Pripoj sa k nám!

Biosféra v Treehoteli

Treehotel vo švédskom Laponsku je známy svojou širokou škálou chatiek, pričom každá chatka má odlišnú identitu, ktorá inak reaguje na les.
Typ: Chaty a chatky
Krajina: Švédsko
Architekti: Bjarke Ingels Group
Zastavaná plocha: 34 m²
Rok: 2022

Severné Švédsko je známe svojou prírodnou krásou, rozsiahlymi lesmi a charakteristickou biosférou. Silné klimatické kontrasty v priebehu ročných období si vyžiadali vysoko odolné architektonické typy zahŕňajúce miestne materiály z dreva a kameňa. Treehotel vo švédskom Laponsku je známy svojou širokou škálou chatiek, pričom každá chatka má odlišnú identitu, ktorá inak reaguje na les.

V úzkej spolupráci s Treehotelom a švédskym ornitológom Ulfom Öhmanom prinesie nová hotelová izba Biosphere vo veľkom štýle 350 vtáčích domov do renomovaného hotela. Zážitkový dizajn BIG, zavesený v boroviciach Harads , je ôsmou hotelovou izbou na pozemku a snaží sa zlepšiť okolitú biosféru.
Navrhnutím hotelovej izby v korunách stromov s fasádou vtáčích hniezd je cieľom Biosphere znížiť klesajúcu špirálu populácie vtákov vo švédskych lesoch a namiesto toho posilniť biosféru a prirodzené prostredie.

„Kontroly v okrese Norrbotten, ktoré sme vykonali ako ornitológovia, aj správna rada okresu, ukazujú, že počet rôznych populácií vtákov klesá. Lesníctvo viedlo k zníženiu počtu prirodzených dier v stromoch, kde hniezdia hniezdiace vtáky. Inštalácia vtáčích hniezd je preto dôležitým opatrením. Okrem toho, klimatické zmeny vedú k tomu, že hmyz nastáva skôr v roku, a kým sa vyliahnu vtáčie vajíčka, boom už pominul. Kŕmenie je dôležitým podporným mechanizmom pre vtáky, ktoré sa zdržiavajú v severnom Švédsku a potrebujú potravu počas zimy. Ukážka používania vtáčích hniezd a kŕmenia nielen v hoteli Treehotel, ale aj pre ľudí, ktorí si ich môžu nainštalovať v blízkosti svojich domovov, je cenná. Iniciatíva Treehotela prijať takéto opatrenia môže inšpirovať ich návštevníkov, aby urobili to isté.

Biosféra je prístupná cez visutý most, ktorý sa zvažuje od zeme až po vrchol stromov. Interiér hotelovej izby s rozlohou 34 m2 zahŕňa bohaté tmavé interiéry a organické materiály inšpirované okolitou krajinou, ktoré ďalej slúžia na posilnenie pohľadu návštevníkov smerom von a zameranie sa na prírodné krásy okolia.
Interiér je jednoduchý a pragmatický, no vďaka svojmu pevnému a otvorenému konceptuálnemu usporiadaniu umožňuje množstvo zážitkov na relatívne malom priestore. Návštevníci majú prístup na strešnú terasu – blízko koruny stromov – ktorá ponúka 360-stupňový výhľad na les. Zmenou jednotlivých veľkostí vtáčích hniezd a ich rozširovaním smerom von a na základe druhu a frekvencie vtákov v oblasti môže svetlo prenikať do vnútorného priestoru pri zachovaní výhľadov von. Zabalením novej hotelovej izby do ekologického prostredia majú hostia možnosť zažiť vtáctvo v tesnej blízkosti a existovať v epicentre rozvíjajúcej sa prírody. Obklopený jemným spevom vtákov – vyvážený vonkajšou fasádou s trojitým zasklením – hosťom poskytuje intímny, pohlcujúci zážitok z prírody.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár