Pripoj sa k nám!

Dom v Belgicku

Deti odišli z domu na niekoľko rokov a odchod do dôchodku bol hneď za rohom, a tak si Paul a Monique pomysleli: „Postavme si nový dom, prispôsobený nášmu novému spôsobu života, aby sme mohli bez obáv čeliť budúcnosti“

DOMY  – GENT, BELGICKO
Architekti: Atelier Vens Vanbelle
Rok: 2023
Mesto: Gent
Krajina: Belgicko

Dizajn bol plne prispôsobený kvalite starnutia, životnému prostrediu, zvyklostiam a aktivitám obyvateľov a pod. Všetky funkcie sú umiestnené na prízemí v kompaktnom a logickom pôdoryse, na poschodí sú dve hosťovské izby s kúpeľňami pre deti a vnúčatá. Na prvý pohľad sa tento dom môže zdať v tomto kontexte čudný, ale v skutočnosti sa sem dokonale začlení. Paul bol vždy nezávislým dodávateľom. Chcel ešte pred dôchodkom vynaložiť posledné úsilie na stavbu vlastného domu a potom si ho užiť naplno.

Namiesto návrhu domu s predzáhradkou, vedľajšími záhradkami a zadnou záhradkou (s povinným záhradným domčekom, živými plotmi, či plotmi) bolo rozhodnuté postaviť dom a Pavlovu pracovňu/záhradný domček z kameňa. Tieto dve budovy boli spojené betónovou konštrukciou. To vytvára intímnu záhradu medzi dvoma budovami a betónová konštrukcia poskytuje veľa pokoja a súkromia s ohľadom na susedov. Výhľad je obmedzený a z domu je „neporiadok“, ktorý patrí do záhrady, umiestnený mimo túto štruktúru, takže nie je viditeľný z centrálnej záhrady. Prvky ako prístrešok pre auto, zimná záhrada, úle, zeleninová záhrada a pod. majú svoje miesto mimo stavby, aby sa bývanie sústredilo na pokojnú atmosféru záhrady. To ponúka veľa pokoja a ticha…

Prístrešok pre auto a zimná záhrada boli navrhnuté ako jeden celok.  Pod touto ľahkou konštrukciou ste zakrytí pri predných dverách, ktoré sú centrálne umiestnené na bočnej stene. Cez vchod vstúpite do vysokého obytného priestoru, ktorý sa spája s vnútorným a vonkajším priestorom/patiom a záhradou. Prejdete po terase do kuchyne, ktorá sa nachádza na strane ulice. Monique je často zaneprázdnená vo svojej kuchyni, čím má vizuálny kontakt s okoloidúcimi (často známymi z dediny). Obytný priestor je na druhej strane veľmi súkromný. Kuchyňa aj obývacia izba môžu byť otvorené na terasu, čo dáva domu úžasný priestor navyše počas teplých dní.

Tehlové a betónové konštrukcie sú viditeľné všade. Podlaha je z prírodného kameňa, ktorý pokračuje do vonkajšej strany. Vnútro a vonku sú prepojené rôznymi spôsobmi. Teplé drevené stolárstvo a drevený strop v obývacej izbe ponúkajú rovnováhu tvrdším kamenným materiálom.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár