Pripoj sa k nám!

Jarná údržba záhrady - niekolko rád

Po zime, ktorá sa ťahala cez sychravé a zamrznuté dni s absenciou slnka sa dni konečne predĺžili a slnko sa snaží viac a viac predrať cez mraky. Človek, ktorý miluje záhradu a dni prežité v nej si uvedomí, že je najvyšší čas pustiť sa do jej úpravy, preto vám ponúkame pár typov čo treba urobiť.

Súvisiace témy : Lexikón stavby – Záhrada (lexikón záhradných rastlín)
Čistenie záhonov od suchej biomasy.
Všetky nečistoty je potrebné zo záhonov odstrániť, vďaka čomu lepšie rozoznáte, ktoré rastliny pučia, a ktoré uhynuli. Odstránime zazimovanie kríkov, orežeme okrasné trávy a zhrabeme zvyškové lístie. Odstránime všetky uschnuté časti trvaliek.

Jarný rez okrasnej záhrady podľa typu rastlín.
Orežeme zamrznuté časti kríkov a stromov a prevedieme udržiavací rez. Zo vždyzelených a čiastočne opadavých trvaliek a tráv odstránime len zhnednuté a odumreté časti (čemerice, bergenie, klinček, nízke floxy, a pod.). Na drevnatejúcich trvalkách (ako levanduľa, šalvia lekárska, a pod.) vykonáme len rez do nového dreva. Z opadavých trvaliek odstránime uschnuté vetvičky, listy aj kvety.

Zmladenie starých rastlín.
Pri trvalkách, ktoré sú už dlho na jednom mieste alebo poliehajú, treba urobiť zmladenie. Robí sa to delením hľúz alebo trsov. Touto úpravou im prinavrátite vitalitu a tiež si rozdelenú rastlinu namnožíte a môžete ju zasadiť na nové miesto. Kríky vysadené prvé roky režte výchovným rezom t.j. výhonky skracujte o jednu tretinu až polovicu dĺžky ešte pred pučaním alebo po odkvitnutí.
Doplňte prázdne miesta.
Zmladzovaním si namnožíte rastliny, ktoré môžete vysadiť na nové prázdne miesta po vyhynutých rastlinách alebo na miesta, ktoré ešte nemáte v záhrade obsadené. Doplniť prázdne miesta môžete aj zakúpením nových rastliniek ako sú napríklad letné cibuľoviny (georgínygladioly a pod.),  pre ktoré je jar ideálny čas na výsadbu.

Hnojenie.
Je dôležité vedieť akú pôdu, ktorá rastlina potrebuje a podľa toho zvoliť typ hnojiva. Pre kyslomilné druhy (vresy, ihličnany, hortenzie, rododendrony a pod.) prípravky , ktoré okysľujú pôdu, pre bežné okrasné trvalky stačí dobre vyzretý kompost. Ale nezabúdajte, že je lepšie hnojiť v menších dávkach a častejšie.
Burina.
Každý sa snaží buriny zbaviť všemožným spôsobom – od herbicídnych prípravkov až po bezchemické zásahy. Dôležité je nenechať ju vysemeniť sa. Snažte sa zbaviť buriny preventívne. Používajte mulčovacie fólie, pomáha aj hustá výsadba záhonov. Funguje aj to, keď sa záhon pred výsadbou najprv zakryje priesvitnou fóliou kedy buriny pôsobením tepla a svetla vyklíčia a potom ich zakryť nepriesvitnou fóliou, kedy vyklíčené rastliny uhynú a získate čistý záhon.

No pamätajte na to, že buriny neexistujú. Každá rastlina v prírode má svoj význam a všetky rastliny alebo ich časti sú liečivé. Sterilná záhrada aj tak vyžaduje neustálu údržbu a prácu. Načo sa stresovať tým, že nám na trávniku vyrástli napríklad púpavy, keď krásne kvitnú, prilákajú užitočný hmyz, ktorý nám na oplátku pomôže pri boji proti škodlivému hmyzu? Najkrajšie záhrady sú aj tak také, ktoré vytvoria symbiózu s okolitým prostredím a budete sa v nich cítiť príjemne a oddýchnete si v nich.

Foto zdroj: flickr.com, pixabay.com

Súvisiace témy : Lexikón stavby – Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár