Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Zahradne jazierko

196 Príspevky
173 Užívatelia
0 Likes
149.7 K Zobrazenia
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Ahojte, chcel by som si spravit na zahrade jazierko. Rozmyslal som nad niecim jednoduchym.. cerpadlo z pracky, dopustanie hadicou, a skalka na betonovom kopceku. Spodok by som spravil z plastoveho vylisku z baumaxu alebo tak. Mate niekto nejaky sikovny navod ako na to ? Nejake odporucania, alebo rady v com by mohla byt zrada, comu sa vyhnut ? Za nejaky pokec dik. M.

 
Publikované : 15/05/2012 8:51 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Podla toho co pises, to chces spravit co najlacnejsie. Aj napriek tomu by som ti odporucil minimalne to cerpadlo kupit jazierkove a napojit ho podla navodu. Predsa len 230 vo vode v jazierku nie je ideal ;). Ak tam neides davat vodne rasliny, alebo ryby tak ostatne je v podstate na tebe. Este asi budes potrebovat nieco na cerpanie usedenin a spiny (nejake bazenove cerpadlo s filtrom, alebo vysavač pre jazierka). M.

 
Publikované : 16/05/2012 4:06 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Vdaka za radu. Ja tam neidem davat ani rastliny ani ryby skor mi ide o ten vodopad a skalku. To cerpadlo skusim pozriet no este by ma zaujimalo ci netreba nejak specialne osadzat vanicku ? Mozem to normalne dat do vykopanej jamy a obsypat ? Alebo sa to ma do strku popripade betonu ?

 
Publikované : 16/05/2012 7:11 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

Normalne by som to obsypal zemou a pod dnom vanicky by som spravil vrstvu strku, povedzme 20cm, aby sa to v zime nedvihalo ak sa ti tam dostane voda.

 
Publikované : 18/05/2012 7:23 pm



(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

a, ak by som tam chcel dat rybu .. co minimalne potrebujem do takeho jazierka ? Je to potom moc narocne na udrzbu ? dik.

 
Publikované : 31/05/2012 4:47 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 322
Reputable Member
 

V pripade ze by malo byt jazierko vacsie a s rybami, tak treba zainvestovat viac do filtracie, ktorej sucastou by mala byt aj UV lampa. Tato sluzi na nicenie zelenych rias / "kalu" vo vode. + Ak ideme mat ryby, je potrebne sa starat o vodu pridavanim zivin a podpornych bakterii, pricom voda sa napriklad nevypusta pri cisteni cela ale iba tak aby sa zachovala "klima" jazierka.
Dalej existuju veci ako skimmer na zbieranie necistot z hladiny a treba sa tiez zamysliet ako udrzat jazierko pri zivote v zime ;) (osadenie hadic a filtrov). Btw. ten filter s UV lampou by som osadil aj do mensich jazierok .. udrzi to vodu priehladnu :idea: .

Z.

 
Publikované : 05/06/2012 11:16 am
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
Topic starter
 

ahojte. tiez zvazujem dat "rybu" do jazierka. Viete mi niekto odporucit aka by bola vhodna ? .. niejaku nenarocnu na udrzbu :D ? thnx.

 
Publikované : 12/04/2013 12:13 am
zander
(@zander)
Príspevky: 322
Reputable Member
 

Osobnu skusenost nemam, ale sikovna ryba je vraj Jalec (Jalec zlaty - taka oranzova ryba). Je nenarocny na prostredie a vraj ich treba mat aspon 2-3, lebo je spolocensky :). Okrem krmiva v dospelosti poziera aj hmyz a da si vraj aj ovocie :D .

Z.

