Pripoj sa k nám!
Stavba koreňovej čo...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Stavba koreňovej čov - popis a postup výstavby

5 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
10.8 K Zobrazenia
(@jan45)
Príspevky: 8
Active Member
Topic starter
 
Opis funkčnosti a postup zhotovenia koreňovej ČOV v niekoľkých bodoch.



Veľa domov najmä starších má kanalizáciu vyvedenú do žumpy, ktorú treba vyvážať. Obsah Väčšiny žúmp sa "stráca", ale dá sa to riešiť aj ekologicky. Vývod zo žumpy treba zviesť do koreňovej čov, táto zachytí a rozloží pevné látky a prečistená voda sa dá zaústiť do potoka alebo podmoku.

Aj voda strácajúca sa zo žumpy ide do podmoku, ale nekontrolovane a má tendenciu nasmerovať si to do najbližšej studne. Pre bežnú domácnosť je potrebná plocha cca 25m2, hľbka výkopu 60-70 cm, dno sa upraví do roviny.

 
Publikované : 14/09/2014 3:36 pm
(@jan45)
Príspevky: 8
Active Member
Topic starter
 

Na urovnané dno a steny sa rozloží geotextília, podľa kavlity podložia aspoň 300g/m2 a fólia. Fólia môže byť PVC alebo HDPE, PVC fólia sa dá lepiť a nadkladať, opracovať HDPE fóliu je už zložitejšie. Do fólie sa osadia prestupy, na prívode 110mm, na odtoku 75mm, praktické sú skrutkovacie.

Do prestupov sa upevnia vtoková a odtoková rúra ukončené na konci odvetraním ako vidieť na obrázku. Celá fólia sa prekryje ďaľšou vrstvou geotextílie pre ochranu proti prerazeniu pri zasýpaní.

 
Publikované : 16/09/2014 5:50 pm
(@jan45)
Príspevky: 8
Active Member
Topic starter
 

Na zásyp sa používajú dve frakcie štrku, okolo potrubí frakcia 32/63 a v strede 8/16, najvhodnejší je praný riečny štrk. Sype sa v hrúbke 50-60cm, povrch sa urovná a zasadia rastliny.

Rastliny sa môžu kombinovať podľa podmienok v okolí, najviac sa používa šáchor (tŕstie), ktoré v dobrých podmienkach dorastá až do 4m. Ale na menšom pozemku sa dá použiť pálka, vrbica vrbolistá, vodný kosatec, puškvorec, ježovka, blyskáč a iné, čo umožní vytvoriť vzhľad kvetonového záhonu.

 
Publikované : 17/09/2014 2:39 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Zaujímavá téma 🙂 ..

Pod otázky :

Na prívode je osadená aj šachta ? + nezapcháva sa to na prívode ?

Prívodná rúra má byť nejako perforovaná ?

Ako je to so zápachom ?

Stačí tých 60-70cm ?

Z.

 
Publikované : 17/09/2014 9:23 pm



(@jan45)
Príspevky: 8
Active Member
Topic starter
 

na vstupe je kontrolná šachtica z tvaroviek PVC s poklopom,  Hľbka je podľa normy, tu ide o fitračné pole s horizontálnou filtráciou, sú aj vertikálne, používajú sa, keď je potrebná väčšia účinnosť a aj zaťaženie. Zápach nemá byť z čoho, vtok je pod úrovňou hladiny, a fekálie zapáchajú keď nemajú dostatok kyslíka na rozklad. Do čov prichádzajú organické látky s dlhšou alebo kratšou dobou rozkladu, ale raz sa všetko premení na základné prvky resp. jednoduché anorganické zlúčeniny. Časť využijú rastliny, časť zostane trvalo v nádrži. Problém nie je v organických látkach, ktoré prichádzajú vo forme fekálií, ale v chémii, ktorá je sprievodným činiteľom. Do čov prichádzajú detergenty, choroboplodné zárodky, tieto sa likvidujú len dlhodobým pobytom.(alebo aj nie)

 
Publikované : 26/09/2014 11:13 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..