Pripoj sa k nám!
Georgína premenlivá...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Georgína premenlivá (Dahlia pinnata) - kvitnúca letnička

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
7,653 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Georgína premenlivá - rôznorodá farbou a tvarom - základný popis, vlastnosti
geor top
 

Latinský názov: Dahlia pinnata

Výška: 30-120 cm

Čeľaď: Asteraceae

Odolnosť: citlivá na mráz

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Vďačná, nenáročná rastlina, kvitnúca od leta do neskorej jesene je Georgína. Pochádza z oblasti južnej a strednej Ameriky. Aztékovia považovali kvety georgín za symbol boha Slnka. V súčastnosti existuje cez 20 000 hybridov tejto kvetiny, rôznych tvarov a farieb. Často z hľúz toho istého podzemku vyrastú rastliny rôznych farieb, odtiaľ je aj ich názov „premenlivá“. Podľa kvetov sú rozdelené do základných skupín: jednoducho kvitnúce, veternicovité, okružovité, pivonkovito kvitnúce, dekoračné, zaguľateno kvitnúce, pompónkovité, kaktusovité, polokaktusovité a ostatné zvláštnosti, ktoré sa neradia do žiadnej z predchádzajúcich skupín. Georgína je vonkajšia, hľúznatá rastlina, ktorá vytvára zásobný orgán koreňovú hľúzu, vďaka ktorej prečká obdobie vegetačného kľudu. Vyznačuje sa bohatým množstvom kvetov v priebehu celého obdobia kvitnutia. 

Stanovište:

Záhon pre Georgíny by mal byť na slnečnom stanovisku, chránenom pred vetrom resp. prievanom. Najvhodnejšia pôda pre pestovanie je piesočnatohlinitá a mierne alkalická. Ak vysadíte georgíny do tieňa budú vyššie, ale budú málo kvitnúť.

geor 1
geor 2
geor 3

 

Starostlivosť:

Georgíny sa vysádzajú na záhon koncom apríla. Kým vyrašia nad povrch pôdy pominú aj posledné ranné mrazíky, na ktoré sú háklivé. Sadíme ich do väčšej jamky, kde na dno dáme dobre prekyprenú pôdu, aby sa hľuza dobre zakorenila, môžeme pridať dobre vyzretý kompost. Po výsadbe treba hľúzy dobre zalievať, neskôr už nie je náročná na polievanie, iba pri dlhšie trvajúcich obdobiach sucha. Ak hľúzy vyrašia skôr, treba ich pred rannými mrazíkmi chrániť. Georgíny sa rozmnožujú delením hľúz pred výsadbou. Delenie podporí bohaté kvitnutie, preto by sa mali deliť každý rok. Vysádzajte trsy po 5-6 hľúz, ak sú trsy väčšie zhustnú, ťahajú sa do výšky a menej kvitnú.

geor 4
geor 5
geor 6

Rez:

Georgíny treba zbavovať odkvitnutých častí strihaním počas celej doby kvitnutia. Podporí sa tým nasadenie nových kvetov. Po prvých jesenných mrazoch georgíny odstrihneme nad zemou a vykopeme. Necháme ich na suchom mieste obschnúť (ale nie úplne vysušiť) a očistíme ich od hliny. Potom ich uskladníme v debničkách na chladnom a tmavom mieste (vhodná je teplota okolo 6°C). Takto prečkajú až do jari, kedy ich znova môžeme vysadiť na záhon.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 06/05/2015 3:48 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..