Pripoj sa k nám!

Jeden z najväčších zrubov na svete

Lesnícka budova v Portlande v Oregone bola známa ako „chrám dreva“ a kedysi bola jednou z najväčších zrubových konštrukcií na svete.

Typ: Zrub
Mesto: Portland, Oregon
Rok výstavby: 1905
Architekti: Saunders a Lawton

Zrub bol postavený pre výstavu Lewis and Clark v roku 1905 a predstavoval bohaté lesné zdroje severozápadného Pacifiku. Budova bola vyrobená z obrovských polien z jedle douglaska. Architekti budovy, Saunders a Lawton, so značnou gráciou vytvarovali lesné produkty štátu Washington do klasického architektonického štýlu. Lesnícka budova zvonku vyzerala „ako grécky chrám v rustikálnom štýle“.

Rozmery hovoria za všetko: jeho dĺžka 320 stôp – 97,5 m – „dlhá ako mestský blok“ – 124 kmeňov, ktoré podopierali jeho strechu a dve veže. Tých 80 na vonkajšej strane malo priemernú hrúbku 5,5 stopy (1,7 m) a výšku 50 stôp – (15,24 m), kmene ponechali vo svojom „prirodzenom oblečení z kôry“ a každý vážil asi 50 000 libier 22679,62 Kg.
V budove boli vystavené exponáty oslavujúce lesnícky priemysel regiónu vrátane obrovských polien, ručne vyrábaného nábytku a rôznych druhov dreva ako napríklad pár obrovských kociek s hrúbkou šesť stôp, vyrezaných z jedného bloku a s titulkom „druh kociek, ktoré hádžeme vo Washingtone“. alebo 19-metrový hrubý peň s točitým schodiskom do kabíny postavenej na jeho vrchu.

Bohužiaľ, 17. augusta 1964 bola ikonická lesnícka budova zničená požiarom, ktorý rýchlo pohltil celú stavbu. Tento požiar vymazal architektonický zázrak, zanechal za sebou len spomienky a čiernobiele fotografie.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár