Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

cim kurit?

813 Príspevky
87 Užívatelia
0 Likes
385.8 K Zobrazenia
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

ahojte, ryd by som sa opytal, planujem novu stavbu, pozemok bez moznosti plynu, ale uz teraz by som sa rad rozhodol nad sposobom kurenia. Ma vyznam nad tym uvazovat uz takto v predstihu kym nemam este stavebne plany? Rad by som bol aby dom bol co najmensi zrut tepla, podla moznosti, a uvazujem ze by kurenie malo byt podlahove v celom dome a zdroj tepla TC. Oplati sa to? Ani tak nejde uplne o navratnost investicie ako skor o to aby som v zime nezamrzol. Rad by som mal aj minimalne krb alebo nejake kachle v obyvacke na dokurovanie v pripade potreby, ale nerad by som v nich kuril celu zimu.

 
Publikované : 23/11/2011 4:30 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Hou. Kurenie je dobre premysliet si dopredu, pretoze to dokaze ovplyvnit dispoziciu stavby a volbu riesenia niektorych konstrukcii.
Ak nie je plyn, su v podstate dve moznosti – pevne palivo, alebo tepelne cerpadlo/elektrika, popripade solar. Povedal by som, ze obidve je dobre kombinovat s krbom a riesit to cez vymennik a zmiesavac. Podlahovka sa tiez hodi, pretoze tu mozes pouzit nizsie teploty vody na kurenie.
Co sa tyka tepelneho cerpadla, tak to zaruci iste pohodlie - netreba sa starat o dodavku paliva. Je tu vsak problem, ze ak nastanu mrazy -10 a viac pod nulou, nastupi elektrika a kurenie zacne byt drahsie. Zaroven by som pri tomto type kurenia odporucil nizkoenergeticke riesenie domu, pretoze hlavne tu nachadza TC uplatnenie.
Kurenie pevnym palivom (drevo, peletky a pod.) je lacnejsie, aj ked ceny napriklad peletiek mozu casom vzrast. Je tu ale „problem“ obsluhy. Treba sa totizto priebezne starat o doplnanie zasobnika. Je to 1x za den, 5x za den, zalezi to od velkosti zasobnika a systemu doplnania. Tiez je dobre mat vyhradene miesto na uskladnenie zasob.
To tak v skratke ;).

Z.

 
Publikované : 25/11/2011 3:42 pm
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
 

xxx

 
Publikované : 12/02/2015 5:28 pm
milansorm
(@milansorm)
Príspevky: 1
New Member
 

ja som riešil rovnaký problém, ale rozhodol som sa vykurovať pevnym palivom a som s tým spokojný :-)

 
Publikované : 17/02/2015 3:44 am



(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
 

pevne palivo je fajn, ale rad by som co sa pevneho paliva tyka skoncil maximalne pri krbe pre radost kedze takyto typ kurenia si vyzaduje istu pozornost pocas dna aj noci. Rad by som to mal s urcitym stupnom komfortu a do maximalnej miery automaticke.

Akurat som sa dostal do trosku zacarovaneho kruhu :-) je dobre mysliet na kurenie pri vytvarani projektu ale na druhu stranu bez projektu a projektovanych tepelnych strat nikto nevie povedat co je vhodne kurenie. :) takze snad to nejako dopadne.

 
Publikované : 17/02/2015 10:59 am
(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

aké máte skúsenosti s kúrením krbom? prestavujeme dom a premýšľali sme, že by sme si ho dali urobiť len nevieme či je to efektívne, či sa nám to oplatí.

 
Publikované : 28/01/2016 11:38 am
(@martinlor)
Príspevky: 110
Estimable Member
 

osobne si myslim, ze krb je velmi dobra volba, len je otazkou ci mas pristup k drevu a podobne :) a potom nastava otazka aku krbovu vlozku si vybrat, alebo ci chces len nejaku piecku, aky mas rozpocet a pod.

 
Publikované : 29/01/2016 11:46 am
(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

prístup k drevu mám, čiže s tým by nemal byť problém preto som začal aj nad touto variantou premýšľať. Nie, piecku nechcem, klasickú dobrú kvalitnú vložku by som chcel a dať si ju obostavať. Piecky mi prídu tak náhrada za krb, ale nedostatočná. Krb plni aj nejakú tú estetickú funkciu, čo podľa mňa pri piecke chýba. Len neviem, či by som bol schopný si len vložku vybrať a potom si ju sám obostavať..

 
Publikované : 01/02/2016 3:00 pm



 mara
(@mara)
Príspevky: 155
Estimable Member
 

Kedze mas pristup k drevu tak neviem nad cim este premyslas. Za piecku nie som ani ja je to sice pomerne lacne riesenie ale malokomu sa aj esteticky hodi do interieru - presne ako pises. Pokial nemas s tym skusenosti tak urcite do toho sam nechod, radsej si najdi firmu od ktorej kupis aj vlozku aj ti urobia montaz a budes za vodou a bez problemov

 
Publikované : 01/02/2016 10:09 pm
(@martinlor)
Príspevky: 110
Estimable Member
 

musis si ujasnit ci teplovodnu ci teplovzdusnu :) to je prva vec ktorou pri vybere vlozky musis zacat. A potom je dost podstatne sa pozerat aj na to aby to malo co najefektivnejsie spalovanie.

 
Publikované : 02/02/2016 10:05 am
(@jarino)
Príspevky: 89
Trusted Member
 

obe maju nejake vyhody to je jasne, ale napriklad co sa tyka teplovzdusnej tak ak sa v lete schladi tak si kludne mozes prikurit hej.. My sme tak jedno leto kurili, lebo strasne prsalo a po teple a slnku ani stopy a bolo to fajn. Pri teplovodnej si nemozes len tak na den-dva zakurit, lebo tam musi ist ta voda do systemu a to sa neoplati napriklad pustat podlahovku kvoli par dnom. Mne napriklad aj toto dost pomohlo sa rozhodnut, ze aku.

 
Publikované : 18/02/2016 11:35 am
(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

takto som po pravde nad tým ani nepremýšľal. Ale z tohto pohľadu mi vychádza, že by bolo pre nás výhodnejšie teplovzdušnú. Len kde ju kúpiť a na čo si dať pozor? Najlepšie by bolo keby som našiel niekoho kto by mi vložku aj vybral aj obostaval a mal by som po problémoch.

 
Publikované : 19/02/2016 12:34 pm



(@rastik_s)
Príspevky: 167
Estimable Member
 

ja som urobil hlúposť, čo sa týka vložky. Objednal som si ju cez internet, lebo som bol skúpy dať tu toľké peniaze za ňu. Vložka prišla, tak ok a teraz poď zháňať niekoho kto ti namontuje vložku, ktorú si kúpil len tak.. To je problém. Nakoniec som skončil pri tom, že som to montoval sám a dodnes si trieskam hlavu o stenu, lebo teraz po čase sa objavuje čoraz viac problemov s nou. Cize urcite na vlozke nesetri a kup si ju cez firmu ktora by ti ju hned aj obostavala.

 
Publikované : 24/02/2016 4:38 pm
(@jodik)
Príspevky: 100
Estimable Member
 

Nie je ale lahke najst dobru firmu, ktora ponuka aj odborne poradenstvo aj vsetko potrebne. Ja som presiel niekolko predajni, ponuk, kym som sa rozhodol. Najprv som tiez chcel byt hrdina ze si to urobim sam, ale ostal som zdzubany od zeny, ze ci nemam rozum, tak som radsej hladal zhanal niekoho kto v tom ma prax, az kym som nenarazil na Deltako. U nich ma presvedcilo to, ze mi hned vedeli povedal podla vykurovania, ze aky vykon by mala mat vlozka. Ja som potom povedal co od toho cakam a bez problemov sme sa dohodli aj na vlozke aj na montazi. Cize treba hladat, co by vyhovovalo prave tebe..

 
Publikované : 25/02/2016 12:07 pm
(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

veď toto je to, že objednať vložku si viem aj ja za pár korún. Len otázne je aká bude a kto mi ju bude chcieť obostavať. Lebo myslím, že keby som si na to zavolal nejakého krbára, tak by ma poslal asi radšej kade ľahšie. Práve to odborné poradenstvo by som aj ja potreboval aby mi niekto vysvetlil, že prečo práve takýto výkon, takáto vložka a podobne. Toto je to, čo cez kúpu cez internet nezískam. Žiadne nové skúsenosti, ktoré by ma nejako obohatili. Ktoré by mi raz mohli prísť vhod.. Oni majú aj predajňu? Alebo ako?

 
Publikované : 26/02/2016 11:11 am
Stránka 1 / 55
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..