Pripoj sa k nám!
REKONŠTRUKCIA BYTU ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 1.ČASŤ (úvod)

10 Príspevky
8 Užívatelia
0 Likes
1,511 Zobrazenia
(@filantrop)
Príspevky: 11
Eminent Member
Topic starter
 
Dôvod, prečo som sa rozhodol napísať túto sériu článkov, je z môjho pohľadu pomerne jasný.
byt 01
Pred začatím rekonštrukcie bytu som hľadal rôzne články a videá, kde by som sa dozvedel čo najviac o tom, čo všetko ma čaká a ako postupovať pri rekonštrukcii. Ako vyhotoviť jednotlivé detaily (nakoľko som to chcel spraviť čo najlepšie a hlavne prakticky). Našiel som rôzne články, fotky alebo videá, ktoré boli už trošku staršie a nemuseli byť aktuálne, prípadne, keď som našiel niečo aktuálne, tak sa mi nie vždy páčilo riešenie vyhotovenia. O komentároch pod „odbornými“ článkami ani nehovorím. Kapitola sama o sebe. 🙂 Netvrdím, že to moje riešenie sa vám bude páčiť ale min. vám poskytnem ďalšiu alternatívu.:D Komu sa podarí prečítať všetkých (asi) 8 článkov (a neunudí ho to k smrti 😀 ) mal by mať základný prehľad čo sa týka projekcie až po samotnú realizáciu rekonštrukcie bytu. V tejto sérii článkov nečakajte odo mňa odborné vyjadrovanie na úrovni profesora s odbornou terminológiou, ale pokúsim sa vám čo najlepšie zhrnúť všetko, s čím som sa stretol počas rekonštrukcie bytu a na čo by ste si mali dať pozor, aby ste na rozdiel odo mňa boli pripravení na väčšinu „prekvapení“ s ktorými sa stretnete. Pokúsim sa vám tu pridať jeden článok každý týždeň. Dúfam, že vám prinesiem nejaké nové informácie, ktoré som pozisťoval počas samotnej rekonštrukcie.
byt 02

Označenie jednotlivých článkov som rozdelil do skupín:
1.) Kúpa nehnuteľnosti a veci, na ktoré si dávať pozor pri jej kúpe?
2.) Projektová časť 2.1.- Čo treba odovzdať na úrad pred rekonštrukciou jednotlivých častí ? (článok uverejním 6.5.2022) (Kedy stačí ohlásenie a kedy treba stavebné povolenie) 
2.2.- Dokumentácia od interiérového návrhu cez vodu, elektriku, kanalizáciu až po samotnú statiku
4.) Realizácia otvorov v nosných stenách (článok uverejním 20.5.2022)
5.) Výmena el.rozvodov a radiátorov (článok uverejním 3.6.2022)
6.) Finálne úpravy interiéru (článok uverejním 10.6.2022)
 
Rekonštruovaný byt sa nachádza v meste Žilina ( v každom meste a okrese sa môžu líšiť požiadavky stavebného úradu, ale z princípu by to malo prebiehať približne rovnako ). Jedná sa o konštrukčný systém pod označením T-06B-ZA. V jednotlivých článkoch sa vám pokúsim opísať priebeh rekonštrukcie. Pre vytvorenie predstavy do akej miery sa vykonávala rekonštrukcia bytu bude asi najlepšie, keď si predstavíte holobyt bez omietok, bez elektriky, bez vody. Na byte sa zrekonštruovalo naozaj čo sa dalo, dokonca s čiastočnou zmenou dispozície. Pre ilustráciu slúžia fotky, ktoré ukazujú, ako vyzeral byt pred realizáciou.
byt 03

