Pripoj sa k nám!

Mural - nástenná maľba

Väčšina z nás už niekedy videla MURAL – nástennú maľbu. Nájdeme ho naprieč celým svetom, od najmenších miest až po najväčšie mestské centrá sveta. Nástenné maľby skrášľujú mestá po stáročia a sú základným typom verejného umenia.

Mural narozdiel od graffiti je legálny street-art, vytvorený zväšča na  zákazku.  Úplne premení priestory, ktoré boli kedysi strohé a zanedbané.
Nástenné umenie sa už dlho považuje za významnú umeleckú formu. Je to spoločensky angažované umenie, ktoré je často verejné. Po stáročia boli verejné umelecké diela, ako sú nástenné maľby alebo verejné sochy, jedinými umeleckými dielami, ktoré si mohla prezrieť široká verejnosť.

Napríklad kedysi priemyselné oblasti, mestské štvrte sa s novým muralom zmenili na turistické atrakcie s nástennými maľbami a pouličným umením. Nástenné maľby sa používajú na prilákanie nových miestnych podnikov a posilnenie ekonomiky oblasti tým, že sa z nej stane umelecká destinácia.
Nástenné maľby môžu tiež pripomínať ľudí alebo udalosti. Napríklad v Berlíne dnes zvyšky kedysi rozdeľujúceho Berlínskeho múru slúžia ako galéria pod holým nebom. Zo 105 nástenných malieb na tejto stene boli mnohé namaľované v roku 1990 ako pamiatka na znovuzjednotenie Nemecka.
Nástenné maľby majú tiež silné prepojenie na politiku a sociálne komentáre. Napríklad v Severnom Írsku nástenné maľby zobrazujú politické a náboženské rozdiely v regióne.

V galérii nájdete muraly z celého sveta, ktoré nás zaujali.

 

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár