Pripoj sa k nám!

15 neuveriteľných majákov po celom svete

Aj keď sa námorníci dnes oveľa menej spoliehajú na majáky, ako tomu bolo v čase, keď sa po prvýkrát stavali najpopulárnejšie majáky na svete, stále je na týchto morských vežiach niečo nepopierateľne podmanivé, čo nás k nim priťahuje. Ponúkame vám náš prehľad od starovekých pamiatok až po novodobé zázraky.
Panenská veža, Turecko


Táto veža, ktorá sa tiež bežne označuje ako Leanderova veža, sa nachádza na malom ostrovčeku pri južnom vstupe do Bosporskej úžiny. Panenská veža, bola prvýkrát otvorená v roku 1110, keď slúžila predovšetkým ako strážna veža. Na nejaký čas spájala vežu s ázijským pobrežím obranná stena, ktorej zvyšky možno vidieť pod vodou dodnes. Až keď bola veža zničená zemetrasením v roku 1509 a neskôr v roku 1721 vypálená, začala sa používať ako maják. Odvtedy funguje aj ako karanténna stanica, objavila sa vo filme o Jamesovi Bondovi a dnes pôsobí ako obľúbená turistická atrakcia. Z Istanbulu odchádza niekoľko malých lodí k veži denne. Potom si návštevníci môžu vychutnať drink alebo občerstvenie v kaviarni a reštaurácii veže predtým, ako vystúpia na vrchol kopule.

Maják Lindau, Nemecko


Maják Lindau, ktorý je predmetom mnohých fotografií, je uznávaný ako turistický poklad vďaka svojej hypnotickej kráse a malebnému prostrediu Bodamského jazera. Lindau, postavený v roku 1853, je nástupcom veže Magturm z 13. storočia a je najjužnejším majákom v Nemecku . Maják, pôvodne prevádzkovaný otvoreným olejovým ohňom, je teraz automatizovaný a môže byť na požiadanie osvetlený loďami pomocou rádiových signálov. Lindau s výškou iba 33 metrov možno nie je najvyšším z majákov, ale stále je jedným z najobľúbenejších na svete vďaka svojej peknej architektúre a výrazným hodinám na fasáde.

Phare du Creach, Francúzsko

Phare du Creach, inžiniersky počin, je jedným z najvýkonnejších majákov na svete. Čiernobiela pruhovaná konštrukcia, ktorá sa nachádza v peknom francúzskom pobrežnom meste Ushant, je v prevádzke od roku 1863. Každých desať sekúnd vyšle maják dva záblesky, ktoré je možné vidieť až do vzdialenosti 30 kilometrov. Žiaľ, Phare du Creach nie je otvorený pre zvedavých návštevníkov, ale aj tak sa oplatí vydať sa na výlet, aby ste boli svedkami sily svetla ženúceho sa na more. Výlet na Phare du Creach možno ľahko spojiť aj s návštevou majáku La Jument a majáku Nividic.

Maják Kõpu, Estónsko

Jeden z najstarších majákov na svete, maják Kõpu na estónskom ostrove Hiiumaa, je aktívnou navigačnou pomôckou už od roku 1531. Na vrchole 68 metrového kopca stojí 36 metrov hrdá hranolovitá stavba, čo zabezpečuje, že má najvyššie pobrežné svetlo kdekoľvek v Baltskom mori. Napriek vybudovaniu nového radarového majáku v roku 1997 je Kõpu naďalej využívaný ako navigačný nástroj miestnymi, rekreačnými a malými rybárskymi člnmi prechádzajúcimi pozdĺž pobrežia, ktoré bolo kedysi súčasťou najrušnejšej lodnej cesty v Baltskom mori. Dnes je maják otvorený pre turistov a stal sa ikonickým symbolom Hiiumaa, ktorý bol na prelome tisícročí dokonca zobrazený na poštovej známke.

Gay Head Lighthouse, Massachusetts, USA

Až donedávna bol maják Gay Head na zozname najohrozenejších historických miest v Amerike. Nachádza sa len 14 metrov od okraja erodujúceho útesu a panoval veľký strach o budúce prežitie tejto veľmi obľúbenej pamiatky. Geologickí experti poznamenali, že jediný spôsob, ako by mohol maják Gay Head žiť, by bol, keby bol presunutý. Projekt mal podľa odhadov stáť 3,4 milióna dolárov a bol zriadený výbor Save the Gay Head Lighthouse. V júni 2015 sa historický maják úspešne presťahoval do nového, bezpečného domova. 11. augusta 2015 sa maják opäť rozsvietil – symbolizuje koniec najdlhšieho nefunkčného obdobia, aké maják za svojich 160 rokov zažil.

Middle Bay Light, Alabama, USA

Jeden z mála majákov, ktoré zostali v zálivoch Spojených štátov.  Tento šesťuholníkový výtvor v štýle chaty bol dokončený v roku 1885. Prežil potenciálne katastrofálny hurikán v roku 1916. Hoci sa Middle Bay Light nakoniec staloplne elektrickým, keď sa prvýkrát otvoril, skupina strážcov sa musela striedať v práci, aby zabezpečili, že lampa spaľujúca veľrybí olej nikdy nezhasne. Maják bol deaktivovaný v roku 1967 a teraz je chráneným kúskom histórie. Aby jeho krása pretrvala, v priebehu posledných dvoch desaťročí na ňom prebiehali reštaurátorské práce.

Maják Punta Penna, Taliansko

Druhý najvyšší maják v Taliansku, ktorý prekonala len slávna Janovská lucerna, je jednou z obľúbených turistických atrakcií idylického regiónu Abruzzo. Maják bol postavený v roku 1906 a dodnes je plne funkčný, napriek tomu, že počas svojej životnosti musel prejsť niekoľkými rekonštrukciami, najmä v rokoch po dvoch svetových vojnách. Turisti, ktorí sa nachádzajú v prístave Vasto, môžu navštíviť maják a vystúpiť po 307-stupňovom točitom schodisku na vrchol Punta Penna. Keď sú návštevníci na vrchole, nielenže môžu obdivovať fungovanie majáka, ale majú aj neuveriteľný výhľad na Abruzzo. To, čím sa Punta Penna líši od ostatných majákov, je dvojposchodový dom v spodnej časti veže. Tu  býval pôvodný strážca majáka a jeho rodina. Dnes je domovom administratívnych kancelárií – možno nie až také romantické.


Maják Bell Rock, Škótsko

Maják Bell Rock, často označovaný ako jeden zo siedmich divov priemyselného sveta, je najstarším majákom na svete, ktorý prežil na mori. Maják, ktorý postavil počas troch rokov v rokoch 1807-1810 anglický stavebný inžinier Robert Stevenson, bol tak dobre navrhnutý a skonštruovaný, že za viac ako 200 rokov murárske práce nikdy nepotrebovali rekonštrukčné práce. Maják Bell Rock, ktorý sa nachádza jedenásť míľ na mori, fungoval v tandeme so signálnou vežou Bell Rock, ktorá bola postavená na súši. Signálna veža je teraz múzeom, ktoré podrobne popisuje fungovanie a históriu tohto neslávne známeho majáku.

Maják Marjaniemi, Fínsko

Štvrtý maják, ktorý navrhol fínsky architekt Axel Hampus Dalström, Maják Marjaniemi bol prvýkrát zapálený v roku 1871. Maják sa nachádza v najzápadnejšom bode ostrova Hailuoto a je ústredným bodom mesta Marjaniemi. Maják dodnes funguje ako navigačná pomôcka, no pre návštevníkov je otvorený aj počas celého júla a augusta každý rok. Počas tohto obdobia sú skupiny vedené po 110 schodoch na vrchol majáku, kde sa dozvedia všetko o histórii a fungovaní majáku. Starý pilotný dom vedľa majáku je teraz obľúbeným hotelom, ktorý hosťom ponúka fantastický výhľad na maják a jeho úžasné okolie.

