Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

10+1 zaujímavých budov, ktoré očakávame v roku 2015

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
4,781 Zobrazenia
(@spravy-az)
Príspevky: 70
Estimable Member
Topic starter
 
11 budov, na ktoré sa môžeme tešiť v roku 2015


Ak by bol čínsky kalendár zverokruhu flexibilný, rok 2015 by s desiatimi novými budovami vysokými viac ako 335 m, ktoré sa majú otvoriť pred jeho koncom, kľudne mohol byť rokom Mrakodrapu. To však neznamená, že sa nerealizujú inovatívne návrhy aj bližšie k zemi. Nižšie nájdete prehľad niektorých z najzaujímavejších budov, ktorých ukončenie sa plánuje v tomto roku.
432 Park Avenue (Rafael Viñoly), New York, USA
Najnovším prírastkom manhattanskej panorámy je 89-podlažná luxusná obytná veža, ktorá sa môže popýšiť niektorými z najdrahších newyorských nehnuteľností (vrátane podkrovného bytu v hodnote $95 miliónov). Vďaka svojej výške a prekvapivo tenkému dizajnu je nateraz opticky oddelená od okolitej krajiny, hoci sa môže ľahko stať, že budúce plány budov s podobným dizajnom by z nej mohli urobiť len ďalší newyorský mrakodrap.

[adsense01][/adsense01]
Capital Market Authority Tower (HOK), Rijád, Saudská Arábia
Mrakodrap Capital Market Authority Tower bol navrhnutý pre oblasť púšte, s vonkajšou vrstvou z perforovaných panelov, aby sa zabezpečil tieň a minimalizovalo chladiace zaťaženie. Exteriér sa ako prejav úcty geometrickej výzdobe v islamskom umení vyznačuje opakujúcim sa prizmatickým vzorom.

Deutsches Fussballmuseum (HPP Architects), Dortmund, Nemecko
V rámci architektonickej odozvy na vyhlásenie „my sme futbal“ pozostáva múzeum z vyvýšeného výstavného priestoru uzavretého v kovovom boxe, ktorý akoby sa vznášal nad prízemím. Gigantická televízna obrazovka napomáha navodiť pocit, že sa nachádzate na štadióne.

Federation Tower (Peter Schweger a Sergei Tchoban), Moskva, Rusko
Komplex Federation Tower bude pozostávať z východnej a západnej veže so štíhlou vežou, ktorá bude merať 448 m, uprostred. Zvláštnu pozornosť si nezaslúži ani tak samotný dizajn, ale skôr fakt, že východná veža má byť najvyššia budova v Európe.

Louvre Abu Dhabi (Ateliers Jean Nouvel), Abú Zabí, Spojené arabské emiráty
Zatiaľ čo interiér druhej pobočky múzea Louvre vyvoláva kontroverzné názory, jej exteriér je vítanou oázou. Perforovaná kupola múzea nielen vzdáva poctu jadru islamskej architektúry, ale aj dovoľuje svetlu prenikať dnu, čím zaplavuje časti interiéru v tieni príležitostnými lúčmi slnečného svetla. Celý komplex obklopujú umelé vodné cestičky.

MahaNakhon (Ole Scheeren), Bangkok, Thajsko
Najvyššia budova Bangkoku bude pravdepodobne najznámejšia vďaka svojej jedinečnej „popletenej“ fasáde, ktorá vyzerá, akoby sa špirálovito točila okolo jadra budovy.

New Bauhaus Museum (MenoMenoPiu Architects), Weimar, Nemecko
Toto architektonické dielo má byť sídlom múzea venovaného najdôležitejšiemu architektonickému hnutiu v Nemecku. Je navrhnuté tak, aby ste sa v ňom cítili ako na otvorenom námestí, na ktorom sa spája staré mesto, nové mesto a verejná zeleň.

Shanghai Tower (Gensler), Šanghaj, Čína
S výškou 632 m bude veža Shanghai Tower najvyššou budovou v Číne – a po mrakodrape Burdž Chalífa druhou najvyššou budovou na svete. Veža sa skladá z deviatich valcovitých stavieb, ktoré sú naskladané jedna na druhej, čím vytvárajú fasádu, ktorá sa krúti smerom do výšky. Presklené átriá vytvorené medzi vnútornými a vonkajšími vrstvami poskytnú verejný priestor pre návštevníkov.

Shimao Wonderland Intercontinental (Atkins), Songjiang, Čína
Návštevníci možno prídu kvôli hotelu, ktorý sa stavia v opustenom kameňolome a v ktorom budú napríklad podvodné izby. Ale je dosť nepravdepodobné, že by zostávali kvôli polohe hotela, ktorý sa nachádza uprostred ničoho. Tak či tak, ide o zaujímavý koncept a návrhy zahŕňajú plány pre umelé jazierko a visiace záhrady.

Taipei Performing Arts Center (OMA), Tchaj-pej, Taiwan
Toto centrum živého umenia sa snaží podporiť experimentálnu tvorbu prostredníctvom svojej formy: tri hľadiská — (dve v tvare kocky a jedno v tvare gule) — spojené centrálnou kockou pokrytou vlnitým sklom. Dve z hľadísk môžu byť skombinované do ešte väčšieho, 100 m dlhého „super divadla“.

World One (Pei Cobb Freed & Partners), Bombaj, India
Pôjde o najvyšší obytný komplex na svete a jej developer Lodha Group dúfa, že sa stane vychýrenou budovou, vďaka ktorej sa Bombaj stane známy na celom svete. Cieľom Lodha Group je tiež získať pre projekt certifikát LEED Gold.

Zdroj: architizer.com

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 13/01/2015 4:11 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..