1.) KÚPA NEHNUTEĽNOSTI A VECI, NA KTORÉ SI DÁVAŤ POZOR V tomto článku sa vám budem snažiť popísať, ako som uvažoval pri samotnej kúpe bytu a na čo som sa snažil dávať si pozor. Toto bude ešte taký viac menej všeobecný článok. V ďalších článkoch sa vám budem snažiť popísať konkrétne problémy/ príp. veci, s ktorými som sa stretol. Pred samotnou kúpou nehnuteľnosti si je dobré uvedomiť, že nakoľko je v dnešnej dobe pomerne veľká výstavba, môže nastať situácia, že kúpite byt, ktorý má síce pekný výhľad so zelenou pláňou pred bytovým domom (čo určite zvyšuje cenu samotnej nehnuteľnosti), avšak treba si dať na to pozor. Konkrétne, či máte možnosť výberu bytu (najmä novostavby) a viete predpokladať výstavbu ďalšej etapy bytového komplexu, ktorý by vám mohol nepríjemne zatieniť výhľad. Ďalším dosť dôležitým aspektom je aj ako je vyriešené parkovanie v danej lokalite. Minimálne by som si išiel pred kúpou bytu obzrieť koľko je voľných parkovacích miest pred daným bytom a či tam vôbec dokážem zaparkovať pokiaľ náhodou prídem medzi poslednými ľuďmi, čo bývajú v danom bytovom dome. Aj keď na druhej strane pokiaľ ten človek pochádza z daného mesta, tak asi bude vedieť aj bez obzretia lokality, aká je tam situácia s parkovaním. Potom je už na každého osobnom názore, či mu ten byt stojí za určitý kompromis alebo skúsi ešte niečo iné pohľadať. So samotným výberom lokality bytu úzko súvisí taktiež : -občianska vybavenosť - dopravná infraštruktúra - miesta s hlučnou prevádzkou - miesta pre aktivity, oddych a zábavu Pri starších bytoch si treba dať pozor na zateplenie. Samozrejme, že najoptimálnejšie je keď je bytový dom zateplený. Ale pokiaľ nie je, nemusí to byť až taká zlá situácia. V prípade bytu určeného na rekonštrukciu to môže byť aj lepšie. Prečo? Uvediem príklad: Môže nastať totiž situácia že byt sa predáva za trhovo nižšiu cenu (nakoľko nie je zateplený) a v spoločnom fonde obyvateľov bytovky sú našetrené peniaze, z ktorých sa kľudne môže vyplatiť čiastočná alebo aj celá časť zateplenia bytového domu. Tým chcem povedať, že budete mať spočiatku diskomfort počas zatepľovania bytového domu, ale ten vám nemusí až tak prekážať nakoľko počas prerábania bytu v ňom pravdepodobne aj tak nebudete bývať. Po dokončení rekonštrukcie bytu budete mať zrekonštruovaný byt so zateplenými obvodovými stenami, príp. aj strechou. A hodnota bytu vám sekundárne narástla s jeho zateplením. To isté si myslím, že platí aj pre výťah. Pokiaľ sa v bytovke nachádza starý výťah určite vás budú susedia menej nenávidieť pokiaľ sa vám ho pri sťahovaní starých vecí z bytu podarí náhodou poškrabať (čo samozrejme nie je môj prípad 😉 ). A pokiaľ máte po rekonštrukcií niekedy v blízkom období naplánovanú aj rekonštrukciu výťahu, tak to nemusí byť vôbec zlé.

 
eshop.stavba-az.sk

 

Teraz sa môžeme už konečne dostať do interiéru 🙂 Veľká časť bytov pred rekonštrukciu nevyzerá zrovna lákavo. (viď. priložené fotky, ako vyzeral byt pred rekonštrukciou) Ale pokiaľ viete, že ste spokojní s vecami, ktoré som spomenul v predošlých odsekoch, je dôležité si všímať dispozíciu bytu. Keď viete, že sa vám páči lokalita, ale ten byt nie je až taký lákavý, vždy je tu možnosť si dať spraviť aspoň základný návrh novej dispozície architektovi, príp. sa s ním aspoň minimálne poradiť, ako to on vidí (ak si to vy neviete predstaviť). Veľa krát dokážu vymyslieť naozaj pekné veci. 😉 Pokiaľ ste sa dostali do štádia: “Áno. Takto by som chcel, aby vyzeral ten byt.“ a náhodou musíte spraviť otvor do niektorej steny, príp. by ste chceli niektorú zo stien celú vybúrať, musíte to minimálne na začiatok prebrať so statikom. Či je vôbec realizovateľný návrh, ku ktorému ste sa s architektom dostali. Čo sa týka časovej väzby, mali by ste týchto dvoch (architekta a statika) obehať a porozprávať sa s nimi čo najrýchlejšie, aby vás niekto nepredbehol s kúpou bytu. Ale vždy je lepšie, keď viete do čoho idete, ako by ste zistili po kúpe nehnuteľnosti, že tak, ako ste si to vy predstavovali, sa to vlastne ani nedá zrealizovať a boli by ste sklamaní. Samozrejme pri samotnej obhliadke treba pozerať na základné ukazovatele, ktoré naznačujú, že niečo s tým bytom nie je v poriadku.

