Pripoj sa k nám!

Zelený dom v Prahe

Rodina súčasného majiteľa žije na tomto mieste už niekoľko generácií. Úlohou bolo prestavať opotrebovaný rodinný dom zo 60. rokov minulého storočia na komfortnú obytnú vilu pre individuálne bývanie vysokého štandardu.

Domy Praha, Česká republika
Architekti: Aoc architekti
Oblasť: 303 m²
Rok: 2023
Fotografie: Studio Flusser
Vedúci architekti: Ondřej Císler, Filip Rašek

Pozemok sa nachádza v pôvodnej časti obce Dvorce v Prahe Podolí. Ide o pozoruhodný pozemok na okraji vilovej zástavby s výhľadom na opačný breh Vltavy a kostol sv. Filipa a Jakuba na Zlíchove.

Architektúra domu je koncepčne založená na silnej, osobitej atmosfére prepracovanej do detailov a prvkov interiéru a na vizuálnom a funkčnom prepojení s okolitou záhradnou panorámou mesta. Architekti opatrne pracujú s rôznymi formami svetla, s intenzívnym svetlíkom, rozptýleným mäkkým svetlom za polopriehľadnou fasádou, či kontrastným súmrakom, ktoré spätne ovplyvňuje sofistikovanú kompozíciu fasádnych otvorov.

Horné poschodie slúži ako pracovňa a spoločenská miestnosť s krbom a veľkým oknom s výhľadom na rieku. Má vlastnú, nábytkom ukrytú čajovú kuchynku s chladničkou. Hlavný priestor je definovaný dreveným stropom a monumentálnym štúdiovým oknom, ktoré ponúka rôzne svetlá na transformáciu atmosféry v rôznych časoch dňa. Za štúdiom je samostatná súkromná zóna so spálňou, šatňou a modrou kúpeľňou.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár