Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Gavin Munro pestuje kompletné kusy nábytku

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
841 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Pri každom vyrobenom kuse nábytku britský dizajnér Gavin Munro zo spoločnosti Full Grown hovorí: „Neexistuje spôsob, ako nevidieť, že pochádza zo stromu.“
strom 01
Biznis Gavina Munroa rástol doslova od základov. „Úplne sme prehodnotili postup ako sa drevo používa ako materiál,“ hovorí Munro, dizajnér nábytku a majiteľ spoločnosti Full Grown, ekologického výrobcu dreveného nábytku s nulovým odpadom. Najbežnejší spôsob výroby dreveného nábytku je pomerne jednoduchý: niekoľko desaťročí pestujte správne stromy, nasekajte ich, nakrájajte na menšie kúsky a zostavte z nich stoličku.
strom 03

Gavin Munro z Derbyshire premýšľal, či by mohol vyskúšať úplne iný prístup: čo keby skúsil jednoducho pestovať stoličky? Čo keby stromy mohol prinútiť rásť do tvarov pripomínajúcich stoličky a prostredníctvom strategického vyrezávania a vrúbľovania by výsledkom bola každoročná „úroda stoličiek“. Po dlhoročnom skúšaní v záhrade jeho matky a dôkladnom overení koncepcie sa zrodil Full Grown.

strom 02

 

 
strom 04

 

     
 
eshop.stavba-az.sk

Munro poukazuje na to, že myšlienka pestovania nábytku sa v skutočnosti datuje do tisícročí. Číňania boli známi tým, že kopali diery, aby ich vyplnili skalami v tvare stoličky a nechali korene stromov prerastať cez medzery, zatiaľ čo Egypťania a Gréci mali metódu na pestovanie malých stoličiek. Proces môže trvať 4 až 8 rokov: „V podstate je to neuveriteľne jednoduché umenie. Začnete pestovaním a orezávaním mladých konárov stromov, ktoré rastú nad špeciálne vyrobenými formovačmi. V určitých bodoch ich potom vrúbľujeme tak, že objekt vyrastie do jedného pevného kusu – je to ako organická 3D tlač, ktorá využíva vzduch, pôdu a slnečné svetlo ako východiskové materiály. Po tom, čo strom vyrastie do požadovaného tvaru, pokračujeme v starostlivosti o strom, kým sa zahusťuje a dozrieva, pred zberom v zime a následným okorenením a vysušením. Potom je to už otázka hobľovania a dokončovania, do akej miery ukážeme drevo a textúru vo vnútri. Prvý prototyp vŕbovej stoličky Full Grown si už našiel cestu do stálej zbierky v Škótskom národnom múzeu.

strom 24
strom 06
strom 05
strom 07
strom 08
 
strom 14
     
     
strom 16

 

 
strom 15

 

strom 12
 
strom 09
strom 13
strom 10
strom 11
 
eshop.stavba-az.sk
strom 23

strom 17

strom 18
strom 20
strom 19
strom 21
 
strom 22
     

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Inšpirácie a dizajn - Interiér

Inšpirácie a dizajn - Exteriér

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 21/06/2022 4:58 pm
Značky témy
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..