Sú to veci ako:

Praskliny - sadanie bytového domu -rôzne otrasy (v blízkosti napr. jazdia ťažké vozidlá, výstavba v blízkosti bytového domu...) -nevhodné predošlé rekonštrukcie v danom byte príp. v inom byte, ktorý zapríčinil praskliny vo vašom byte. Plesne: -pri rohoch stenách (obzvlášť pri štítových bytoch) -pri podkrovných bytoch - či niekde nepreteká strecha orientácia na svetové strany: -pokiaľ ju má byt zlú, tak ten byt bude vždy tmavý a koniec koncov budete v ňom neustále musieť svietiť. S tým úzko súvisí aj zmena dispozičného riešenia bytu, načo by vás mal minimálne upozorniť človek, ako som už vyššie uviedol, s ktorým by ste si mali prejsť ten byt pred samotnou kúpou. Zatiaľ by som povedal asi toľkoto k úvodnej časti. Je mi jasné, že ceny bytov a nehnuteľností idú v dnešnej dobe extrémne nahor a väčšina hlavne mladých ľudí si nemá možnosť kvôli financiám zabezpečiť vlastné bývanie nie to ešte si vyberať medzi nimi, kde je už aj tak dosť biedny výber. Buď je ten byt škaredý, starý a taktiež pomerne drahý, treba ho ešte zrekonštruovať alebo je pekný, nový (vo väčšine prípadov) s pekným okolitým prostredím nakoľko je to novostavba, ale pri tej cene sa človek pousmeje a hľadá radšej ďalej :D. Možno sa vám to zdá veľa vecí, na ktoré si treba dávať pozor, možno málo a možno viete aj vy o iných veciach, na ktoré si treba dávať ešte väčší pozor. Ak áno, tak ich kľudne spomeňte nižšie v komentároch. Prípadne, ak viete o niekom, kto si ide alebo si bude chcieť kupovať byt, zazdieľajte im tieto články. Ja sa aj zvyšné články pokúsim spísať stručne, jasne a najlepšie ako viem. Možno tak dotyčný predíde nepríjemnostiam a uľahčíte mu tým život. 🙂

byt 04

byt 05

 

byt 06

Nabudúce popíšem, projektovú časť – čo odovzdať na úrad pred rekonštrukciou.

Súvisiace témy:

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 1.ČASŤ (úvod)

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 2. ČASŤ (projekt)

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 3. ČASŤ (rekonštr. jadra)

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 4. ČASŤ (realizácia otvorov v nosných stenách)

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 5. ČASŤ (Výmena el.rozvodov a radiátorov)

REKONŠTRUKCIA BYTU V ŽILINE 6. ČASŤ (Obklady)

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Inšpirácie a dizajn - Exteriér

Interiér, dizajn, zariadenie stavby

 

váš filantrop

 
Publikované : 29/04/2022 2:45 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

Milý Filantrop, vďaka za super tému na článok. Mám podobné skúsenosti, že články s podobnou tématikou sú staršie a hlavne väčšinou každá časť vášho článku na rôznych miestach. Takže sa teším, že konečne niečo na jednom mieste 🙂 A som hlavne rada, že to bude písané "ľudskou rečou" 🙂

Myslím, že do prvej časti netreba nič doplniť ohľadom veci, na ktoré si treba dať pozor. Možno ešte jedna, na ktorú som si dávala ja pozor - ale to nie je moc technická časť do článku - ale sú to susedia.

Fotky bytu nevyzerajú moc vábne, takže sa už neviem dočkať, kedy updatnete článok, ako ste to dali dokopy 🙂 Inak v ktorej časti Žiliny sa vám podaril zohnať byt, ktorý spĺňal vaše požiadavky?

P.S. Možno jediná výtka, ale vy za to nemôžete - bolo veľmi náročné sa dostať k vašemu článku, dostala som sa k nemu náhodne. Daná stránka je trošku neprehľadná, čo sa týka mňa ako užívateľa. 🙂

 
Publikované : 02/05/2022 8:37 am
(@misulik77)
Príspevky: 31
Eminent Member
 

Som veru zvedavá na výsledok. Držím palce aby to šlo všetko ľahko

 
Publikované : 02/05/2022 9:53 am
(@muska)
Príspevky: 3
New Member
 

Ahoj Filantrop po 2x, môj prvý príspevok neukázalo, tak skúšam ešte raz. Veľmi som sa potešila téme vášho príspevku, nakoľko máte pravdu, nájsť "pomoc" v podobe článku na túto tému je riadne náročné - tak ako ste písali, buď sú články staré, alebo je veľmi náročné nájsť na jednom mieste ALL in ONE :). Takže som sa veľmi potešila vašej snahe zdieľať vaše skúsenosti s prerábkou.

Myslím, že ste zachytil v prvom článku všetky potrebné veci pred rekonštrukciou, možno len jednu vec by som ešte doplnila, na čo si dať pozor pred kúpou bytou okrem toho, čo ste napísali - susedia :D

Veľmi sa teším na pokračovanie "vašeho príbehu" nakoľko tie fotky pôsobia veľmi "zaujímavo" ;) , ale predpokladám, že váš byt už vyzerá ináč. A teším sa ako ste poriešili byt dispozične, lebo určite budem mať nejaké otázky :) Inak v ktorej lokalite Žiliny sa vám podarilo kúpiť váš byt.

 
Publikované : 02/05/2022 10:44 am



temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
 

Ahoj Filantrop po 2x, môj prvý príspevok neukázalo, tak skúšam ešte raz. Veľmi som sa potešila téme vášho príspevku, nakoľko máte pravdu, nájsť "pomoc" v podobe článku na túto tému je riadne náročné - tak ako ste písali, buď sú články staré, alebo je veľmi náročné nájsť na jednom mieste ALL in ONE :). Takže som sa veľmi potešila vašej snahe zdieľať vaše skúsenosti s prerábkou.

Myslím, že ste zachytil v prvom článku všetky potrebné veci pred rekonštrukciou, možno len jednu vec by som ešte doplnila, na čo si dať pozor pred kúpou bytou okrem toho, čo ste napísali - susedia :D

Veľmi sa teším na pokračovanie "vašeho príbehu" nakoľko tie fotky pôsobia veľmi "zaujímavo" ;) , ale predpokladám, že váš byt už vyzerá ináč. A teším sa ako ste poriešili byt dispozične, lebo určite budem mať nejaké otázky :) Inak v ktorej lokalite Žiliny sa vám podarilo kúpiť váš byt?

P.S. Možno jedna pripomienka, ale to je skôr k adminovi tejto stránky -váš článok je brutal zaujímavý, ale dostala som sa k nemu len náhodne. čo je veľká škoda. Stránka je dosť uživateľsky neprehľadná - a taktiež ako som písala vyššie, písala som vám už predtým, ale môj odkaz neukázalo a takisto registrácia/vypĺňanie údajov nie je prehľadné.

Ďakujeme za postrehy ohľadom stránky, zamyslíme sa nad tým... :)

 
Publikované : 02/05/2022 11:31 am
(@adammoo)
Príspevky: 58
Trusted Member
 

tak v prvom rade musim povedat, ze som zvedavy na vysledok, mam rad take tie fotky typu, ze pred a po ;-) na ako dlho to vidis? ako dlho to bude trvat?

 
Publikované : 03/05/2022 11:13 am
(@filantrop)
Príspevky: 11
Eminent Member
Topic starter
 

tak v prvom rade musim povedat, ze som zvedavy na vysledok, mam rad take tie fotky typu, ze pred a po ;-) na ako dlho to vidis? ako dlho to bude trvat?

Ahoj. Cca od októbra prerábame ten byt. Samozrejme že to nieje každý deň a nakoľko chodím do roboty, tak je toho času koľko je no. (Hlučné práce som sa snažil naplánovať tak, aby trvali čo najkratšie. Aby ste ma hneď neodsúdili v komentároch) :lol: Plus dodacie lehoty ktoré sú dneska extrémne. napr. Okná 3mesiace, vchodové dvere 3-4 mesiace, ešte čakáš na majstrov... čiže tak. Ten byt je momentálne skoro hotový momentálne dávame podlahy a obklady a tak. To pridávanie článkov po týždni je skôr také, aby som mal čas si rozmyslieť čo o tom vlastne popíšem, fotky zozbierať a tak...

 
Publikované : 03/05/2022 11:42 am
dobrosla
(@dobrosla)
Príspevky: 29
Eminent Member
 

ale tak to je jasné, proste málokomu sa to teraz podarí za nejakú tú krátku dobu, no som moc zvedavá ako budete pokračovať a teda hlavne na výsledné priestory

 
Publikované : 03/05/2022 11:48 am



jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Vypadá to zaujímavo. Pred začiatkom rekonštrukcie si si dal spracovať aj nejakú vizualizáciu izieb do akého stavu to spracuješ, alebo si si spravil len základný návrh ? Ak si si dal urobiť vizualizáciu s nábytkom, koľko ťa to vyšlo?

 
Publikované : 30/05/2022 10:27 am
(@filantrop)
Príspevky: 11
Eminent Member
Topic starter
 

Vypadá to zaujímavo. Pred začiatkom rekonštrukcie si si dal spracovať aj nejakú vizualizáciu izieb do akého stavu to spracuješ, alebo si si spravil len základný návrh ? Ak si si dal urobiť vizualizáciu s nábytkom, koľko ťa to vyšlo?

Vizualizáciu sme si spracovali takú základnú v 3D modeli aby sme si to tam vedeli predstaviť. Nakoľko to robila moja žena tak cenu sa mi tam podarilo vybaviť akciovú. :D

 
Publikované : 31/05/2022 9:53 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..