Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Top architektúra v 2021

20 Príspevky
20 Užívatelia
0 Likes
4,216 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Tu je 15 najúžasnejších stavieb dokončených v roku 2021 – výber projektov, ktorých cieľom je stať sa orientačnými bodmi vytvorením priestorov, ktoré sú esteticky zaujímavé, funkčné a reagujú na svoju históriu a okolie.


1. Kultúrne centrum Luma Arles – Arles, Francúzsko

Najnovší projekt Gehry Partners vychádza zo srdca historického mesta Arles s lesklým, mnohostranným exteriérom, ktorý kontrastuje so stredovekými budovami, ktoré mesto preslávili. Veža vysoká 183 stôp, obložená 11 000 panelmi z nehrdzavejúcej ocele, ktoré tvoria asymetrický tvar, vychádza z kruhovej základne, na ktorej sa v nasledujúcom roku budú konať semináre, umelecké výstavy a workshopy.

2. Pop-up synagóga — Babyn Yar, Ukrajina

V snahe priznať si minulosť 2. svetovej vojny ukrajinská vláda naplánovala výstavbu pamätníka na pamiatku obetí. Prvú fázu projektu dokončila v máji 2021 švajčiarska firma Manuel Herz Architects : 36 stôp vysoká drevená modulová synagóga v tvare knihy a zdobená tradičnými vzormi pripomínajúcimi staroveké synagógy, ktoré stáli na západnej Ukrajine v 17. 18. storočia.

3. The Arc at Green School – Bali, Indonézia

Najnovším prírastkom do Bali’s Green School, vzdelávacej inštitúcie založenej v roku 2006, je The Arc, telocvičňa rozširujúca areál, ktorú navrhla architektonická firma IBUKU Elory Hardy. Budova sa skladá zo série bambusových oblúkov, ktoré dosahujú výšku 46 stôp a pretínajú sa spôsobom, ktorý umožňuje štruktúre stáť vďaka prirodzenému napätiu.

4. Pavilón Qaammat – Grónsko

Pavilón Qaammat, ktorý navrhol švédsko-grécky architekt Konstantin Ikonomidis, sa nachádza na izolovanom kopci v blízkosti arktickej dediny Sarfannguit – komunity iba 100 ľudí, a rozmazáva hranice medzi umením a architektúrou, aby oslávil spojenie medzi Inuitmi a životným prostredím. Pavilón postavený z priehľadných tehál z talianskeho skla z dvoch zakrivených stien stojacich pred sebou si objednalo UNESCO. Región Aasivissuit – Nipisat, kde bolo postavené sklenené iglu, bol v roku 2018 zaradený do zoznamu svetového dedičstva pre jeho kultúrny význam pre domorodé komunity, ktoré tam žijú už viac ako 4000 rokov.

5. Kaplnka zvuku — Chengde, Čína

Betónová koncertná sála, ktorú vytvorila Open Architecture v údolí severne od Pekingu, inšpirovaná okolím, splýva s krajinou. Hrubá, nepravidelná štruktúra uzatvára pokojný koncertný priestor pod holým nebom, ktorý sa naplní prirodzeným svetlom vďaka veľkým oknám, ktoré sa otvárajú do bujnej zelene provincie Hebei.

eshop.stavba-az.sk

6. Little Island Park – New York City, USA

Po ôsmich rokoch práce dokončila britská firma Heatherwick Studio projekt Little Island na rieke Hudson. Štvorcový ostrov, ktorý sa rozprestiera od Dolného Manhattanu, je priestorom pre zábavu a oddych: mólo postavené na 280 individuálnych betónových pilótach je pokryté viac ako stovkou rôznych druhov pôvodných rastlín a ponúka tri miesta na vystúpenie rôznych veľkostí, ktoré sú spojené chodníkmi, z ktorých najväčšiu z toho môže hostiť 3 500 ľudí.

7. Plávajúce hudobné centrum – São Vicente, Kapverdy súčasnej vízie.

Štúdio NLÉ so sídlom v Amsterdame, ktoré vedie nigérijský architekt Kunlé Adeyemi, nedávno slávnostne otvorilo plávajúce hudobné centrum São Vicente, jedinečné centrum múzických umení, reštauráciu a nahrávacie štúdio na Kapverdách. Štruktúra pozostáva z troch trojuholníkových pavilónov, ktoré plávajú na oceáne, je postavená z trvalo udržateľného dreva a jej cieľom je osláviť dlhú históriu hudobnej tradície Kapverd tým, že ponúka priestor pre miestnych a medzinárodných umelcov na produkciu a predvádzanie svojich diel.

