Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Betónové podlahy - zaujímavé nie len v užitkových budovách

3 Príspevky
3 Užívatelia
0 Likes
1,018 Zobrazenia
lexikon-az
(@lexikon-az)
Príspevky: 36
Člen Moderator
Topic starter
 
Okrem ich estetickej príťažlivosti môže použitie surovín ušetriť zdroje tým, že sa obíde použitie dodatočných náterov a procesov. Tento typ riešenia sa najčastejšie používal v úžitkových budovách, ako sú infraštruktúra, továrne a sklady. Odkryté betónové podlahy sa napríklad nachádzali predovšetkým v priemyselných priestoroch, na parkoviskách a čerpacích staniciach.
 

Čoraz častejšie sa však používajú aj v súkromnej sfére kvôli ich vzhľadu, trvanlivosti, odolnosti a širokým možnostiam povrchovej úpravy. Aké sú však hlavné faktory, na ktoré si treba dať pozor pri použití betónovej podlahy?

 
     
 
eshop.stavba-az.sk

Po prvé, je dôležité, aby projektant vzal do úvahy faktory, ako sú terénne podmienky, funkcia priestoru, rozloženie zaťaženia a či nebude vystavený účinkom látok, ktoré môžu korodovať betón. Aby sa tak stalo, je nevyhnutné, aby pomer vody, piesku, štrku a cementu v betóne umožňoval jeho konečnú úpravu špeciálnymi strojmi po vytvrdnutí, čím sa dosiahne požadovaná pevnosť a odtieň. Je tiež dôležité, aby bola služba dobre zorganizovaná a naprogramovaná, pretože sa zvyčajne vykonáva hneď po naliatí betónu samotnej dosky.

Po naliatí betónu je dôležité vyrovnať dosku a zabezpečiť správnu hustotu, aby sa odstránili zachytené vzduchové bubliny, prázdne miesta a prebytočná voda vo vnútri. Podlaha musí tiež dostať rezy na rozšírenie vo vopred definovaných oblastiach v projekte, aby sa predišlo problémom, ako sú praskliny, keď sa štruktúra prirodzene rozťahuje a zmršťuje. Až po zaschnutí betónu treba začať s leštením špeciálnymi strojmi. V závislosti od procesu je možné získať viac alebo menej leštený povrch. Pre budúcu ochranu a konečnú úpravu sa odporúča aplikácia živice vhodnej pre konkrétne použitie. Hoci je bežnejšie zachovať prirodzený odtieň betónu, ktorý sa pohybuje medzi svetlou a tmavosivou a obsahuje charakteristické škvrny, existujú aj možnosti pridania pigmentov do zmesi a dosiahnutia rôznych odtieňov. Najbežnejšie betónové podlahy sú tie, ktoré sú vyzbrojené drôteným pletivom. V súčasnosti sú na trhu aj možnosti podláh s kovovými a polypropylénovými vláknami , ktoré znižujú zmrašťovanie betónu a následne vznikajúce trhliny. Existujú aj možnosti s predpínacími systémami z oceľových laniek, napínaných vo vnútri podlahy, umožňujúce realizáciu podláh bez dilatačných škár.

V našej galérii nájdete ukážky projektov, ktoré kombinujú estetiku, trvanlivosť a jednoduchosť realizácie

 
     
 
eshop.stavba-az.sk
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

Súvisiace fórum: Stavba - Projekty, nápady Zdroj:archdaily.com

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 08/06/2022 4:51 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

Betón s drevom a tmavým kovom je topka. Doma by som to asi nechcel, možno, no do kancelárie..

 
Publikované : 09/06/2022 1:05 am
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

Je to zaujímavé riešenie. Vedel by som si to predstaviť aj v moderných rodinných domoch. Zamýšľal som sa však nad tým, že keď sa odbije alebo zafarbí betónová stena (podlaha), ako sa to dá napraviť do pôvodného stavu.

 
Publikované : 09/06/2022 11:17 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..