Pripoj sa k nám!
Drevo - všeobecne (...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Drevo - všeobecne (základné vlastnosti, rozdelenie a pod.)

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
17.3 K Zobrazenia
lexikon-az
(@lexikon-az)
Príspevky: 36
Člen Moderator
Topic starter
 

Drevo: vlastnosti, rozdelenie a stručný popis vhodnosti použitia

drevo titulka

Drevo je jedným z najstarších stavebných materiálov. Je to materiál prírodný a pri dobrom manažmente zároveň obnoviteľný. Má veľa užitočných vlastností, ako sú napr. nízka objemová hmotnosť, malá tepelná a zvuková vodivosť, dobrá pevnosť a ľahká opracovateľnosť. Nevýhodou dreva je jeho horľavosť, malá odolnosť proti poveternostným vplyvom, ako aj slabá odolnosť proti rastlinným a živočíšnym škodcom.

Odbornejšie povedané, drevo je prirodzený organický materiál, zložený z buniek. Je kompozitom vytvoreným z celulózy, hemicelulózy, lignínu a ďalších látok. Anizotropnosť stavby dreva definuje hlavne pozdĺžny tvar drevných buniek a ich orientácia v stavbe bunkových stien. V dreve je vždy prítomná voda. Je pritom dôležité uvedomiť si, že obsah vody v dreve má rozhodujúci vplyv na takmer všetky vlastnosti dreva.

Niečo základné o pevnosti dreva

Drevo má zhruba 10-násobne vyššiu pevnosť v tlaku v pozdĺžnom smere, oproti pevnosti v tlaku pri priečnom namáhaní dreva. Za túto jeho vlastnosť môže jeho mikroskopická stavba. Prirovnať by sa to dalo k rúrkam povedzme z toaleťáku 😉 . Ak by sme ich nastavali vedľa seba na stojato, tak unesú človeka. Ak na ne však stúpime naležato, stlačia sa aj pod menšou váhou. Makroskopická štruktúra (hrče, odklon vlákien) zase určuje pevnosť v ťahu rovnobežne s vláknami. Takto sa môže hodnota viac ako 50 MPa u nosného dreva, zmenšiť na hodnotu menšiu ako 5 MPa u konštrukčného dreva nízkej akosti. Nová norma STN EN 338 označuje drevo značkou C + pevnosť dreva v ohybe (C14, C18, C24 atď.). Drevo najčastejšie používané na nosné konštrukcie je C24 (po starom označované ako SI ) a C18 (po starom označované ako SII ).

Základné vlastnosti dreva ako materiálu:

- objemová hmotnosť dreva (mäkké – tvrdé) : 300 – 600 kg/m3 (C24 - 420 kg/m3 )

Súčiniteľ tepelnej vodivosti λ :

- tvrdé drevo rovnobežne s vláknami (dnu / von) : 0,42 / 0,49 W/m.K

- tvrdé drevo kolmo na vlákna (dnu / von) : 0,18 / 0,22 W/m.K

- mäkké drevo rovnobežne s vláknami (dnu / von) : 0,35 / 0,41 W/m.K

- mäkké drevo kolmo na vlákna (dnu / von) : 0,15 / 0,18 W/m.K

Stavebníctvo spracúva najmä ihličnaté dreviny, a to smrek, jedľu a borovicu. Ostatné dreviny sa v stavebníctve používajú na výrobky pridruženej výroby, napr. podlahy, vnútorné zariadenia a pod.

Rozdelenie drevín

Rozlišujeme ihličnaté a listnaté dreviny (ihličnany a listnáče), ktoré môžeme rozdeľovať na tvrdé a mäkké, pričom hranica medzi nimi nie je presne stanovená. Medzi ihličnaté dreviny, ktoré sa v stavebníctve najviac používajú, patrí smrek, jedľa, borovica a smrekovec.

Smrek - dosahuje výšky 30 až 35 m a priemer kmeňa až 1 m, má mierne smolnaté drevo žltej až bielej farby, dáva dobré stavebné drevo, ktoré je na suchu trvanlivé, vo vlhku však rýchlo hnije.

Jedľa - rastie do výšky 40 m, priemer kmeňa dosahuje 1 m, drevo má biele bez živice. Nevýhodou je že drevo časom osivie a po vyschnutí reziva hrče ľahko vypadávajú.

Borovica - dosahuje výšku 25 až 30 m, priemer kmeňa má až 1 m. Drevo má červenkastú farbu a jeho jadro je značne smolnaté. Obsahuje veľa hrč. Borovicové drevo sa používa v prostredí, kde sa strieda sucho a vlhko.

Smrekovec - sa vyznačuje najmä veľkou odolnosťou proti striedavému vlhku a suchu. Vzhľadom na malý výskyt sa používa len ojedinele. [adsense01][/adsense01]Medzi listnaté dreviny používané v stavebníctve patrí buk a dub. Spomedzi ďalších listnáčov sú vhodné na stolárske a rezbárske prá¬ce hrab, jaseň, javor, breza a lipa.

Buk - dorastá do výšky 20 až 25 m a priemer kmeňa má až 1,5 m. Ťažké drevo buka má červenkastú farbu. Parený buk má okrovú farbu a možno ho ohýbať. Bukové drevo sa používa na výrobu podvalov, dýh a preglejok.

Dub - dosahuje výšku 60 m a jeho kmeň má priemer 1 až 3 m. Vhodný je na veľmi namáhané časti konštrukcií - na podvaly, záchytky, kliny, sedlá, pätky a pod. Dub vydrží na suchu 500 až 700 rokov, vo vode je jeho životnosť prakticky neobmedzená.

Súvisiace témy: Drevo - výrobky z dreva, rezivo (rozdelenie)

Vaša Stavba od A po Z

 
Publikované : 12/11/2012 7:16 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..