Pripoj sa k nám!

Tunel pre cyklistov a peších v Nórskom Bergene

Budúcnosť bez áut: Cieľom najdlhšieho cyklistického tunela v Európe je obmedziť dopravu v tomto nórskom meste.

Nórsky Bergen sa pripravuje na otvorenie najdlhšieho účelového tunela pre chodcov a cyklistov na svete.
15. apríla 2023 sa pre verejnosť otvorí 2,9 km dlhý tunel s bežeckými a cyklistickými podujatiami. Cyklistika trvá približne 10 minút a prechádzka 30 až 45 minút.
Známy ako Fyllingsdalstunnelen, tunel pretína horu Løvstakken v juhozápadnom nórskom meste a spája obytné oblasti Fyllingsdalen a Mindemyren. Cyklisti môžu pokračovať do centra Bergenu po existujúcich trasách.
Tunel Fyllingsdal aj zvyšok cyklotrasy do centra mesta Bergen sú financované prostredníctvom štátom podporovaného Miljøløftet (Environmentálny prísľub).
Jeho cieľom je uľahčiť viacerým ľuďom zvoliť si jazdu na bicykli a chôdzu pred šoférovaním . Nielenže by to mohlo pomôcť znížiť dopravu v meste, ale tiež by to mohlo pomôcť znížiť emisie ohrievania planéty a nezdravé znečistenie .
Celková vzdialenosť trasy – z Fyllingsdalen do Festplassen v centre mesta – je 7,8 kilometra, čo na bicykli trvá približne 25 minút. V súčasnosti trvá jazda na bicykli medzi týmito oblasťami približne 40 minút.
Tunel bude otvorený denne od 5:30 do 23:30. Je vybavený dobre osvetlenými odpočívadlami a bezpečnostnými kamerami. Núdzové telefóny sú k dispozícii každých 250 metrov.
Farebné dynamické osvetlenie vytvorí vlnu svetla, keď cyklista alebo chodec vstúpi do tunela na ktoromkoľvek konci, čím upozorní cyklistov na protiidúcu premávku. Je tiež lemovaná umeleckými dielami a inštaláciami, aby bola cesta zaujímavejšia.
Bude sa udržiavať pri stálej teplote 7 stupňov Celzia, vďaka čomu bude atraktívna tréningová trasa pre bežcov v chladnejších dňoch.
Otvárací ceremoniál 15. apríla bude v sobotu v znamení tunelových pretekov a v nedeľu cykloprehliadok .

Pozrite si  video a nahliadnite do nového tunela v Bergene.

 

Vaša Stavba od A po Z.

1 názor na “Tunel pre cyklistov a peších v Nórskom Bergene.”

Pridajte Komentár