Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Dva vence+strecha

11 Príspevky
7 Užívatelia
0 Likes
12.5 K Zobrazenia
(@peterguty)
Príspevky: 2
New Member
Topic starter
 

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na názor, či musia byť nejako prepojené dva vence prvého a druhého podlažia, keď pôdorysy nie sú zhodné. Nakreslil som obrázok, z neho by to malo byť jasné.

 
Publikované : 28/08/2016 7:09 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Zdravím. Osadenie prepojovacích stĺpikov v rohoch stavby nie je na škodu vo všeobecnosti. Ich nutnosť však môže vyplývať z celkovej tuhosti stavby a spôsobu riešenia krovu. To znamená, že ak napr. v niektorom smere je málo stien (otvory, nízka hrúbka steny a pod.), nahrádzajú tuhosť stavby vence a stĺpiky. Tiež, ak je krov ukladaný tak, že roztláča vence môžu tieto sily zachytávať stĺpiky. Toto však stanovuje statik po spočítaní krovu, zhodnotenia hrúbok stien atd.
     V tomto pôdoryse mi však na prvý pohľad nesedí, prečo pod červenou nie je aj zelený veniec. Tj. chýba mi tam to priečne stuženie stavby nad prízemím. Potom, pokiaľ by už bol spodok dostatočne tuhý, pre nutnosť horných stĺpikov je treba zvážiť hore spomínané (spôsob uloženia strechy a tuhosť stien). Toto ale z priloženého nákresu nie možné. Potreboval by som vidieť krov a pôdorysy so stenami a ak je to zložitejšie aj čoto spočítať, poprípade vidieť statický výpočet.

Z.

 
Publikované : 29/08/2016 6:12 am
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

Zelený veniec je monoliticky prepojený so železobetónovým stropom značky "Premac" (neviem, či sa značka tu môže uvádzať), ktorý pokrýva celé prízemie. Strecha, ktorá bude pokrývať horné podlažie bude z dielcov a vlastne, keby aj roztláčal krov steny, bude tam osobitný veniec a obe časti strechy, ktoré budú pokrývať spodné podlažie bez nadstavby budú tvorené hranolmi, ktoré budú uložené na nakreslených pomúrniciach. Prakticky tam roztláčanie nehrozí, preto je to takto navrhnuté, len som sa chcel opýtať na viac názorov, lebo mali sme aj také rady, aby sme to bez stĺpov prepojených s oboma vencami nerobili, že to minimálne nezaškodí. No tie betónové stĺpy by museli byť v rohoch miestností a bez dodatočnej tepelnej izolácii si to neviem ani predstaviť...

 
Publikované : 30/08/2016 12:01 pm
(@peterguty)
Príspevky: 2
New Member
Topic starter
 

Veniec prvého podlažia je monolyticky prepojený s betónovým stropom. Na horné podlažie, červený veniec, pôjde skladaný krov, čiže roztláčať to nebude a keby aj, je tam veniec, na bočné časti prvého podlažia pôjdu rohy , ktoré budú položené na vyznačených pomúrniciach. Teoreticky by ich nemalo roztláčať, keďže váha bude len kolmo na zem, len boli pri pozretí na stavbe nejaké "odborné" názory, že bez železobetónových stĺpov, na prepojenie oboch vencov to robiť nemáme. Preto sa pýtam na ďalšie názory.

 
Publikované : 30/08/2016 2:42 pm



zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Ak je dolné podlažie dostatočne tuhé a hore sú plné nosné steny, tak si myslím že nie je nutné dávať prepojovacie stĺpy. Zároveň podľa popisu predpokladám, že krov nenamáha veniec 2. nadzemného podlažia vodorovne (neroztláča ho).
Ak je ale hore niektorá stena vyľahčená väčším prestupom / otvorom (napr. na terasu), je potrebné tam doplniť rám (tuhý veniec + stĺpy).

Ak sa naskytne prípad, že sa do konštrukcie dopĺňajú stĺpy, je ich potrebné z exteriérovej strany izolovať. Tj. betón sa doteplí z vonku.

Plus P.S. ja pod ŽB stropom rozumiem betónovú dosku hr. xy cm vystuženú výstužou (dolnou aj hornou s obvodovým lemovaním).

Z.

 
Publikované : 08/09/2016 2:21 am
romulekus
(@romulekus)
Príspevky: 75
Trusted Member
 

Ja si tiez myslim ze by tie rohy nemalo roztlacat. Ako si to nakoniec vyriesil?

 
Publikované : 14/10/2016 1:38 pm
(@magda_robert)
Príspevky: 32
Eminent Member
 

Chalani vas obdivujem ze taketo veci riesite :-D Ale zasa vy nebudete riesit zenske sminky ze ano :-D

 
Publikované : 20/10/2016 12:05 pm
romulekus
(@romulekus)
Príspevky: 75
Trusted Member
 

Chalani vas obdivujem ze taketo veci riesite :-D Ale zasa vy nebudete riesit zenske sminky ze ano :-D

Ved to by doopadlo :-D Kazdy ma talent na nieco ine takze prekne krasne ty zostan pri opatkoch a my budeme riesit strechy kominy a stavby :-D tak to ma byt :-)

 
Publikované : 21/10/2016 5:12 pm



(@magda_robert)
Príspevky: 32
Eminent Member
 

No ved co mi ine zostava ze ano :-D sklopit usi a je to :-D ale uz sa aj ja pomaly zorientovavam v niektorych veciach :-D takze uz aj drahy hovori ze su so mnou niekedy riadne debaty :-D

 
Publikované : 24/10/2016 11:31 am
pinokio
(@pinokio)
Príspevky: 118
Estimable Member
 

idem stavat dom a tiez som rozmyslal ako s tou strechou. precital som si vase prispevky a dostal som aky taky obraz ako na to. dakujem

 
Publikované : 15/12/2016 3:05 pm
mojoho
(@mojoho)
Príspevky: 62
Trusted Member
 

Mozem sa len tak informativne spytat, co vas vysla strecha??

 
Publikované : 04/07/2019 5:03 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..