8. Krajina oblakov Haikou – Haikou, Čína

Cloudscape je prvým zo šestnástich pavilónov navrhnutých renomovanými medzinárodnými architektmi, ktoré budú postavené pozdĺž pobrežia Haikou s cieľom oživiť oblasť. Projekt MAD bude hostiť kníhkupectvo, ktorého police sa roztiahnu do kruhových miestností pripomínajúcich brloh zvierat, s čitárňou orientovanou priamo na oceán.

9. Shanghai Astronomy Museum — Šanghaj, Čína

Snáď najfuturistickejšia budova najlepšej architektúry z roku 2021, nové múzeum astronómie v Šanghaji podobné vesmírnej lodi, je najväčšie svojho druhu na svete. Múzeum, ktoré navrhla architektonická firma Ennead so sídlom v New Yorku , má rozlohu 420 000 štvorcových stôp a nemá rovné steny ani rohy. V troch kruhových štruktúrach, napodobňujúcich orbitálny pohyb, Oculus, Obrátená kupola a Sféra, sa nachádza vchod do múzea, pozorovacie miesto na oblohu a hviezdy a do divadla planetária. V areáli múzea sa nachádza aj 78-stopový slnečný ďalekohľad.

10. Štadión 974 — Dauha, Katar

Štadión 974 s kapacitou 40 000 miest nahradil bývalý štadión Ras Abu Aboud v Dauhe v rámci prípravy na Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Veľké medzinárodné športové podujatia často zahŕňajú rýchlu výstavbu infraštruktúry hostiteľskými krajinami, ktorá sa neskôr ponechá opustená alebo sa len čiastočne využíva pre nedostatok potrieb alebo zdrojov. Španielske štúdio Fenwick Iribarren Architects sa pokúsilo vyriešiť problém postavením prvého štadióna vyrobeného z repasovaných prepravných kontajnerov a čiastočne recyklovanej ocele.
Vďaka modulárnej konštrukcii bude možné farebný štadión 974 rozobrať a znovu zložiť, či už premiestniť konštrukciu inam, alebo zmenšiť jej veľkosť pre menšie podujatia po skončení majstrovstiev sveta. Zábavný fakt: 974 je medzinárodná predvoľba pre Katar a počet prepravných kontajnerov použitých pri výstavbe štadióna.

11. TECLA 3D tlačený dom — Massa Lombarda, Taliansko

Začiatkom tohto roka Mario Cucinella Architects odhalili prvý 3D tlačený dom vyrobený výlučne zo surovej a miestne získavanej hliny. TECLA – kombinácia slov „technológia“ a „hlina“, prezentovaná v Glasgowe na COP26 ako príklad dostupného a udržateľného modelu bývania, bola vyvinutá ako nízkouhlíková štruktúra. Dom v tvare 8, ktorý vyzerá ako starodávne púštne obydlie, pozostáva z dvoch kupol, ktoré sa spájajú a tvoria priestory pre spálňu, kuchyňu a obývaciu časť s množstvom prirodzeného svetla vstupujúceho z okulusu na vrchu konštrukcie. Veľká časť nábytku nájdeného vo vnútri domu bola tiež vytlačená 3D z miestnych materiálov. Celý dom TECLA môže byť vyrobený za menej ako 200 hodín.

eshop.stavba-az.sk

12. Stormwater Facility – Toronto, Kanada

PKto hovorí, že budovy občianskej infraštruktúry nemôžu byť krásne? Kanadská firma gh3 dostala do prevádzky najmodernejšie zariadenie na úpravu dažďovej vody na predmestí Toronta a dodala minimalistickú geometrickú štruktúru, ktorá sa mala stať dominantou mesta. Betónový monolit, ktorý sa nachádza na severovýchodnom rohu bulváru Lake Shore Boulevard a Cherry Street, pokrýva najnovšiu technológiu na čistenie mestských vôd pod esteticky príjemným dizajnom, ktorý má zdôrazniť záväzok Toronta k trvalo udržateľným inováciám.

13. Dievčenská škola Rajkumari Ratnavati – Salkha, India

Diana Kellog Architects so sídlom v New Yorku navrhla dievčenskú školu Rajkumari Ratnavati oválneho tvaru pod dohľadom CITTA , neziskovej organizácie zodpovednej za rozvoj sociálnej infraštruktúry v niektorých z ekonomicky najproblematickejších regiónov sveta. Ponúka vzdelávací priestor pre viac ako 400 dievčat zo vzdialenej komunity Salkha vo vyprahnutej púšti Rádžasthánu, kde je miera gramotnosti žien stále extrémne nízka. Škola, postavená z miestneho pieskovca a ručne vyrezávaná rádžastánskymi remeselníkmi, má na svojom vrchlíku nainštalované solárne panely, čo umožňuje zníženie emisií uhlíka.
[adsense01][/adsense01]
14. Punta Majahua – Troncones, Mexiko

Prírodné farby sa miešajú s tekutými formami tohto rezidenčného komplexu, ktorý navrhol Zozaya Arquitectos v štáte Guerrero v juhozápadnom Mexiku. 39 luxusných apartmánov s výhľadom na Tichý oceán sa nachádza v šiestich budovách, ktoré sa vďaka použitiu miestnych materiálov ako bambus, palmové konáre a riečne kamene hladko integrujú do krajiny.

15. Academy Museum of Motion Pictures – Los Angeles, USA

Nové Academy Museum of Motion Pictures, ktoré navrhol taliansky architekt Renzo Piano, sa nachádza vo vnútri zrekonštruovanej budovy Seban, postavenej v roku 1939. Zatiaľ čo mnohé z pôvodných architektonických prvkov boli zachované, rozšírenie budovy Seban zahŕňalo výstavbu masívnej guľovej konštrukcie, ktorá teraz sídli divadlo Davida Geffena s 1000 miestami na sedenie.
Pridanie oceľovej, sklenenej a betónovej gule vytvára kontinuitu medzi históriou Mesta anjelov a jeho budúcnosťou a ponúka priestor na spoznávanie filmárskeho remesla a tešíme sa na technologické inovácie, ktoré menia toto odvetvie. Vďaka výstavnej ploche 50 000 štvorcových stôp – vrátane vzdelávacieho štúdia pomenovaného po Shirley Temple – a bohatému kalendáru podujatí nebude núdza o inšpiráciu.

Súvisiace fórum :Stavba - Projekty, nápady

Zdroj: matadornetwork.com

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 27/12/2021 6:18 pm
benrix
(@benrix)
Príspevky: 134
Estimable Member
 

toto vidiet nazivo to ozaj musi byt zazitok :O

 
Publikované : 17/01/2022 1:20 pm
irca36
(@irca36)
Príspevky: 38
Eminent Member
 

fuuuha ani nehovor. zimomriavky uz len pri fotkach, nazivo to musi byt uz ina parada

 
Publikované : 18/01/2022 12:39 pm
(@darhhia)
Príspevky: 35
Eminent Member
 

Moct tak vsetky vidiet nazivo

 
Publikované : 19/01/2022 10:56 am



(@jarinovky)
Príspevky: 175
Estimable Member
 

nehovorim, ze zle, ale niektore mi pridu take uz cez ciaru. ale tak asi je to teraz moderne no.

 
Publikované : 03/02/2022 3:08 pm
(@dudko55)
Príspevky: 20
Eminent Member
 

niektori architekti to ponali ako keby fakt umelecke diela. nie kazdemu sa to musi pacit, no svojich fanusikov si to isto naslo

 
Publikované : 04/02/2022 8:48 am
tamica
(@tamica)
Príspevky: 44
Eminent Member
 

Musia mať veľkú fantáziu, predstavivosť aby toto dokázali ;)

 
Publikované : 04/02/2022 1:49 pm
mariaHo
(@mariaho)
Príspevky: 30
Eminent Member
 

hmmm ale aj to technicke zvladnutie mus byt v takychto pripadoch celkom tazke. no su to uzasne stavby ako tak pozeram

 
Publikované : 07/02/2022 10:44 am



patrikos
(@patrikos)
Príspevky: 46
Eminent Member
 

Krasne, vsetko ma nieco do seba :)

 
Publikované : 22/02/2022 12:06 pm
lubyo
(@lubyo)
Príspevky: 53
Trusted Member
 

Wau, vyzerá to parádne. Klobúk dole kto takéto niečo vymyslel.

 
Publikované : 22/02/2022 12:17 pm
rebelka
(@rebelka)
Príspevky: 31
Eminent Member
 

nooo to neviem, ale mal skvelý cit pre dizajn

 
Publikované : 23/02/2022 10:05 am
liwio
(@liwio)
Príspevky: 33
Eminent Member
 

odpadol by som, keby mam byvat tak vysoko :D

 
Publikované : 23/02/2022 11:56 am



(@petros)
Príspevky: 64
Trusted Member
 

klobúk dole pred niektorými architektami lebo to sú vážne vizionári a umelci :)

 
Publikované : 25/02/2022 10:11 am
branicko
(@branicko)
Príspevky: 83
Trusted Member
 

Na takéto niečo podľa mňa musí mať fakt človek dar od narodenia. Toto sa nedá naučiť

 
Publikované : 28/02/2022 10:37 am
pozon
(@pozon)
Príspevky: 25
Eminent Member
 

noo to máš pravdu

 
Publikované : 01/03/2022 10:57 am
Stránka 1 / 2
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..