Pripoj sa k nám!
Trativod - realizac...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Trativod - realizacia

14 Príspevky
4 Užívatelia
0 Likes
55.6 K Zobrazenia
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Ahojte, dnes som si prechadzal nas projekt a teraz tak dumam. Mali by sme robit trativod kvoli cisticke a chcel by som sa poradit, akym sposobom je najlepsie ho spravit ? Tiez premyslam ci by sa tato voda nedala pouzit na jazierko napriklad. Nemate s tymto niekto skusenost ? Vdaka.

 
Publikované : 06/04/2012 11:52 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

No my sme vykopali jamu, oblozili to geotextyliou (taka latka) a do toho sme nasypalikamen. Sypalo sa to po vrstvach a firma to behala zabou. Rozmery sme mali 3x2m hlbka 2m ale ide nam tam aj jeden zvod so strechy. Bolo to popisane v projekte a spravili sme to dalej od domu v nizsej casti pozemku.

 
Publikované : 08/04/2012 9:59 am
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Ja som si to spravil ako zdroj vody pre take male jazierko .. ale tecie to kus rurou ktora prechadza cez taky podomacky spraveny kvazi "syfon".. kvoli obcasnym necistotam ktore z neho vyhadzujem sitkom. Najprv som to mal bez toho no dostaval sa mi do jazierka aj bordel co obcas presiel cez cisticku. Na zimu jazierko obchadzam a pustam to rovno do strkovej jamy. 😎 .

 
Publikované : 11/04/2012 3:52 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

My mame cca1,5m pod terenom strky. Tak sme spravili nieco ako podlahovku z drenaznych rur nad tymito strkmi. Toto sme obsypali kamenom a prekryli geotextiliou. Voda cez tohoto hada preteka a postupne sa straca 8-) . Pustame tam ale len cisticku..

 
Publikované : 16/04/2012 10:58 pm



zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

ja som riesil taketo nieco 🙂  .. rozmer by bolo vhodne prejst s vasim vodarom. Idea toho je, ze spodna okruhliakova vrstva bude na pol v strkovom podlozi, preto tam je ta neurcita hlbka.. zalezi to od geologie.

vsakovacia jama trativod

Z.

 
Publikované : 17/04/2012 2:24 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Este tu pridam jedno „kutilske“ 🙂  riesenie, ktore ma kolega na chate spravene. Nie je to sice z cisticky, ale po malej uprave by sa to dalo vyuzit aj na cisticku.

jednoduchy trativod

Popis znacenych casti:

A. Zvod zo strechy – kolega tam pusta cca. 25m2 a toto riesenie mu to stiha odvadzat..

B. Zaústenie zvodu do kanalizacnej rúry / drenaznej rúry cez vstupny „kotlik“. Takto je zabezpeceny prepad v pripade nahleho navalu vody - voda bude chvilu tiect na teren a nebude stupat do zvislej casti zvodu.

C.Kanalizacna rura, alebo drenazna rura obsypana strkom a chranena geotextiliou GTX.

D. Toto je perlicka 🙂 . Stary sud prevrateny hore dnom, ktory sluzi ako retencna (zberna) nadrz. Sud je spatne zasypany zeminou a je potrebne ho osadit na miesto, kde sa nedostane auto .

E. Strkovy vankus ktory urychli vsakovanie vody. Popis strkov, osadenia drenaze a tak. viď. obrazok v predchadzajucom prispevku.

Z.

 
Publikované : 23/11/2012 3:15 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

dovolím si aj ja jedno predpotopné riešenie. Kedýsi sa používal spôsob s názvom Štítovanie. Ide vlastne o veľmi pracný princíp kedže v tej dobe neexistovali drenážne rúry. Ploche kamene sa naukladali kantom do vykopaného kanála a okolo celej chalupy. medzi tieto kamene sa dostála voda a týmto spôsobom sa odvádzala spravidla do najbližšieho potoka prípadne garádu. Je to však veľm ipracne kedže kamene namôžete nahádzať len tak na kopu ale vyžaduje ich zvysle uloženie. Ďalšou nevýhodou tohto riešenia je potrebná blizkosť vodnéo toku, kam by bola voda odvádzana. Mojí starý rodičia majú takto urobený trativod okolo celého domu a môžem len a len pochváliť. kam sa hrabe dnešná moderná doba.

 
Publikované : 07/12/2012 7:04 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Tie kamene vyzeraju byt zaujimave riesenie na chatu, alebo k altanku .. 🙂  uz len potok mat pobliz.

Z.

 
Publikované : 09/12/2012 11:19 pm



(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

vyzerajú ale neviem či by mal niekto nervy sa s tým teraz hrať. Ja som sa o tomto dozvedel v súvislosti s futbalovým ihriskom. Na nich sa to vraj kedysi tak robievalo aby nestála voda. Neskôr som sa dozvedel že aj domy. Avšak kedže už máme také vymoženosti myslím že takto pracné riešenie by bolo z ekonomického hľadiska poriadne neefektívne. Jedine, že by chcel mať niekto postavený ekologický dom čisto z prírodných materiálov 😀

 
Publikované : 10/12/2012 7:53 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Kamoš teraz robil k domu trativod s dobrým nápadom - použil plastové prepravky na veľký objem. Trativod takmer zadarmo a dosť výkonný. Prepravky zohnal na nejakom webe trativod.sk

 
Publikované : 20/11/2013 1:57 am
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Tu je jedna podomácka realizácia 🙂  .. je to zvod zo strechy garáže a malého prístrešku. Bez výpočtu. Skúška prebehla tak, že sa to nechalo otvorené až do väčšieho dažďa a odtieklo 😉 .

trativod hrubsi kamen
trativod napojenie 1
trativod napojenie 2
trativod jemnejsi kamen
 
trativod prisypanie
     
 
eshop.stavba-az.sk

Z.

 
Publikované : 16/07/2014 1:42 pm
(@tomino)
Príspevky: 71
Trusted Member
 

trativod podla mna nie je moc dobry napad

 
Publikované : 11/08/2016 4:39 pm



(@nicolas)
Príspevky: 94
Trusted Member
 

tomino preco si to myslis?

 
Publikované : 28/09/2016 5:32 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Ahojte, priložím sem ešte dve videá, ktoré sme na túto tému pripravili. Obidva trativody sú realizované svojpomocne s prihliadnutím na náklady 😉. Aktuálne už cca. 2 roky fungujú.

Video stavby väčšieho trativodu z plastových paliet:

(plocha strechy cca. 120m2 a trativod o objeme zhruba 3,2m3)

Video s menším trativodom z drenážnych rúr - priebežný s možnosťou odtoku:

(plocha strechy cca. 60m2, napojenie z terasy je tiež cez drenážne rúry)

Z.

 
Publikované : 21/09/2022 7:56 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..