Pripoj sa k nám!

Zaujímavá rekonštrukcia bytu v Madride

Francúzska rodina sa rozhodla usadiť v centre Madridu, v byte s rozlohou 151 m2, ktorý sa nachádza na najvyššom poschodí obytnej budovy postavenej na začiatku 20. storočia. 

MADRID, ŠPANIELSKO
Architekti: gon architekti
Oblasť: 151 m²
Rok: 2023
Fotografie: Imagen Subliminal
Hlavný architekt: Gonzalo Pardo

S výrazným pozdĺžnym charakterom a pôdorysom usporiadaným do troch nádvorí, paradoxne, napriek tomu, že ide o strešný byt, obydlie nenadväzuje výrazné väzby na okolitý urbanistický profil. Skôr, ako keby to bola ulita, ktorá je uzavretá a chránená zvonku. Na tento účel má rozsiahlu strechu: povrch 200 m2 zvlnených a nepriehľadných škridiel, pozostáva zo 7 striech rôznych sklonov a dĺžok, má kostru drevených trámov, z ktorých mnohé sú tmavé, v zlom stave a sú skryté za falošný strop.
Úpravy bytu boli zamerané na cieľ vrátiť do tohto „krytu“ svetlo, ktoré stratil.  Najprv  obnovili kovové výstuže a  strategicky umiestnili perforácie na zavedenie prirodzeného svetla a vetrania. Reštrukturalizácia uskutočnená pod strechou nahrádza tmavý priestor rozdelený na malé miestnosti a chodby, svetlejším a plynulejším; Interiér domu, ktorý zľahka prechádza pod tou veľkou strechou šikmých rovín, drevených trámov a svetlíkov, je navrhnutý a definovaný ako súvislý priestor s voľne definovanými, neurčitými hranicami medzi verejným a súkromným. Domácnosť je  navrhnutá s ohľadom na spolužitie s deťmi v každodennom živote, ako súbor veľkých miestností, kde sa odohrávajú každodenné činnosti každého z členov domácnosti, či už individuálne alebo kolektívne.

Terasa s rozlohou 15 m2, ktorá sa nachádza na konci 21 lineárnych metrov domu, je spolu so strešnými oknami najpriamejším zdrojom, ktorý zaplavuje celý interiér svetlom, a ktorý okrem toho, že je priestorom na stretávanie sa, obsahuje aj jacuzzi pre zimné a letné dni. Rozsah nábytku, ktorý zaberá dom, je „ozvenou“ rôznych životov na rôznych miestach, kde rodina doteraz žila; systém tu a tam získaných predmetov, v ktorých sa niektoré tak staré ako niektoré stoličky z devätnásteho storočia prelínajú s klasickými dizajnmi dvadsiateho storočia alebo s inými z IKEA.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár