Pripoj sa k nám!

Sídlo Klobouckej lesnej

Nové sídlo Klobouckej lesnej so svojou rozlohou tisíc metrov štvorcových stelesňuje hlavné princípy udržateľného dizajnu, súčasné environmentálne myslenie a nevyužitý potenciál environmentálneho prístupu k výstavbe budov.

Miesto: Brumov-Bylnice, ČR
Investor: Kloboucká lesní as
Projekt: 2019
Realizácia: 2022
Plocha: 475,7 m2
Generálny inžinier: Pavel Srba
Záhradný architekt: Partero
Fotografia: BoysPlayNice

Spoločnosť Kloboucká lesní si neustále razí cestu k trvalo udržateľnému lesnému hospodárstvu. Poslaním Klobouckej lesnej je svojimi rôznymi aktivitami demonštrovať potenciál udržateľného stavebníctva – s využitím holistického environmentálneho prístupu a špičkových technológií.

Návrh budovy ukazuje cestu pre budúce stavebné projekty. Ekologicky zodpovedné, jednoduché a skromné, ale vybavené najmodernejšou technológiou – a umiestnené v prírodnom prostredí obklopenom vegetáciou a vodou. Nosná konštrukcia je vyrobená výlučne z dreva, materiálu, ktorý sa vyrába priamo na mieste vo výrobnej hale Kloboucká lesní vzdialená len sto metrov. Drevo je najstarší a najjednoduchší materiál, no proces výroby je veľmi moderný. Ako vlajkový produkt portfólia spoločnosti bolo na rám budovy použité lepené lamelové drevo. Tradične tvarovaný rám, ktorý sa mnohokrát opakuje, tvorí predĺžený a elegantný objem.

Fotovoltaické pole budovy produkuje dostatok energie na splnenie jej požiadaviek. V skutočnosti väčšina všetkých elektronických zariadení v areáli v súčasnosti využíva solárnu energiu. Solárne panely centrály slúžia aj ako strešný materiál. Sklenené panely pokrývajú severnú časť strechy, aby prepustili viac svetla do podkrovného priestoru.
Dažďová voda zo striech sa skladuje v otvorených jazierkach a využíva sa na zavlažovanie a chladenie počas letných mesiacov. Odrážaním rozptýleného denného svetla vodná hladina tiež pomáha privádzať svetlo hlbšie do budovy.
Zdrojom na vykurovanie objektu a celého areálu je centrálna kotolňa, kde hlavným palivom je drevná štiepka vlastnej výroby. Vďaka tomu je lokalita úplne nezávislá od akéhokoľvek iného zdroja paliva. Pridanou hodnotou je, že ide o úplne ekologický zdroj.

Vízia
Predstavte si svet, kde stavebné materiály pre váš dom necestujú cez polovicu zemegule. Kde poznáte les, odkiaľ pochádza drevo pre váš dom. Nové sídlo Klobouckej lesní nie je len progresívna firemná kancelária, je to laboratórium. Študuje rýchlejšie spôsoby výstavby budov a lepšie spôsoby práce s energiou a materiálmi, aby sa minimalizoval ich vplyv na životné prostredie počas ich výroby, používania a likvidácie na konci ich životného cyklu. Neplytvá ani kvapka vody, ani joule nestratí energia. Skúsenosti sa menia na vývoj.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár