Pripoj sa k nám!
Hambálok - Konštruk...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Hambálok - Konštrukcia krovu

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
30.8 K Zobrazenia
.stm.
(@stm)
Príspevky: 129
Reputable Member Admin
Topic starter
 
Hambálok - popis, princípy, zásady a trocha teórie navrch
 
Hambálok
- je jeden z najjednoduchších typov krovu, ktorý sa často používa na stavbách, kde strechu tvorí krov. Priečnu väzbu tu tvoria krokvy a klieštiny, ktoré sú uložené na pomúrnici. Tieto prvky vytvárajú jeho typickú priečnu väzbu v tvare písmena „A“ a jednotlivé väzby sú ukladané po cca. 800mm. Počas realizácie hambálku je potrebné zabezpečiť, aby sa tieto A-čka nesklopili v pozdĺžnom smere (ako domino). Zabraňuje sa tomu konštrukčnými latami (do X, V, ..),ktoré krov priestorovo stužia. Vo finále toto stuženie zabezpečuje latovanie opreté v štíte do stien, alebo debnenie ktoré vytvorí stužujúcu škrupinu. 

Trochu statiky

Pri hambálku je dôležité spolupôsobenie krovu s ostatnou konštrukciou domu. Toto spolupôsobenie zabezpečujú pomúrnice. V minulosti boli pomúrnice ukladané na murivo a ich stabilitu v priečnom (vodorovnom) smere zabezpečovali väzné trámy (tie drevá, ktoré na povalách prekračujeme a niekedy podomácky vyrezávame). V súčasnosti sa pomúrnice kotvia do železobetónových vencov, ktoré pri hambálkovom krove musia byť schopné preniesť vodorovné sily od priečnej väzby. Hambálok je možné riešiť aj bez vodorovného kotvenia no v tom prípade sú viac namáhané krokvy (ohybom) a zväčšuje sa ich rozmer. Všetko teda závisí od výberu kotviacich prvkov a prevedenia spojov. Rozdiely v pôsobení môžete vidieť na obrázkoch nižšie.

Príklad riešenia s neposuvným kotvením krokiev na pomúrnice:

 
Priebeh tlakových síl pri tuhom spojení   Priebeh ohybových síl pri tuhom spojení

Spôsob deformácie konštrukcie (tuhé spojenie):

Príklad riešenia s posuvným kotvením krokiev na pomúrnice:

 
Priebeh tlakových síl pri posuvnom spojení   Priebeh ohybových síl pri posuvnom spojení

Spôsob deformácie konštrukcie (posuvné spojenie):

Na obrázkoch vidíme rozdielne namáhanie prvkov pri rôznom type kotvenia. Ked sa pozriete na obrázky s deformovanými konštrukciami, je tam pekne vidno, ako sa hambálok pri uvoľnení snaží "roztiahnuť". Tomuto, pri ukotvení krokiev k pomúrniciam, bránia vence. Statika krovu musí nájsť kombináciu medzi týmito pôsobeniami, aby vo výsledku boli optimálne využité prvky krovu aj veniec.

Použitie a priestorová nadväznosť:

Ak je podkrovie obytné, tak pri hambálkovom krove tvoria strop podkrovia krokvy (šikmá časť) a klieštiny (vodorovná časť). Vo všeobecnosti sa hambálok používa, ak potrebujeme prestrešiť priestor, ktorý nie je širší ako 6m. Inak narastajú rozmery prvkov oproti bežným dimenziám a hambálková konštrukcia začína byť neefektívna. Jeho hlavnou výhodou je vytvorenie voľného priestoru v podkroví, bez stĺpov väzných trámov a väzníc. Čiastočnou nevýhodou by mohla byť nutnosť použitia väčšieho sklonu strechy a spomínané vodorovné namáhanie venca.

Ostatné témy týkajúce sa konštrukcie krovu:

Krov - všeobecne, Krokva, Úžľabná krokva, Nárožná krokva, Pomúrnica

Riešené detaily týkajúce sa konštrukcie krovu:

Det. krovu v hrebeni strechy (hrebenáč, odvetraný hrebeň) Det. krovu pri pomúrnici (zateplený, podbitie, vonk. žľab)

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 04/05/2012 12:23 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..