 
Publikované : 18/04/2013 12:42 am



(@jurosz)
Príspevky: 3
New Member
 

Ryby jednoduché na údržbu do záhradného jazierka sú napr. koi kapor a karas. Pokiaľ sú v jazierku ryby, je vhodne nasadiť vodne rastliny, napr. do kvetináčov so štrkom. Tak isto je nevyhnutná filtrácia vody. Ideálne cez vyššie položené ,,menšie jazierko,, s vodopádom, alebo kaskádou na dobre prevzdušnenie vody. UV lampa sa odporúča, no tvorbe rias nezabraní (vlastná skúsenosť). Niet nad pravidelne čistenie filtra :). Dôležité je uvedomiť si, že ryby nie sú jednoročná záležitosť, a že musia prežiť zimu. Pri plytkých jazierkach by som ryby na zimu vybral. No pokiaľ je v jazierku časť s hlbšou vodou (aspoň 1,2m) a stálym prúdom cez horné jazierko, ryby zvládnu aj väčšiu zimu! Čerpadlo netreba dávať do najhlbšej časti, kde ryby prečkávajú zimu. V plytšej časti jazierka môže síce čerpadlo zamrznúť, no už sa nám to raz stalo a ryby aj čerpadlo to zvládli. Priebežne, počas pretrvávajúcej zimy, som vyvŕtal do ľadu dieru. Po rozmrznutí ľadu nabehlo aj čerpadlo (samozrejme ak už zamrzne tak ho treba vypnúť!).

Pri tvorbe jazierka, ak už by som pod foliu, alebo plastový výlisok daval štrk, ako píše michal, tak by som na finálnych pár cm použil frakciu 0-4. Tlak vody na ostrom štrku by výlisok alebo fóliu poškodil.

 
Publikované : 28/04/2013 4:00 pm
(@jurosz)
Príspevky: 3
New Member
 

Dolezita informacia pre tych, co sa chcu sami pustit do zahradneho jazierka s rybami. Do vody by sa mali aplikovat startovacie bakterie so samocistiacou schopnostou. Je to produkt bezne dostupny, roznych vyrobcov. Doporucujem, pokial sa v navode neuvadza, ryby vlozit do vody po 48 hodninach po aplikacii bakterii.

 
Publikované : 20/05/2013 11:57 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 322
Reputable Member
 

My mame taketo nieco. Vanicka z lisovaneho plastu, kopec zo zeme a kmenov. Voda je cerpana cez cerpadielko a ostatne vidno. V mieste kde tecie voda je osadena folia.

Teraz sa este bude musiet vyriesit zelenajuca sa voda :mrgreen: a nejake rastlinky do vody. Neskor skusim hodit aj nejaky nakres a fotky z realizacie ak najdem ;).

Z.

 
Publikované : 26/07/2013 4:44 pm
(@fukter)
Príspevky: 81
Trusted Member
 

Do jazierka by som každopádne odporúčal filtráciu nech už sú ryby akékoľvek veľké lebo vždy je potom jednoduchšia údržba toho jazierka. Nezabudni ani na tie štartovacie baktérie to je dosť dôležité aby sa ryby cítíli dobre. Ak chceš živé rastliny tak samozrejme dobrá investícia je aj UV lampa tak isto ako aj v akváriu.

 
Publikované : 05/10/2016 11:39 am



romulekus
(@romulekus)
Príspevky: 75
Trusted Member
 

Ten obrazok je velmi pekny. Takto nejako by som si predstavoval aj ja jazierko, s tou plastovou vanickou. Ale celkovo aj ten kamen je fajn. To si robil sam ci ti to robila nejaka firma?

 
Publikované : 07/10/2016 2:41 pm
(@adamcoo2)
Príspevky: 50
Trusted Member
 

sám by som sa do toho nepušťal, minimálne na stavbu toho jazierka by som si zavolal niekooho kto sa tomu venuje. potom v akvaristike by som sa poradil aj ohľadom rýb a starostlivosti,nech im neublížim

 
Publikované : 12/10/2016 12:04 pm
(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

zrejme to je aj dost velka pyplacka nie?

 
Publikované : 25/10/2016 2:22 pm
Stránka 1 / 14
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..