Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

pohybové snímače

120 Príspevky
106 Užívatelia
0 Likes
91.2 K Zobrazenia
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Ahojte. Nevie mi niekto poradiť podľa čoho si vybrať pohybový snímač osvetlenia ?

 
Publikované : 11/12/2014 3:38 pm
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

Ahoj. V podstate si môžeš vybrať pohybový snímač s PIR senzorom resp. vysokofrekvenčným senzorom. Rozdiel medzi nimi je, že PIR (pasívny infračervený) senzor sníma pohyb ako zmenu tepla, ktoré prechádzajúca osoba vyžaruje. Nevýhodou tohto snímania je, že zopnutie môže byť aj nežiaduce (napr pri prievane v blízkosti tepelného zdroja) a oproti vysokofrekvenčným pohybovým senzorom je trochu oneskorené. Vysokofrekvenčný senzor vysiela krátkovlnné signály, ktoré sa odrážajú od okolitých objektov a stien a spätne ich prijíma. Na základe týchto signálov elektronika vyhodnotí či sa v snímanom priestore niekto pohybuje. Tieto snímače rozpoznajú pohyb bez oneskorenia a umožňujú snímanie pohybu aj za sklom resp. tenkými stenami. Niektorí výrobcovia ich preto umiestňujú aj priamo do svietidiel (čo pri PIR snímačoch nie je možné). Nevýhodou je nechcené spínanie pokiaľ sa osoba pohybuje za tenkou priečkou.
Pri kúpe snímača si treba ešte preveriť uhol a vzdialenosť snímania. S tým súvisí možnosť výškovo obmedziť snímanie (aby ho napr. nezapínali domáce zvieratá).
Tiež rozsah času zopnutia svietidla či rozsah nastavenia intenzity osvetlenia pri ktorom má snímač spínať.
Dôležitý údaj je max. spínaný výkon svetelných zdrojov (žiaroviek, či žiariviek). Ak by spínaný výkon nevyhoval, je možné osvetlenie spínať cez relé či stykač.
No a tiež spôsob montáže – nástenné, stropné či zapustené do podhľadu. Dúfam, že som pomohol... :roll:

 
Publikované : 11/12/2014 3:50 pm
 mara
(@mara)
Príspevky: 155
Estimable Member
 

fajn by bolo si to pozistovat u konkretnych firiem ktory taketo snimace ponukaju

 
Publikované : 07/09/2016 4:25 pm
(@javorka)
Príspevky: 46
Eminent Member
 

Firmy to možno majú aj na stránkach

 
Publikované : 08/09/2016 4:08 pm



(@fukter)
Príspevky: 81
Trusted Member
 

Rozhodol by som priamo na základe konkrétnych firiem. Ale zváž to zapínanie pri nižších osobách podľa toho či máš deti alebo nie lebo sa môže stať že sa stane dieťaťu úraz keď sa senzor večer nezapne. Musíš sa rozhodnúť podľa toho pre koho to má byť určené...Ale na tvojom mieste by som rozposlal maily výrobcom z netu a zistil tak už konkrétne u nich

 
Publikované : 05/10/2016 11:14 am
romulekus
(@romulekus)
Príspevky: 75
Trusted Member
 

Presne ako fukter hovori. Ak mas deti je mozne ze sa senzor nezapne ak su mensie a moze sa stat uraz. Mne sa to stalo nie doma ale vo firme a kolegovej dcere sa smyklo na schodoch. Takze skus pozistovat aj toto. Celkovo je to podla mna ale dobry napad, sam mam takyto cnimac na chodbe. Takze pozistuj a chod do toho :-)

 
Publikované : 07/10/2016 1:37 pm
(@adamcoo2)
Príspevky: 50
Trusted Member
 

ja by som to asi ani nedával načo. veď si zažnete kedy budete chcieť a ak nenecháte svietiť tak ani neušetríte podľa mňa.len zbytočne vyhodené peniaze za ten systém.

 
Publikované : 12/10/2016 11:13 am
jurjak
(@jurjak)
Príspevky: 89
Trusted Member
 

adamco keby si s tým mal skúsenosti tak toto netvrdíš

 
Publikované : 18/10/2016 3:43 pm



(@steuko)
Príspevky: 91
Trusted Member
 

jurijak a prečo? ja si tiež myslím že pokiaľ človek svieti len v tej izbe kde je a zbytočne nevysvecuje v celom byte tak to je jedno záleží od žiarovky aká je úsporná.či sa mýlim?

 
Publikované : 10/11/2016 11:26 am
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

Ja si myslím, že pohybové spínače sa oplatia na:
a) chodbách - hlavne tých, na ktorých je veľa dverí do miestností a vtedy by sa muselo použiť veľa striedavých (č.6) a krížových (č.7) prepínačov, ktoré by boli neďaleko dverí na zasvietenie chodby. V tomto prípade je zložitejšia a aj drahšia elektroinštalácia (vyplývajúca z napojenia týchto prepínačov). Tiež sa občas stáva, že na jednej strane chodby chce niekto zasvietiť a v tom čase aj na druhej strane. Vtedy väčšinou prvý zasvieti a druhý následne osvetlenie vypne. Na chodbách sa dajú celkom dobre pohybové snímače (snímač) nastaviť, lebo väčšinou sú chodby v strede dispozície a teda nie je na chodbe osvetlenie a tiež sa v chodbe človek zdržiava iba pri jej prechode a teda aj dĺžka osvetlenia sa dá celkom presne nastaviť
b) na WC v prevádzkach (reštauráciách), kde nechodí až taký veľký počet ľudí, že by bolo nutné svietiť stále. Zákazníci proste svetlo na WC nevypínajú. Iné je to pri napr. veľkých nákupných centrách, kde je stále niekto na WC. Tu je už ťažšie nastaviť hlavne uhol a čas pohyb. snímača, nakoľko keď niekto dlhšie sedí v kabínke a zhasne sa - je to nepríjemné :)
c) tiež pri vstupe do rodinných domov - od bráničky po vchodové dvere je fajn na pohybový snímač. Tam je dôležité nastaviť snímač aby nereagoval na zvieratá.
V izbách, kanceláriách a pod. nemajú pohybové snímače veľké uplatnenie. Ešte mi napadajú malé baterkové svietidlá so zabud. spínačom osvetlenia pre osvetlenie "cesty" z izby po WC hlavne pre malé deti, keď v noci chodia na WC.

 
Publikované : 10/11/2016 12:26 pm
(@hugros)
Príspevky: 66
Trusted Member
 

suhlasim hlavne s tym vonkajskom je to velka pomoc a tam sa to oplati ked sa potme vraciame domov alebo ideme von

 
Publikované : 24/11/2016 3:55 pm
jurci79
(@jurci79)
Príspevky: 122
Estimable Member
 

chcel by som sa opytat. vonku na terase mame (mali sme) jeden pohybový snímač. neviem preco ale cca v 6 mesacnych intervaloch odchadzala ziarovka. bol to taky starsi model. viete mi niekto povedat co sa mohlo stat?

Stále rozmýšľaš nad rovnakou vecou, no aj tak nevieš ako ďalej.

 
Publikované : 14/12/2016 11:04 am



(@marcelitoss)
Príspevky: 61
Trusted Member
 

Potreboval by som zohnat nejaky dobry snimac, ktory dlho vydrzi a bude taky kvalitnejsi. Vedeli by ste mi niekto poradit? pol by byt vonku na schodoch tak aby mi hned neposiel. Dakujem

Čím viac prekážok, tým väčšia radosť v cieli.

 
Publikované : 15/12/2016 12:38 pm
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

Potreboval by som zohnat nejaky dobry snimac, ktory dlho vydrzi a bude taky kvalitnejsi. Vedeli by ste mi niekto poradit? pol by byt vonku na schodoch tak aby mi hned neposiel. Dakujem

Ahoj. Ak chceš niečo do exteriéru, určite je nutné krytie pohybového spínača min. IP44. Čím sú jednotlivé čísla väčšie za IP, tým je spínač viac odolnejší voči preniknutiu vody či prachu do spínača. Pohybové snímače vyrába veľa výrobcov. Ak chceš niečo kvalitnejšie, poobzeral by som sa po značkách ako napr. ABB. Mňa na výstave oslovila firma Steinel, ktorá sa zaoberá výhradne iba pohybovými spínačmi. Do tej by som išiel asi ja. No ako som písal, je veľa výrobcov. Tiež je možné kúpiť spínač, ktorý spína na základe zmeny teploty alebo na základe vysokofrekvenčného lúča - o tom som v tejto diskusii na začiatku niečo už písal. Môžeš pozrieť... :)

 
Publikované : 16/12/2016 8:16 am
(@kremlo)
Príspevky: 98
Trusted Member
 

zalezi kde presne vonku to chce mat ulozene.

 
Publikované : 16/12/2016 9:40 am
Stránka 1 / 8
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..