Pripoj sa k nám!

Trendy v záhradnáctve v roku 2023

Každý záhradkár sa snaží dať svojim vonkajším priestorom, balkónom a domom estetiku, ktorá ho robí šťastnými – v konečnom dôsledku vytvára oddych od všetkého ostatného, ​​čo sa deje vo svete. Prinášame trendy, na ktoré budú záhradkári zameriavať v roku 2023. Šťastné záhradkárčenie!

Pestovanie „vlastných kytíc“
Čoraz viac záhradkárov skúša pestovanie vlastného materiálu na kytice. Kvety, ktoré sa ľahko pestujú doma, ako sú slnečnice, cínie a kozmos v rôznych farbách sú všetky skvelé pre kytice. Či už sa chcete podeliť o svoje domáce kytice so susedmi alebo si vytvoriť vlastné ozdoby na váš jedálenský stôl, pestovanie rezaných kvetov je pre každého.

Chatové záhradky
Tento romantický štýl výsadby obsahuje farebné a voňavé kvety, ktoré presahujú zo záhradných záhonov. Pridanie trocha „rozmaru“ je tiež vítané – je známe, že chatové záhradky obsahujú prvky, ako sú fúriky, bicykle a iné nájdené predmety, ktoré záhradníci šikovne používajú ako nádoby na rastliny. Pastelové odtiene a voňavé kvety sú charakteristickým znakom chatového štýlu. Ideálne sú nie príliš vysoké ploty alebo mrežové ploty.

Navrhovanie záhrad v stredomorskom štýle
Záhrady chatiek posiate kvetmi sú krásne, ale na miestach, kde si záhradkári musia dávať pozor na sucho, zaznamenávajú záhrady v stredomorskom štýle prudký nárast popularity. Nielenže tento štýl prispieva k spotrebe menšieho množstva vody – je tiež ohromujúci. Ak nežijete v suchom podnebí, stále je tu veľa nápadov, ktoré môžete zozbierať zo záhrad v stredomorskom štýle, a vo svojej vlastnej záhrade je možné vytvoriť živú, uvoľnenú záhradku. Vhodné je zaradiť levanduľu, olivovníky, voňavé bylinky. Už len samotná vôňa rozmarínu či levandule mnohým pripomína stredomorské záhrady. Ale nezabudnite na ďalšie dôležité bylinky — oregano, bazalku a ďalšie!

Pridanie textúry s listovými rastlinami
Pre mnohých skúsených záhradníkov bolo lístie vždy stredobodom záujmu. Pre ostatných však uvedomenie si všetkého, čo lístie ponúka, otvára úplne nový svet možností. Pri pohľade nad rámec len rozmanitosti farieb, ktoré môžete získať z listov rastlín, sa záhradkári bavia pridávaním hĺbky a zložitosti do svojich záhrad a nádob tým, že začleňujú listy do rôznych textúr.

Vertikálne záhrady
Mnohí záhradkári využívajú priestor, ktorý už majú, na maximum. Jeden z najlepších spôsobov, ako to urobiť? Vertikálne záhradníctvo. Hoci vertikálne záhradníctvo je už nejaký čas populárne, zaznamenali sme oživenie záujmu vďaka zameraniu sa na maximalizáciu malých priestorov.
Na vertikálne pestovanie môžete použiť všetko, čo máte už doma: altánok, mrežu alebo pergolu, závesné koše, kvetináče a nádoby, plotové police, vrecká alebo iné namontované kontajnery.

Výmena trávnikov za lúky
„Nechajte trávu rást – uvidíte, koľko kvetov sa objaví“
Lúky prirodzene sa vyskytujúcich poľných kvetov sú posiate pokosenými cestičkami, ktoré vedú cez oblaky motýľov, včiel a iného hmyzu, ktorému sa tu darí. Pokosená cesta pomáha udržať jej vzhľad „záhrady“. Odložte kosačku a váš trávnik sa premení na niečo, čo pripomína prírodné trávne porasty – jeden z najúčinnejších zachytávačov uhlíka.
Záhradkári trhajú svoje trávniky a vymieňajú ich za rastliny odolné voči suchu a priateľské k opeľovaniu už roky. Ocenenie alternatív trávnika stále rastie, pričom lúčne záhrady sú čoraz populárnejšie.

Dúfame, že sme vás inšpirovali. Viac ukážok nájdete v našej galérii.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár