Pripoj sa k nám!
Zazimovanie záhradn...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Zazimovanie záhradného jazierka (príprava jaz. na zimu)

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
6,836 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Ako zazimovať záhradné jazierko - niekoľko rád a základných pravidiel
 

Prečo je vlastne tak dôležité pripraviť jazierko na zimu? Medzi najčastejšie škody spôsobené zimou patrí poškodenie filtrácie, roztrhnutie skimmeru, úhyn rybiek a pokazenie vody pod ľadom. Postup pri zazimovaní záhradného jazierka závisí od jeho veľkosti a využitia. Jeden z rozhodujúcich faktorov je, či sú v jazierku ryby, keďže pre ich prežitie musí byť samozrejme zabezpečené aspoň základné okysličenie. Na to musí byť jazierko vopred prispôsobené, alebo musia byť v prevádzke prevzdušňovače, ktoré to nahradia.

V rámci zazimovania záhradného jazierka sa všeobecne odporúča:

• Pred prvými mrazmi treba odstrániť všetky klzké predmety v okolí jazierka, aby nedošlo v zime k pošmyknutiu a prípadnému úrazu. Ďalším dôležitým krokom je zabrániť tomu, aby do jazierka padalo lístie. Ak sa nachádzajú v blízkosti záhradného jazierka listnaté stromy, odporúča sa po dobu padania listov zakryť hladinu jazierka ochrannou sieťou, ktorá je určená na tieto účely.

• V prípade, že má jazierko skimmer, t.j. odsávač povrchových nečistôt, treba na zimu odpustiť vodu pod úroveň skimmeru, aby nedošlo po tom, ako zamrzne voda, k jeho roztrhnutiu. Ak sa voda odpustiť nedá (napríklad kvôli čerpadlu), skimmer z jazierka na zimu vyberte.

• Na zimu je treba vždy odložiť UVC lampy, ktoré sú v našich podmienkach cez zimu tak či tak nevyužité, pretože riasy sa vo vode počas nízkych teplôt nepremnožia. UVC lampu je nutné nechať vysušiť a odložiť ju do sucha. Pri uložení treba samozrejme skontrolovať jej stav a dávať pozor, aby sa mechanicky nepoškodila. Samotný filter a filtračnú sadu treba na zimu tiež vypustiť. Vždy treba skontrolovať, či v nej nezostalo väčšie množstvo vody, ktoré by filtráciu mohlo zničiť. Filtračné médium potom treba uložiť na nemrznúce miesto, kde sa zamedzí poškodeniu.

• Väčšie záhradné jazierko v zime nezamŕza do hĺbky a mrazy v ňom vydrží aj čerpadlo. To je možné nechať vo vode, pokiaľ je uložené vo väčšej hĺbke ako 80 cm. Ide totiž o nezamŕzajúcu úroveň, a tak mu nehrozí mechanické poškodenie zamrznutou vodou. Pokiaľ je však čerpadlo v menšej hĺbke, tak ho treba z jazierka na zimu vybrať. Ideálne je ho následne uskladniť napríklad v kýbli s vodou a odložiť tam, kde nezamrzne.

• Ak klesne teplota na 12°C, odporúča sa pomaly prestávať kŕmiť, alebo dodávať rybám potravu len vo veľmi malom množstve s vysokým obsahom vlákniny, určenou pre nižšie teploty vody záhradného jazierka. Pri poklese teploty vody stabilne pod 8°C sa odporúča prestať kŕmiť úplne, pretože pri týchto teplotách nie sú ryby vzhľadom na uzavieranie tráviaceho ústrojenstva schopné prijímať potravu.

• Pri zazimovávaní jazierka je dôležité myslieť aj na rastliny v ňom. Vodné rastliny ako napríklad domáca Vodnianka žabia musia zostať vo vode, aby sa mohli ďalej rozmnožovať. Väčšina ostatných plávajúcich rastlín (Vodný hyacint, Pistia alebo tropické druhy vodného papradia) by sa mali vybrať, aby sa do jazierka nezaniesla nadbytočná biomasa (zahnívajúcimi rastlinami). Stonky rastlín rastúcich na brehoch a v bahurinách by mali byť zostrihané, ale až na jar. V zime plní určitý druh „funkcie komínu“ duté rákosie, ktoré zaisťuje odvádzanie bahenných plynov. Taktiež treba z jazierka vyloviť sieťkou zvyšky rastlín, alebo jazierko aspoň z časti vypustiť, vyčistiť a vodu opäť doplniť.

