Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Balkóny veľké, malé - inšpirácie

7 Príspevky
6 Užívatelia
0 Likes
2,057 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Vytvorenie balkónovej záhrady nie je vôbec ťažké a možností je nespočetne veľa – pestovať môžete čokoľvek od jedlých až po okrasné rastliny. Ak je balkónová záhrada vykonaná správnym spôsobom, môže vzbudiť obdiv (a možno aj závisť) a poskytnúť vám krásne miesto, kde si môžete užívať a relaxovať.
balkon 01
Musíte si uvedomiť pár veci:
- pred nákupom kvetináčov a kvetináčov by ste si mali premyslieť, ako chcete, aby to vyzeralo a aké druhy rastlín chcete pestovať. Potom vezmite do úvahy veľkosť vášho balkóna a to, či je tienistý alebo slnečný.
- hotové rastliny vás budú pravdepodobne stáť viac peňazí. A chcete sadiť semiačka, mali by ste začať skôr. Jediná vec, na ktorú skutočne musíte minúť dobré peniaze, je kvalitná pôda.
- kvetináče používané na balkóne by mali byť praktické aj dekoratívne. Nezabúdajte však, že vaše rastliny sú hviezdami šou a črepníky by ich mali len dopĺňať. Voľne stojace kvetináče a črepníky vyrobené z hliny alebo keramiky sú dostatočne stabilné, aby zabránili pádu rastlín.
Ak je však vaším plánom namontovať alebo upevniť kontajnery na zábradlie a okná, mali by byť vyrobené z ľahkého materiálu (plast). Ak používate hrnce, musia mať na dne dostatok otvorov, ktoré umožnia dostatočný odtok vody. Ak pestujete zeleninu, najmä zelenú, použite ako kvetináče široké a dlhé boxy alebo debny.
balkon 2

 
eshop.stavba-az.sk

Slnečno alebo tieň? Ak je váš balkón slnečný, máte šťastie, pretože môžete pestovať prakticky čokoľvek. Najjednoduchšie rastliny na pestovanie na slnečnom balkóne sú ruže, muškáty a verbeny. Ak ste však fanúšikom tieňomilných rastlín, ako sú prvosienka a penovka, mali by ste vedieť, že ich tu bude ťažké pestovať. Tu je viac rastlín, ktorým sa dobre darí na plnom slnku: sukulenty, trávy, levanduľa, šalát, jahody, šalvia, oregano, bazalka, mäta. Ak je váš balkón v tieni, nezabudnite si rastliny starostlivo vybrať. Než si niečo kúpite, urobte si prieskum, aby ste zistili, ktoré rastliny rastú najlepšie na tienistých miestach. Tu je zoznam rastlín, ktoré milujú tieň, aby ste mohli začať: anglický brečtan, coleus, begónie, mierové ľalie, fuchsie, väčšina druhov papradí. Rastliny rastúce v nádobách však vo všeobecnosti potrebujú viac starostlivosti ako rastliny rastúce na zemi, preto ich často zalievajte a hnojte.

balkon 05
balkon 04

 

balkon 03
Ak je váš balkón malý, vyberte si viac popínavých rastlín a viniča. Kvety ako plamienok, jazmín a krvácajúce srdce sú skvelou voľbou. A ak chcete pestovať zeleninu, choďte na uhorky, fazuľu, hrášok, papriku a paradajky. Použite starý stojan alebo policu na uloženie kvetináčov a pestovanie rastlín v závesných košíkoch. Závesné koše vyzerajú obzvlášť krásne na balkónoch. Použite ich na pestovanie rastlín ako verbena, petúnie, machová ruža, lobelia, fuchsia alebo dokonca paradajky. Používajte vysoké a úzke hrnce, ktoré zaberajú menej miesta a/alebo držiaky na hrnce, ktoré budú držať hrnce vertikálne. Ak ste dostatočne zruční, ľahko si ho vyrobíte sami pomocou paliet. Nie je to také ťažké a dá sa to zvládnuť len za víkend. Jeden víkend je všetko, čo potrebujete, aby ste nazbierali potrebné zásoby a zasadili svoje rastliny do kvetináčov, aby ste premenili svoj balkón a zmenili ho na pokojné miesto, kde si môžete posedieť a relaxovať v obklopení prírody.
 
balkon 06
 
balkon 17
balkon 07
 
balkon 08
balkon 14
balkon 09
     
balkon 11
balkon 10
balkon 12
     
balkon 15
 
balkon 16

balkon 13
 
balkon 18
     
 
eshop.stavba-az.sk

 

balkon 19
balkon 21
balkon 24
balkon 20
balkon 23

 

balkon 22

 

Súvisiace témy:

Záhradné mostíky (mostík do záhrady) - inšpirácie

Záhradné jazierka - rôzne - inšpirácie

Záhradné jazierka s vodopádom - nápady, inšpirácie

Romantické záhrady - inšpirácie

Záhrady - Úprava v anglickom štýle (inšpirácie, nápady)

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Inšpirácie a dizajn - Exteriér

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 18/05/2022 5:23 pm
(@rakovicka)
Príspevky: 20
Eminent Member
 

Krasa ako sa da aj s malym balkonom skvelo vyhrat, aby tam vznikol prijemny priestor

 
Publikované : 19/05/2022 10:47 am
(@muska)
Príspevky: 3
New Member
 

super clanok, krasne fotky... uz len najst niekoho, kto to vie tak pekne urobit.

 
Publikované : 19/05/2022 12:11 pm
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 

super clanok, krasne fotky... uz len najst niekoho, kto to vie tak pekne urobit.

Môžete sa inšpirovať fotkami a skúsiť svojpomocne :)

 
Publikované : 19/05/2022 2:38 pm



(@dudko55)
Príspevky: 20
Eminent Member
 

ved to takych inspiracii, ktore zvladne clovek v pohode aj sam je kopec. hlavne je to vidiet, ako to asi tak vyzera a potom sa uz do toho len smelo pustit

 
Publikované : 23/05/2022 10:40 am
(@jakma)
Príspevky: 20
Eminent Member
 

Ono to chce fakt zvacsa len dobry napad a potom to uz ide nejak samo. Clovek ma dobry pocit, ze si nieco take spravil sam

 
Publikované : 24/05/2022 10:43 am
(@elviram)
Príspevky: 7
Active Member
 

Krásne inšpirácie - ja osobne by som chcela veľký bálkón s možnosťou posedenia:-)

 
Publikované : 21/07/2022 1:49 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..