Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Užitočný hmyz v záhrade - Predátory

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
15.7 K Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Užitočný hmyz (nielen) v našich záhradách – prečo a ktorý?


2. PREDÁTORY
Druhou kategóriou hmyzu, ktorý nám pomáha, sú predátory – teda hmyz, ktorý ničí a požiera iné, pre naše záhrady škodlivé druhy hmyzu. Hovoríme teda o prirodzených nepriateľoch škodlivého hmyzu,

Foto: www.gardenplansireland.com

ktorí nám môžu pomôcť účinne zredukovať, prípadne aj úplne vylúčiť použitie drahých chemických pesticídov, ktoré (ak sú vôbec účinné) popri škodlivom hmyze ničia aj hmyz užitočný. Nezanedbateľným faktom tiež je, že aj keď vypestované plodiny poriadne umyjeme, stále môžu obsahovať chemikálie, ktorými boli postriekané počas pestovania.

Asi najznámejší zástupcovia tejto druhej kategórie na našom území sú samozrejme lienky sedembodkové. Ale pozor! Rýchlo zabudnime na obraz nežnej a zraniteľnej lienky, ktorý v nás mohol zostať zakorenený ešte zo sveta kreslených rozprávok alebo rozprávkových knižiek. Lienka, či už jej dospelý jedinec alebo jej larva, je útočný predátor, ktorý sa živí predovšetkým voškami. Tie aktívne hľadá na vrcholkoch rastlín alebo aj na ich stonkách či listoch. Dospelá lienka je za deň schopná zožrať niekoľko desiatok vošiek, jej larva ich behom svojho života zlikviduje okolo tisíc, prípadne trikrát viac ich lariev.

Foto: en.wikipedia.org Dominik Stodulski Foto: ©entomart

Ďalším významným pomocníkom v boji proti voškám je zlatoočka. Že ste o nej nikdy nepočuli? To nevadí, lebo je veľmi pravdepodobné, že ste ju už videli. Zlatoočka totiž obľubuje ľudské obydlia a vyhľadáva ich hlavne na prezimovanie. Zlatoočky sú malý hmyz s pomerne veľkými zelenkavými krídlami a očami sfarbenými do zlata. Zlatoočka je užitočná hlavne preto, lebo je, podobne ako lienka, prirodzeným nepriateľom vošiek.

Foto: en.wikipedia.org Charlesjsharp

Dospelé jedince kladú vajíčka v blízkosti alebo priamo do kolónií vošiek. Keď sa larvy, ktoré nie náhodou vyzerajú ako malé aligátory, vyliahnu, okamžite sa vrhnú na okolité vošky, ktoré rýchlo chytajú svojimi hryzadlami. Larvy však vošky nepožierajú priamo, ale vstrekujú do ich tiel enzýmy a potom rozpustenú potravu vysávajú. V prípade zlatoočiek nachádzame príklad, ako to príroda zase raz krásne zariadila. Aby sa zamedzilo tomu, aby nenásytné larvy zožrali spolu s voškami aj vajíčka svojho vlastného druhu, zlatoočka ich kladie na akýchsi stopkách – pritlačí svoj zadoček k rastline a vylúči lepkavú tekutinu. Zadoček potom pomaly zdvíha nahor, pričom tekutina, ktorá na vzduchu rýchlo tuhne, sa ťahá za ním. Na vzniknutú stopku potom zlatoočka umiestni vajíčko, ktoré je takto v bezpečí.

Foto: biofa-profi.de Foto: bybio.wordpress.com

Ak spomíname užitočné hmyzie predátory, nemali by sme zabudnúť ani na pestricu. Nič vám to nehovorí? Je to tá malá muška, ktorá sa výrazne podobá na osu, resp. včelu alebo čmeliaka (záleží, o ktorý druh pestrice ide – je ich naozaj veľa, bolo opísaných až 6 000 druhov) a je charakteristická svojím rýchlym, trhaným letom alebo vznášaním sa na mieste.

Foto: en.wikipedia.org Alvesgaspar

Po správnosti by sme ju nemali v našom rozdelení radiť len medzi predátory, ale aj medzi užitočné opeľovače, pretože dospelé jedince mnohých druhov pestrice sa živia predovšetkým nektárom a peľom. Larvy pestríc majú pestrejšiu stravu. Niektoré druhy žerú rozkladajúce sa zvyšky rastlín a zvierat, zatiaľ čo iné druhy sú hmyzožravé - živia sa voškami a iným škodlivým hmyzom. Hlavne vďaka nim patrí pestrica medzi hospodársky významný a pre človeka užitočný hmyz, na ktorý sa ale často zabúda.

Foto: en.wikipedia.org Alvesgaspar Foto: microscopy-uk.org.uk

Cieľom týchto článkov bolo priblížiť vám a objasniť, prečo by sme si mali v záhradách chrániť užitočný hmyz. Tiež sme si predstavili zopár jeho hlavných zástupcov. Keď už teraz vieme, čo a prečo je pre naše záhrady dobré, v ďalšom pokračovaní sa zameriame na to, ako si užitočný hmyz do záhrad nalákať, a aj si ho tam udržať.

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 04/06/2015 5:56 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..