Problematika prevzdušnenia a odvetrania jazierka s rybami v zimnom období :

V zime sa pri mraze vytvára na hladine ľadová vrstva, ktorá je tým hrubšia, čím je silnejší mráz. Vďaka tomu nemôže dochádzať ku kontaktu vody so vzduchom, keďže ľadová vrstva funguje ako tesniaci element a takémuto kontaktu bráni. V dôsledku toho dochádza k dvom hlavným dôvodom, prečo je nutné zazimovať vaše jazierko: 1) zníženie obsahu kyslíka vo vode vďaka tomu, že cez voľnú hladinu (ktorá je v zima krytá ľadom) nedochádza k výmene plynov medzi vodou v jazierku a vzduchom nad jazierkom. 2) nutnosť odvetrania kalových plynov (hlavne metánu a čpavku), ktoré v nádrži vznikajú biologickým rozkladom zvyškov rastlín, výkalov z rýb a aj biologickou degradáciou detritu. Po prvé táto zmes kalových plynov z vody vytesňuje kyslík a zároveň pôsobí ako vo vode rozpustený jed, ktorý výrazným spôsobom ovplyvňuje zdravotný stav rýb v jazierku.

 

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa dá týmto problémom predísť:

Rozbíjanie ľadovej vrstvy mechanicky – spôsob, ktorý sa NEODPORÚČA, pretože: - hrozí riziko prepadu do vody - by mohlo dôjsť k prerazeniu fólie – buď priamo sekerou alebo zlomeným úlomkom ľadu - otrasy spôsobené úderom sekery do ľadu rušia ryby, čo môže mať za následok až ich úhyn - pri dlhšie trvajúcich mrazoch sa musí tento postup niekoľkokrát opakovať

Použitie vzduchovania do záhradného jazierka – lepší a efektívnejší spôsob, kedy sa do vody pomocou vzduchovacích kameňov a kompresora rozbíja permanentne prúdom vody a bublín ľad, na hladine sa víri voda, a tým sa zabraňuje tvorbe ľadovej vrstvy. Aj tento postup má určité nedostatky: - hadičky od vzduchovania je treba kontrolovať, aby ich nezovrel ľad tak, že by vzduch nemohol prúdiť - do nádrže sa pumpuje ľadový vzduch – v prípade menších nádrží môže dochádzať k veľkému ochladeniu vody, čo môže mať nepriaznivý vplyv na stav rýb v jazierku - výhodou je lepšie nasýtenie kyslíkom a možná prevádzka aj cez leto – pre vzduchovanie jazierka pri vysokých teplotách vody a vzduchu

Použitie špeciálneho čerpadla na rozmrazenie jazierka – odporúčaný spôsob, zdá sa byť najfunkčnejší a vo všeobecnosti aplikovateľný na nádrže všetkých veľkostí.

Funguje na takom princípe, že je zhruba zo 60-80cm hĺbky pomalobežným čerpadlo odoberaná voda, ktorá je pomaly čerpaná nahor k polystyrénovému plaváku, okolo ktorého vytvára stále voľný pruh nezamrznutej hladiny, ktorý umožňuje pohodlné odvetranie plynu z jazierka. Toto riešenie má nasledujúce výhody: - efektívne odvetranie nádrže na akomkoľvek mieste - malá cirkulácia vody v nádrži spoľahlivo udrží pri dne nádrže 3-4 stupne teplú vodu, v ktorej ryby prezimujú - veľmi nízka zmena teploty vody v nádrži aj pri veľkých mrazoch

 

Použitie výhrevného telieska – jeden zo spôsobov na udržanie voľnej hladiny. Teliesko býva zvyčajne nerezové, nikdy nie bežné akváriové zo skla, pripevnené na plaváku. Výhody a nevýhody použitia výhrevného telieska sú: - zariadenie je vhodné do plytkých nádrží alebo do nádrží s malým objemom vody - nedochádza k miešaniu a chladeniu vody čerpadlom alebo kompresorom a ryby tak môžu bezpečne prezimovať v teplejšej vode pri dne jazierka - určité (silnejšie) modely bývajú vybavené automatickým spustením pri dosiahnutí bodu mrazu a šetria tak energiu

Zdroj: zahradni-technika-jezirka.cz; oase-filtrace.cz; jezirka-zahrada.cz;

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 19/11/2014 3:11 pm
(@cordoba)
Príspevky: 6
Active Member
 

Velice bystře zpracován informační materiál k asi největšímu problému a noční moře každého vlastníka zahradního jezírka. Podle mého názoru je velice důležité aby o těhle faktech byli majitelé jezírek informování na samotném začátku. Znám pár případů, kdy se do tohoto náročného
projektu vrhli po hlavě a po zimě, když nevědě neudělali to co měli tak to tak i vypadalo. Pro jednu firmu která se věnuje zahradním jezírkům dělala malou info brožuru a myslím, že by to pomohlo i více kutilům u nás... Tedy myslím tím i na Slovensku pravdaže. Krom tohohle článku toho moc těch profesionálních informací není. Snad jenom tady " trans-plant.sk/blog/zazimovanie-zahradneho-jazierka " zazimování jezírka.

 
Publikované : 17/12/2014 12:22 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..