhrevné teleso riadne kryté (netýka sa panelových ohrievačov). To sa prejavuje typickým zápachom. Niektoré konvektory sú taktiež hlučnejšie.

Olejové radiátory

V porovnaní s elektrickými konvektormi na stenu sú olejové radiátory z dlhodobého hľadiska lepšou alternatívou, ak sa chystáte ich na vykurovanie využívať dlhšiu dobu. Využívajú konvekčné teplo, no zároveň vďaka olejovej náplni dokážu teplo lepšie akumulovať a aj po vypnutí vydávať čiastočne sálavé teplo.

Svoje miesto si nájdu aj vo väčších či stredne veľkých miestnostiach, a to aj s ohľadom na spotrebu energie. Hoci prvotné zahrievanie trvá dlhší čas ako v prípade konvektora, následná tepelná zotrvačnosť, kedy radiátor odovzdáva teplo do priestoru je energeticky ekonomickejšia. Celkový pomer spotreby a výkonu je teda lepší.

Nevýhodou menej kvalitných modelov môže byť riziko vyššej miery poruchovosti, tečenie oleja alebo jeho nedostatočná cirkulácia a tým pádom neefektívny ohrev. Nástenné olejové radiátory si z času na čas vyžadujú kontrolu olejovej náplne alebo jeho výmenu.

Dizajnom pripomínajú klasické radiátory. Taktiež sú dostupné ako nástenné konštrukcie alebo voľne stojace ohrievače. Z hľadiska ceny sa môžu rovnať s elektrickými konvektormi a taktiež sú cenovo dostupné.

Olejový radiátor, konvektor alebo infrapanel?

Vo výsledku, ak sa budete rozhodovať pre jednu alebo druhú alternatívu, neurobíte zlé rozhodnutie. Ak sa zameriavate na vyššiu úspornosť a kúriť chcete elektrinou dlhodobejšie, olejové radiátory sú lepšie. Naopak ak vám ide o okamžitý nástup tepla a rýchle vykúrenie priestoru, elektrické konvektory na stenu sú vhodnejšia voľba. Opomenúť však netreba ani ďalšie možnosti, ako infražiariče, elektrické infrapanely alebo keramické ohrievače. Jednotlivé vlastnosti a parametre konkrétnych modelov sa oplatí si vopred porovnať.

zdroj obrázkov: shutterstock.com

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár