od jumat » Pia 09. Apr 2021 12:07:38
Vzhľadom k tomu čo sa tu vyššie píše chcem vás varovať pred zlým výberom rekuperačnej jednotky. V prvom rade by ste si mali uvedomiť čo vlastne chcete v dome dosiahnuť čo sa týka vnútornej mikroklímy (teplota a pod) a poradiť sa o tom s projektantom vetrania a vykurovania a on vás potom vyvedie s určitých omylov, ktoré sú popisované vo vašich príspevkoch vyššie.
Pasívna a aktívna rekuperácia neexistuje v odborných kruhoch. Je to len zavádzajúci pojem pre niektoré firmy, ktoré predávajú rekuperačné jednotky. Existuje len rekuperácia čo je v preklade spätné získavanie tepla.
Vetracia rekuperačná jednotka dnes nepotrebuje predohrev, ten sa tam väčšinou dával kvôli materiálu rekuperátora (rekuperačného výmenníka). Vetracie jednotky s rekuperáciou majú dohrev vzduchu väčšinou v sebe vstavaný a potom je len rozdiel v médiu, ktoré ten dohrev robí a to je buď elektický , vodný, alebo tepelné čerpadlo. Záleží to od toho aké medium je prístupné resp. pre zákazníka výhodné a najlacnejšie z hľadiska nadobúdacej ceny a prevádzky. Dohrev slúži na to aby napr. -15°C vstupujúci do jednotky, ktorý sa predohreje (zrekuperuje) 22°C odvádzaným vzduchom z miestnosti, pri 90% účinnosti rekuperátora, na cca 18°C, ktorý aby sme si neochladzovali priestor zohrejeme dohrievačom na teplotu 20°C, na ktorú mame nastavené vykurovanie domu. Tento dohrievač má malý výkon a preto rekuperačnou jednotkou nie je možné vykurovať ani v prechodnom období (vepon).
Akékoľvek navyšovanie dohrievacieho výkonu nad potrebný výkon z hľadiska vetrania RD alebo doplnenie iných zariadení ako ohrev vody ako som som sa tu dočítala má vysokú nadobúdaciu cenu v pomere k výslednému efektu, ktorý takýmto počínaním dosiahneme - je neefektívne a pravdu povediac pri klasickej vetracej jednotke som o tom ani nepočula. A to sa vzduchotechnikou zaoberám už "pár" rokov.
Pokiaľ chcete kombinovať nejaký zdroj tepla (akékoľvek či už krb, solárne panely a i. ) kde by ste chceli využiť zbytkové teplo je dobré sa poradiť naozaj s odborníkmi, možností je veľa ale naozaj je málo takých, ktoré sú vzhľadom na to koľko do toho vrazíte peňazí aj na nich ušetríte.