Maják Hook Head, Írsko

Jedna z najpyšnejších atrakcií Írska, maják Hook Head je najstarším neporušeným, plne funkčným majákom na svete. Blikajúce varovania pre okoloidúce lode za posledných 800 rokov, Hook Head je úplne ponorený do histórie.  Maják je domovom niekoľkých jednorazových umeleckých dielní a série umeleckých a námorných exponátov. Šťastní návštevníci v zime môžu dokonca zahliadnuť v okolitých vodách kŕmenie veľrýb.

Maják Peggys Point, Kanada

Maják Peggys Point, najobľúbenejšia zastávka pozdĺž malebného chodníka majáka v Novom Škótsku, je jedným z najznámejších symbolov Kanady. Biela a červená štruktúra, zasadená do skalnatého útvaru obklopujúceho zátoku Peggys, je okamžite rozpoznateľná. Peggys Point, kedysi plne fungujúca pošta, je teraz veľmi obľúbeným turistickým miestom a okolité skaly sú skvelým miestom na piknik. Po návšteve majáku si vychutnajte pomalú prechádzku malebnou, umeleckou rybárskou dedinou Peggys Cove.

Low Lighthouse, Bridgewater Bay, Anglicko

Skutočne výrazný maják Low Lighthouse je jedným z troch majákov na Burnham-on-Sea v Somerset, ale je jediný, ktorý dodnes funguje. Stojí na deviatich drevených nohách (z ktorých niektoré boli v posledných rokoch vystužené kovom) a dosahuje výšku iba 11 metrov. Vďaka svojmu neobvyklému dizajnu a štruktúre je Low Lighthouse teraz pamiatkovo chránenou budovou II. stupňa, ktorá v takej nádhere prežila od roku 1832. Červeno-biely drevený domček na koloch je skvelým námetom na fotografovanie na pláži, najmä za súmraku.

Jeddah Light, Saudská Arábia

Od roku 1990 je Jeddah Light oficiálne najvyšším majákom na svete. Maják sa nachádza pri vchode do prístavu Jeddah a zároveň slúži ako kontrolná veža prístavu. Jeho primárnou funkciou však zostáva varovanie pre blížiace sa lode vzdialené až 40 kilometrov od potenciálne nebezpečných koralových útesov, ktoré lemujú pobrežie. Valcový maják je obzvlášť očarujúci pri západe slnka.

Maják Gibbs Hill, Bermudy

Jeden z prvých liatinových majákov na svete, maják Gibbs Hill, postavili kráľovskí inžinieri v roku 1844. Teraz je to jeden z dvoch majákov na Bermudách, ale zďaleka najnavštevovanejší. Tí, ktorí dokážu vyjsť po 185 schodoch na vrchol majáka, uvidia pravdepodobne najlepší výhľad na Bermudy z vtáčej perspektívy. Maják je tiež domovom fantastickej neformálnej reštaurácie.

Maják Enoshima, Japonsko

Jeden z najmodernejších majákov na svete, maják Enoshima (často označovaný ako japonská „morská sviečka“), bol otvorený v roku 2009. Pomocou vysokovýkonného LED projektora sa maják rozsvieti inou farbou v závislosti od ročného obdobia. Na jar je Enoshima svetloružová, v lete jasne modrá, na jeseň žltooranžová a v zime fialová. Návštevníci môžu vystúpiť 100 metrov na vrchol majáku počas celého roka. Jeseň a zima sú však pravdepodobne najlepšími mesiacmi na návštevu, pretože vtedy je hora Fuji s najväčšou pravdepodobnosťou viditeľná v diaľke.

Zdroj: Internet

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár