Pripoj sa k nám!
Rozšírenie vodomern...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Rozšírenie vodomernej šachty pre podružný/záhradný vodomer

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
741 Zobrazenia
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
Topic starter
 

Ahojte. Tentokrát sme sa pohrali s plastovou šachtou, do ktorej nám vodárne odmietli osadiť podružný/záhradný vodomer. Zadanie bolo rozšíriť ju tak, aby do nej nová zostava vošla. Keďže postup vyzeral skôr na vyskúšajme a uvidíme 😀, pustili sme sa do toho svojpomocne. Ale postupne, kde to začalo..

Rozsirenie sachty 01
Rozsirenie sachty 02
Rozsirenie sachty 03

V existujúcej šachte sme mali osadený plombovaný vodomer prípojky, za ktorým bola odbočka vetvy na záhradu a vypúšťanie pre zimné obdobie. Vzhľadom na to, že voda zo záhradnej vetvy nekončila v kanalizácii, išiel som sa spýtať na vodáreň, či by nebolo možné účtovať túto vodu bez stočného. Potešili ma a povedali že sa to dá, ak odber bude nad XXm3. Spísali sme žiadosť a oni k nám poslali technika na kontrolu miesta. Ten však bohužiaľ povedal, že šachta je malá a zostavu s ďalším vodomerom tam nevie osadiť. Vychádzali nám z toho dve možnosti:

1. vybrať starú šachtu a nahradiť ju novou väčšou

2. rozšíriť existujúcu šachtu

Prvá z možností nebola moc vhodná, nakoľko šachta je osadená v rohu pozemku a hneď vedľa je osadený susedov betónový plot z debniacich tvárnic. Výkop pre túto zámenu by bol dosť rozsiahly a pravdepodobne by zasiahol aj vedľajšiu kanalizačnú šachtu. Táto alternatíva by si tiež vyžadovala odpojenie vody a odstávku plombovaného vodomeru.

Druhú alternatívu bolo možné previesť bez odstávky vody a vodomeru a celkové zásahy do okolia boli menšie. Dali sme sa teda touto cestou.

Video zo stavby k téme:

Postup prác a zopár foto z realizácie:

Výkopy a podsyp

Na začiatok bolo potrebné odkopať priestor pre rozšírenie. Kopali sme v mieste, kde hadice vychádzali zo šachty, aby sme získali nový priestor na nový vodomer. Výkop sme robili ručne, aby sme nepoškodili existujúcu šachtu, plot susedov ani fasádu. Kopali sme cca. 40cm pod spodnú hranu hadíc.

*v popise budeme pokračovať

Z.

 
Publikované : 22/02/2023 10:51 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..