Pripoj sa k nám!

Čo by ste mali vedieť o hydroizolácii kúpeľne?

Voda je dobrý sluha, ale zlý pán.  Aby ste mali vlhkosť v kúpeľni pod kontrolou a mohli ju dlhodobo a bez problémov užívať, je dôležité venovať pozornosť materiálom pod obkladom či dlažbou.

Skôr ako nalepíte obklady a dlažbu

Skôr ako nalepíte obklady a dlažbu venujte pozornosť hydroizolácii. Nedostatočná alebo nekvalitne zrealizovaná hydroizolácia v kúpeľni môže spôsobiť vážne problémy a škody, ktorých odstránenie nebýva jednoduché a častokrát je finančne náročné.

Nedostatočná hydroizolácia umožňuje vlhkosti dostať sa do konštrukcie stien, podlahy a ostatných materiálov v kúpeľni, čo vytvára ideálne podmienky na rast plesní. Výsledkom nie sú len neestetický vzhľad dotknutých plôch – škaredé škvrny a povlaky, ale aj nebezpečné prostredie pre zdravie ľudí.

Takáto situácia predstavuje nepohodlie pre obyvateľov domu hneď z niekoľkých hľadísk: Plesne produkujú alergény, toxíny a iné látky, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy ako alergie, dýchacie problémy, podráždenie očí, pokožky a dýchacích ciest, astmu a iné respiračné ochorenia. Produkujú tiež charakteristický zápach, ktorý je nepríjemný a v niektorých prípadoch aj toxický. Zároveň však môžu negatívne ovplyvniť životnosť použitých materiálov či dokonca stavebnej konštrukcie. Kvalitná a správne zrealizovaná hydroizolácia v kúpeľni je kľúčová na zachovanie jej trvanlivosti, bezpečnosti a estetického vzhľadu.

Tekuté hydroizolačné membrány
Aj keď na vytvorenie hydroizolácie v kúpeľni možno použiť viacero materiálov, napríklad polyetylénové fólie či bitúmenové hydroizolačné materiály, obľube sa tešia najmä tekuté hydroizolačné membrány. Môžu sa pochváliť viacerými výhodami, ako sú flexibilita, bezškárový povrch, vodotesnosť, rýchla aplikácia, vyššia odolnosť voči poškodeniu, možnosť prekrytia rôznych materiálov či dlhá životnosť.

Realizujú sa priamo pod keramické obkladové prvky, na stenách aj podlahách. Môžu sa aplikovať valcovaním alebo stierkovaním. Materiál sa nanáša priamo z nádoby vhodným náradím rovnomerne na podklad v dvoch navzájom nezávislých pracovných krokoch. Druhá vrstva sa aplikujte až po vyschnutí prvej vrstvy. Celková vrstva musí byť celistvá a mala by mať určitú predpísanú hrúbku (závisí od konkrétneho produktu). Obkladanie je zvyčajne možné už po pár hodinách.

Flexibilná, rýchla a efektívna hydroizolácia kúpeľne

Tekuté hydroizolačné membrány sú elastické a flexibilné, čo znamená, že sa veľmi dobre prispôsobia nielen rôznym povrchom, ale aj tvarom. Čo je kľúčové, umožňujú úplné pokrytie podkladu a dokonalé utesnenie aj na tvarovo zložitých a nepravidelných plochách. Aplikujú sa priamo na povrch stien či podláh bez vytvárania škár, čím sa minimalizuje riziko únikov vody cez spoje, ktoré sú vždy potenciálnym problémom u iných typoch hydroizolačných materiálov.

Tekuté membrány tak vytvárajú nepremokavú bariéru, ktorá spoľahlivo chráni pred prenikaním vlhkosti a vody do konštrukcie. Sú schopné odolať aj tlakovej vode a poskytujú dlhotrvajúcu ochranu. Ich aplikácia je rýchla a efektívna, čo môže znížiť čas potrebný na dokončenie hydroizolácie kúpeľne v porovnaní s niektorými inými metódami. Tekuté hydroizolačné membrány majú vysokú odolnosť voči poškodeniu, dobre odolávajú opotrebeniu, chemickému aj fyzickému zaťaženiu. Pri správnej aplikácii a údržbe majú dlhú životnosť, čo znižuje potrebu pravidelných opráv.

Nedostatočná alebo nekvalitná hydroizolácia kúpeľne môže spôsobiť vážne problémy, venujte preto pozornosť materiálom pod povrchom. Správne zrealizovaná hydroizolácia je nevyhnutnou súčasťou prípravy podkladu pred lepením obkladov a dlažby v kúpeľni. Ak si sami netrúfate na výber vhodného materiálu, neváhajte kontaktovať odborníkov MUREXIN, ktorý vám ochotne poradia.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár