Pripoj sa k nám!
Nízkoenergetický do...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Nízkoenergetický dom

604 Príspevky
67 Užívatelia
0 Likes
302 K Zobrazenia
vepon
(@vepon)
Príspevky: 47
Eminent Member
 

v takom zmysle , ze to co mi ten krb nakuri mi rekuperacia vypusti von.ten podtlak by tam asi nemal byt taky velky ci nie? kurit krbom mam v plane vacsinou v prechodnom obdobi , preto chcem nieco s priemernym vykonom.

 
Publikované : 18/03/2021 3:10 pm
(@sofer)
Príspevky: 80
Trusted Member
 

mozes mat aj krb aj rekuperaciu, je mozne oboje, len pri vybere rekuperacie treba na to prihliadat aby to spolu hralo ;)
jumat neviem celkom ako si to myslel, ale dnes myslim, ze by mala byt samozrejmost, ze ku krbu exterierovy privod vzduchu, to sa uz dnes asi ani zvnutra nejako z chodby nerobi, aspon v to dufam :mrgreen:
vepon, ale co sa tyka prechodneho obdobia, tak je mozne, ze tebe bude dostacovat prikurenie rekuperaciou ;)

 
Publikované : 22/03/2021 4:22 pm
vepon
(@vepon)
Príspevky: 47
Eminent Member
 

No aj nad tým som rozmýsľal, či to nebude lepšie riešenie ako používať krb, ten je síce pekný,ale rekuperácia mi príde praktickejšia. Dá sa nejako zhodnotiť s ktorým vykurovacím systémom je rekuperácia najefektivnejsia?

 
Publikované : 23/03/2021 3:02 pm
(@brancici)
Príspevky: 47
Eminent Member
 

Vepon, ale krb a rekuperáciu to sú dve rozličné veci, ktoré nemôžeš spolu porovnávať. Rekuperácia je super lebo také vetranie ako ňou nezabezpečíš nijako inak.
Najmä keď si vezmeš v zime, že vyvetráš a odsleduješ si o koľko stupňov ti klesne teplota, koľko tepla oknom von vypustíš tak prídeš na to, že kopa peňazí ide len tak von komínom, teda oknom v tomto prípade. Takže riadené vetranie nie je na škodu ani z pohľadu financií ;)
Nilan má dobré jednotky, ktoré aj chladia, aj prikúria a aj vetrajú, že zabezpečia ti všetko, čo len chceš a aby to bolo vlastne čo najefektívnejšie, mňa táto značka oslovila, ale tak sú aj iné, je to o preferenciách.

 
Publikované : 25/03/2021 5:23 pm



vepon
(@vepon)
Príspevky: 47
Eminent Member
 

Jasné toto všetko viem, len ešte stále všetko zvažujem. Chcem aby bolo všetko tip top , ale aj chcem aby v prípade poruchy, nebola v dome zima. Preto som chcel ten krb, no pokiaľ by rekuperácia splnila účel vykurovania, krb nie je potrebný. Rozumieme si? Čo sa týka nilanu, tak áno tú značkú poznám a hľadám aj tam variantu

 
Publikované : 25/03/2021 5:56 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Jasné toto všetko viem, len ešte stále všetko zvažujem. Chcem aby bolo všetko tip top , ale aj chcem aby v prípade poruchy, nebola v dome zima. Preto som chcel ten krb, no pokiaľ by rekuperácia splnila účel vykurovania, krb nie je potrebný. Rozumieme si? Čo sa týka nilanu, tak áno tú značkú poznám a hľadám aj tam variantu

Pozor rekuperačná jednotka iba vetrá, nevykuruje. V dome je potrebný vždy vykurovací systém, ktorý pokryje straty domu a vykúri. Rekuperačná jednotka ti len zabezpečí, že energiu, ktorou vykúriš dom nestratíš (teda väčšinu) tým, že otvoríš okná a vyvetráš ju von.

 
Publikované : 26/03/2021 1:56 pm
vepon
(@vepon)
Príspevky: 47
Eminent Member
 

Vyvediem ťa z omylu. Sú jednotky s ktorými sa dá aj vykurovať. Ja to ale nechcem ako hlavný vykurovací systém v dome, ale len ako vedľajší.

 
Publikované : 26/03/2021 5:32 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Áno, ale vtedy už nejde o vetranie s rekuperáciou, ale o teplovzdušné vykurovanie s rekuperáciou. Tieto jednotky, aby mohli vykurovať majú iné (väčšie) vzduchové výkony ako vetracie jednotky s rekuperáciou. Takže ja, v omyle nie som ;)

 
Publikované : 29/03/2021 10:31 am



(@hranko)
Príspevky: 67
Trusted Member
 

Vepon ale to nie je vykurovanie v presnom slovazmysle. Ono rekuperáciu môžeš využiť na prikúrenie len ja neviem napríklad v októbri, keď sa vonku síce ochladí, ale nie je to také, žeby si musel spúšťať celé kúrenie a začať kúriť jak v zime. Toto je zásadný rozdiel, to si treba uvedomiť. Ale je to dobrá vec. Ale je fakt, že primárne rekuperácia je na vetranie.

 
Publikované : 29/03/2021 12:49 pm
vepon
(@vepon)
Príspevky: 47
Eminent Member
 

Ani jeden ste necitali zjavne prispevok ktory vyssie. Je rekuperaciu NECHCEM na vykurovanie,ja som len pisal , ze som chcel ako vedlajsi zdroj tepla krb, no pri zisteni, ze by som mohol rekuperaciu pouzivat ako vedlajsi druh vykurovania v prechodnom obdobi, kedy este nemusim pustat hlavne kurenie, ktore je drahsie a spotrebujue viac ako keby pustim rekuperacnu jednotku a v dome bude prijemne.

 
Publikované : 29/03/2021 5:34 pm
salo
 salo
(@salo)
Príspevky: 50
Trusted Member
 

Má to kopu výhod. V takomto prípade je to dobrá vec, to súhlasím, ja dlho som rozmýšľal, či pasívna nestačí, zdalo sa mi to, že lacnejšie riešenie, ale že proste by to stačilo, len keď som si začal spisovať výhody a ceny a všetko okolo toho tak som to prehodnotil.

 
Publikované : 31/03/2021 8:57 pm
(@mecho)
Príspevky: 37
Eminent Member
 

ja som tiež najpv chcel len pasívnu ale ako som si zisťoval od firiem, tak som zvolil aktívnu a aj s ohrevom vody, je to lepšie ako bojler. dúfam že aj keď to už bude zrealizované budem spokojný, zatiaľ som nadšený.

 
Publikované : 06/04/2021 4:37 pm



(@hugros)
Príspevky: 66
Trusted Member
 

salo lacnejsie je to, na to aj ja prichadzam, len ako je to pri pasivnej v zime? bez problemov vetra aj pri minusovych teplotach??

 
Publikované : 07/04/2021 1:05 pm
(@millo55)
Príspevky: 121
Estimable Member
 

hugros pasívna má väčšinou pri mínusových teplotách problém, už pri malých zimách, ono to záleží od typu výmenníka aký je, preto sa často ešte k pasívnej dokupuje predohrev vzduchu, aby ten vzduch k rekuperácii už išiel vlastne teplejší, nech nespôsobí nejaké problémy, v aktívnej je toto už zahrnuté, nemusíš si to zvlášť, takže to je výhoda, predsa len chceš aby vetranie bez problémov fungovalo aj v zime, veď preto si rekuperáciu dávame nie?

 
Publikované : 08/04/2021 4:03 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Vzhľadom k tomu čo sa tu vyššie píše chcem vás varovať pred zlým výberom rekuperačnej jednotky. V prvom rade by ste si mali uvedomiť čo vlastne chcete v dome dosiahnuť čo sa týka vnútornej mikroklímy (teplota a pod) a poradiť sa o tom s projektantom vetrania a vykurovania a on vás potom vyvedie s určitých omylov, ktoré sú popisované vo vašich príspevkoch vyššie.
Pasívna a aktívna rekuperácia neexistuje v odborných kruhoch. Je to len zavádzajúci pojem pre niektoré firmy, ktoré predávajú rekuperačné jednotky. Existuje len rekuperácia čo je v preklade spätné získavanie tepla.
Vetracia rekuperačná jednotka dnes nepotrebuje predohrev, ten sa tam väčšinou dával kvôli materiálu rekuperátora (rekuperačného výmenníka). Vetracie jednotky s rekuperáciou majú dohrev vzduchu väčšinou v sebe vstavaný a potom je len rozdiel v médiu, ktoré ten dohrev robí a to je buď elektický , vodný, alebo tepelné čerpadlo. Záleží to od toho aké medium je prístupné resp. pre zákazníka výhodné a najlacnejšie z hľadiska nadobúdacej ceny a prevádzky. Dohrev slúži na to aby napr. -15°C vstupujúci do jednotky, ktorý sa predohreje (zrekuperuje) 22°C odvádzaným vzduchom z miestnosti, pri 90% účinnosti rekuperátora, na cca 18°C, ktorý aby sme si neochladzovali priestor zohrejeme dohrievačom na teplotu 20°C, na ktorú mame nastavené vykurovanie domu. Tento dohrievač má malý výkon a preto rekuperačnou jednotkou nie je možné vykurovať ani v prechodnom období (vepon).
Akékoľvek navyšovanie dohrievacieho výkonu nad potrebný výkon z hľadiska vetrania RD alebo doplnenie iných zariadení ako ohrev vody ako som som sa tu dočítala má vysokú nadobúdaciu cenu v pomere k výslednému efektu, ktorý takýmto počínaním dosiahneme - je neefektívne a pravdu povediac pri klasickej vetracej jednotke som o tom ani nepočula. A to sa vzduchotechnikou zaoberám už "pár" rokov.
Pokiaľ chcete kombinovať nejaký zdroj tepla (akékoľvek či už krb, solárne panely a i. ) kde by ste chceli využiť zbytkové teplo je dobré sa poradiť naozaj s odborníkmi, možností je veľa ale naozaj je málo takých, ktoré sú vzhľadom na to koľko do toho vrazíte peňazí aj na nich ušetríte.

 
Publikované : 09/04/2021 2:07 pm
Stránka 31 / 41
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..