Pripoj sa k nám!
Výmena plotu - treb...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Výmena plotu - treba oznámiť na Stavebný úrad?

4 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
17.9 K Zobrazenia
(@jacq-korbelova)
Príspevky: 2
New Member
Topic starter
 

Dobrý deň,

Plánujeme z donútenia vymeniť funkčný pôvodný pletivový plot za montovaný murovaný, nakoľko sme žiaľ získali dosť hlučných a neprispôsobivých susedov a vyskúšali sme už všetky možnosti, ako ich presvedčiť, že nežijú sam na pustom ostrove... Okrem toho stavebník, ktorý ich dom staval protiprávne zdvihol/navýšil terén o 70 cm oproti O, takže ešte sú aj o dosť vyššie oproti nám. Toto sme pôvodne aj napadli, ale po dohode s pôvodným vlastníkom sme to stiahli, pretože prisľúbil, že tam postaví murovaný plot, čo samozrejme neurobil, namiesto toho postavil len nízky oporný múrik, aby sa k nám nepresýpala zemina a naň osadil pletivový plot... Teraz je stav takí, že susedia majú vlastný pletivový plot a my máme vlastný - každý na svojom pozemku a medzi nimi je medzera.
Moje otázky sú: 1. Či vôbec musíme túto stavbu (výmenu plotu) oznamovať prísl. Stavebnému úradu, keď je to len výmena plotu, ktorý už raz bol predmetom stavebného povolenia v rámci výstavby domu. Jediný rozdiel bude, že nebude pletivový, ale montovaný betónový a bude oproti pôvodnému nášmu vyšší, tak, aby dosiahol úroveň ich plotu. Oni majú totiž ten plot vyšší oproti nášmu o 70 cm (to je ten terénny výškový rozdiel).
2. V prípade, že odpoveď na otázku č. 1 je áno (musíme túto výmenu ohlásiť), tak:
2a) je potrebný súhlas susedov?
2b) aká dokumentácia okrem výpisu z katastra je ešte potrebná?
2c) musíme čakať na súhlas Stavebného úradu alebo môžeme začať stavať hneď po oznámení (je to predsa len oznámenie, nie žiadosť o povolenie alebo súhlas)?
Ďakujem Vám za odpovede. J. Korbelová

 
Publikované : 12/03/2014 11:59 am
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Dobrý deň, mhm 😐  raz darmo, dobrý sused - na nezaplatenie. zemena plotu z pletivového na betónový by sa mala ohlásiť ako drobná stavba. Pri ohlásení sa nevyžaduje súhlas susedov, no stavebný úrad by mal posúdiť či navrhovaná stavba (poloha a vzdialenosť od hranice + výška stavby) nebude ovplyvňovať susedné stavby (ak nejaké sú). To značí, že na úrad treba dať situáciu osadenú do snímky z mapy, pohľad na plot a nejaký technický popis a to je všetko, ďalej rozhoduje úrad. Drobná stavba musí byť stavebnému úradu vopred ohlásená. Pozn. Plot a všeobecne drobná stavba by nemala mať výšku cez 5m a nemala by podľa situácie brániť presvetleniu existujúceho objektu. Vtedy stavebný úrad začne riešiť súhlas suseda. Z.

Z.

 
Publikované : 12/03/2014 7:23 pm
(@jacq-korbelova)
Príspevky: 2
New Member
Topic starter
 

Ďakujem za odpoveď. Náš bývalý stavebný dozor, ktorého sme požiadali o stanovisko sa vyjadril, že pri výmene plotu, pokiaľ bude zachovaná jeho pôvodná línia nie je potrebné ani oznámenie prísl. stavebnému úradu (§ 139b ods. 15). Samozrejme pokiaľ to nebude 5 m plot 😀  Ten náš je už aj tak v havarijnom stave a to vďaka výstavbe plotu susedov, ktorí bez problémov a nášho súhlasu odhalili náš základový múrik plotu a nalepili naň svoj, ktorý je ako som už spomínala o 70 cm nad naším a tak všetok neporiadok, ktorý za ten ich múrik a náš plot nafúka vietor, ide k nám do záhrady. Takže ideme náš plot vlastne opravovať v rámci údržby a zároveň tým vyriešime dúfam, že aspoň trochu nadmernú hlučnosť. Neradi robíme veci takto, ale doteraz sme všetky zákony a predpisy dodržiavali do bodky a možno aj do troch, ale teraz žiaľ už nemáme čas ani chuť čakať na milosť/nemilosť nášho stavebného úradu, ktorý žiada okamžite aj súhlasy vlastníkov susedných pozemkov, čomu sa v našom prípade chceme vyhnúť. Náš plot bude mať z našej strany výšku 2,5 m, ale z ich strany to bude o 70 cm menej, čiže 1,8 m. Okrem toho majú ešte o dobrých 50 cm vyvýšené terasy (cca 2 m od nášho plotu), kde sa zdržujú od jari do jesene, takže aj 2,5 m je málo 🙃 A ešte jedna poznámka, obidvaja susedia (žiaľ je to dvojdom, takže máme rovno dvoch susedov a tiež žiaľ rovnakého naturelu) si postavili drobné stavby (záhradné domčeky na náradie) hneď za plotom a tiež bez nášho súhlasu a bez ohlásenia na stavebnom úrade, čo nám ale vôbec neprekáža... Takže ešte raz ďakujem a držte nám palce. Cit. § 139b ods. 15 Udržiavacími prácami, pri ktorých nie je potrebné ani ohlásenie (bežné udržiavacie práce), sú najmä: • opravy fasády, opravy a výmena strešnej krytiny alebo povrchu plochých striech, výmena odkvapových žľabov a odtokových zvodov, opravy oplotenia a výmena jeho častí, ak sa tým nemení jeho trasa, • opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií, najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí, • údržba a opravy technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby, ako aj výmena jeho častí, ak sa tým zásadné nemení jeho napojenie na verejné vybavenie územia ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie, najmä výmena klimatizačného zariadenia, výťahu, vykurovacích kotlov a telies a vnútorných rozvodov, • výmena zriaďovacích predmetov, najmä kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň, • maliarske a natieračské práce.

 
Publikované : 19/03/2014 2:39 am
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

popravde, v tejto konštalácii by som asi rovnako postupoval aj ja. A ten paragraf tomu z ľahka dáva zelenú 🙂  však trasa sa nemení a ten betón a výška.. nech to nejaký čas a nápor vydrží - udržiavacie práce. držím palec a pevné nervy so susedmi prajem !

Z.

 
Publikované : 21/03/2014 12:44 am



Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..