Pripoj sa k nám!

Wendelstrand - zo starého lomu nové bývanie

Wendelstrand pri Göteborgu je novou komunitou a bytovou zástavbou so sociálnou a ekologickou udržateľnosťou, ktorá sa nachádza v nepoužívanom lome.

Miesto: Wendelstrand pri Göteborgu
Rok: 2024
Architekti: Snøhetta

Vpriebehu rokov vyorali bagre a demolačné zariadenia dieru v krajine na brehoch idylického jazera Landvetter vo Švédsku. Tento kameňolom sa teraz rýchlo mení na osadu s názvom Wendelstrand, ktorá vykazuje sociálnu a ekologickú udržateľnosť. Okrem rôznych druhov bývania tu hlavný plán počíta najmä s množstvom prírodnej zelene, ktorá sa vinie cez komplex až po rozľahlú strechu Lakehouse. Odtiaľ si môžete vychutnať nádherný výhľad na lesy a jazero.

Wendelstrand bude obľúbeným miestom pre každého, kto má rád bývanie v zeleni. A hoci je toto miesto ponorené do prírody, nachádza sa len kúsok, 15 minút jazdy od Göteborgu – druhého najväčšieho mesta Švédska. Budúci obyvatelia tejto sebestačnej komunity však aj tak naozaj nebudú musieť ísť nikam inam.
„To, čo začalo ako vznešený koncept hojenia rany v zemi a regenerácie okolitej prírody, sa teraz prejavilo ako záhradné mesto s rôznymi typmi bývania vhodné pre každú rodinu,“ vysvetľujú nórski architekti Snøhetta , ako projekt vznikol. „Našou ambíciou bolo vytvoriť niečo, čo presahuje konvenčnú štvrť a rozbíja sa s tradičnými typmi bývania.“
Lakehouse, poskytne zázemie pre spoločný život v novej štvrti s reštauráciou, kaviarňou, obchodmi, priestormi na podujatia, kanceláriami a telocvičňou. Dizajn sleduje topografiu lokality, stúpa zo severu na juh a pokračuje v parku cez jeho strechu. Projekt uprednostňuje miestne materiály s vysokou viazanou energiou a nízkymi emisiami uhlíka, čo viedlo k tomu, že prevládajúcim materiálom je drevo a kameň.
Výstavba Lakehouse je naplánovaná na dokončenie v roku 2024 spolu s jednou pätinou domov. V súčasnosti sa plánuje začlenenie predškolského zariadenia a školy do rozvoja Wendelstrand.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár