Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Miznúce bojiská prvej svetovej vojny

38 Príspevky
38 Užívatelia
0 Likes
8,291 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Viac ako 100 rokov od skončenia prvej svetovej vojny je veľká časť bitkami zničenej krajiny pozdĺž západného frontu znovu zarastená prírodou alebo vrátená na poľnohospodársku pôdu a jazvy po vojne pomaly miznú.


Niektoré zóny zostávajú toxické aj o storočie neskôr a iné sú stále posiate nevybuchnutou muníciou a sú pre verejnosť uzavreté. Ale vo Francúzsku a Belgicku sa významné bojiská a ruiny zachovali ako pamiatky a poľnohospodárske polia, ktoré sa stali bojiskami, skončili ako obrovské cintoríny. Na týchto miestach zostáva viditeľné fyzické poškodenie krajiny ako dôkaz násilia a ničenia, ktoré si vyžiadalo toľko životov.

eshop.stavba-az.sk

1. Pohľad z dronu na zachované bojisko z 1. svetovej vojny pri pamätníku Beaumont-Hamel Newfoundland vo francúzskom Beaumont-Hamel. Zachované zákopy a krátery sú súčasťou areálu, na ktorom sa newfoundlandskému pluku darilo pri útoku 1. júla 1916, v deň začiatku bitky na Somme.
2. Ovce sa pasú medzi krátermi a zarastenými lesmi na bojisku 1. svetovej vojny vo Vimy Ridge vo Francúzsku. Nevybuchnutá munícia zostáva stálym nebezpečenstvom.

3. Nemecké opevnenie je zarastené v lese Argonne vo Francúzsku. Bitka o Argonský les bola súčasťou ofenzívy Meuse-Argonne, ktorú plánoval generál Ferdinand Foch. Generál John Pershing viedol americké expedičné sily (AEF) v bitke pri Argonskom lese, zatiaľ čo generál Henri Gouraud viedol francúzsku štvrtú armádu. Americké straty v bitke pri Argonne Forest dosiahli 117 000. Francúzi stratili 70 000 mužov a Nemci 100 000.
4. Kus ostnatého drôtu z 1. svetovej vojny stojí na mieste bývalej dediny Bezonvaux neďaleko francúzskeho Verdunu. Bezonvaux, podobne ako množstvo iných dedín v regióne, bol vymazaný počas intenzívnej delostreleckej a zákopovej vojny medzi nemeckou a francúzskou armádou počas bitky pri Verdune v roku 1916 a už nikdy nebol obnovený.

5. Kamenné kríže označujúce hroby nemeckých vojakov predbehol čas aj rastúci kmeň stromu na nemeckom vojenskom cintoríne Hooglede v belgickom Hooglede.
6. Starý nemecký bunker z prvej svetovej vojny stojí v lese Spincourt neďaleko Verdunu vo Francúzsku. Najmenej pol tucta bunkrov stále stojí v lese v oblasti, kde nemecká armáda udržiavala nemocnicu, železničné spojenie a veliteľské stanovištia počas bitky pri Verdune.

7. Časť pevnosti Douaumont na bojisku pri Verdune, v Douaumont, východné Francúzsko, 17. mája 2016.
8. Táto letecká snímka zobrazuje zostávajúcu bránu zničeného zámku Chateau de Soupir, v blízkosti známej „Chemin des Dames“ (Dámsky chodník), pozdĺž ktorej sa viedli boje prvej svetovej vojny.

9. Slnko zapadá nad zachovanými zákopmi na bojisku Somme v Newfoundland Memorial Park neďaleko Beaumont-Hamel vo Francúzsku.
10. Divé maky rastú na okraji flámskeho poľa neďaleko vojenského cintorína Tyne Cot, v Passchendaele v Belgicku začína svitať.

11. Pozostatky Chateau de la Hutte v belgickom Ploegsteerte. Zámok pre svoju vysokú polohu slúžil ako pozorovacie miesto pre britské delostrelectvo, no onedlho ho zničilo nemecké delostrelectvo. Pivnice slúžili ako úkryt počas veľkej časti vojny a kanadskí vojaci ich čoskoro po majiteľovi prezývali „Henessy Chateau“.
12. Zvyšky zákopov sú vidieť v Newfoundland Memorial Park v Beaumont Hamel neďaleko Alberta vo Francúzsku.

eshop.stavba-az.sk

13. Rozpadajúce sa nemecké opevnenie v Argonskom lese vo Francúzsku.
14. V priekope 1. svetovej vojny v Douaumont pri Verdune vo Francúzsku rastie strom. Po znovudobytí Fort Douaumont a Fort Vaux francúzskymi jednotkami koncom roku 1916 bola táto priekopa vybudovaná, aby sa pripojila k mestu Belleville s Fort Douaumont s cieľom dodať zásoby, uvoľniť jednotky a umožniť evakuáciu nemocnice.

15. Divé maky rastú v „Trench of Death“, zachovanom belgickom zákopovom systéme z prvej svetovej v Diksmuide v Belgicku.
16. Nemecký bunker z prvej svetovej vojny stojí v Spincourt Forest neďaleko Verdunu vo Francúzsku.

17. Koridor vedie cez časť Fort Douaumont vo francúzskom Douaumont . Bol postavený v rokoch 1885 až 1913, je najväčšou a najvyššou pevnosťou kruhu 19 veľkých obranných pevností, ktoré chránili mesto Verdun počas 1. svetovej vojny.
18. Táto letecká snímka ukazuje les náhornej plošiny de Californie pri Craonne, kde sú stále viditeľné diery po granátoch a priekopy, v blízkosti známeho „Chemin des Dames“.

19. Nevybuchnutý granát z prvej svetovej vojny sedí na poli neďaleko Auchonvilliers vo Francúzsku. Úroda železa je každoročná „úroda“ nevybuchnutej munície, ostnatého drôtu, šrapnelov, guliek a nábojov, ktoré zbierali belgickí a francúzski farmári po orbe ich polí pozdĺž miest bojov na západnom fronte. Odhaduje sa, že na každý štvorcový meter územia na fronte od pobrežia po švajčiarske hranice spadla tona výbušnín. Každá štvrtá nevybuchla a pri dopade sa zahrabala do bahna. Väčšina železnej úrody, ktorú našli farmári v Belgicku počas obdobia jarnej výsadby a jesennej orby, sa zbiera a starostlivo umiestňuje okolo okrajov polí, kde ju pravidelne zhromažďuje belgická armáda na likvidáciu riadenou detonáciou.
20. Slnečné svetlo zvýrazňuje krátery vytvorené delostreleckým bombardovaním počas divokej bitky o vrch Les Eparges počas prvej svetovej vojny neďaleko Verdunu vo Francúzsku. Nemecké a francúzske armády zviedli v roku 1915 krutú bitku o kontrolu nad strategicky významným kopcom, ktorá predchádzala oveľa väčšej bitke pri Verdune v roku 1916.

21. Nemecký bunker z prvej svetovej vojny s názvom „Diablov bunker“ stojí na kopci v meste Cuisy vo Francúzsku. Americké jednotky v regióne Meuse-Argonne neustále bojovali o vyvýšeninu, ktorá poskytovala výhodný bod proti nepriateľom.
22. Plot z ostnatého drôtu a krajina pri pohľade z pozície zbrane vo vnútri bunkra z prvej svetovej vojny v Belgicku. Bunkre a zákopy, z ktorých mnohé sú veľmi dobre zachované, možno stále vidieť naprieč krajinou na Flámskych poliach.

23. Pozostatky kráterov z prvej svetovej vojny a nemeckých zákopov v pamätníku Beaumont-Hamel Newfoundland vo Francúzsku.
24. Pozostatky bunkra z prvej svetovej vojny v Ploegsteert Wood, v Ploegsteerte.

25. Oceľová guľometná veža ponúka výhľad na planinu Woëvre z vrcholu Fort Douamont neďaleko Verdunu vo Francúzsku. Fort Douamont bola jednou z radu francúzskych pevností vybudovaných pozdĺž pohoria Cotes de Meuse, ktoré sa stalo ústredným bodom ostrých bojov medzi nemeckou a francúzskou armádou počas prvej svetovej vojny bitky pri Verdune v roku 1916.
26. Kríž vyrobený z čadiča stojí v Poelkapelle v Belgicku pred pôvodnými bunkrami na bojisku na nemeckom cintoríne Langemark.
[adsense01][/adsense01]

27. Slnečné svetlo na kráteroch a zarastených lesoch na bojisku 1. svetovej vojny, Vimy Ridge, Francúzsko.
28. Kostra kostola stojí na mieste, ktoré kedysi obývala obec Ornes, neďaleko Verdunu vo Francúzsku. Ornes, podobne ako množstvo iných dedín v regióne, bol vymazaný počas intenzívnej delostreleckej a zákopovej vojny medzi nemeckou a francúzskou armádou počas bitky pri Verdune v roku 1916 a už nikdy nebol obnovený.

Zdroj : theatlantic.com

Súvisiace fórum : Správy - Aktuality - Témy
Mohli by vás zaujímať: Stavba - Projekty, nápady

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 15/12/2021 11:22 am
(@vierina)
Príspevky: 36
Eminent Member
 

nadherne fotky

 
Publikované : 16/12/2021 10:41 am
(@brankle)
Príspevky: 45
Eminent Member
 

to je pravda, pekne fotky clovek sa az tak zamysli a predstavi si, co vsetko sa tam odohravalo.

 
Publikované : 17/12/2021 11:52 am
(@milon)
Príspevky: 27
Eminent Member
 

to je taka mraziva krasa. ako v cloveku mozu vyvolat take skor negativne pocity, aj ked na pohlad su to iste krasne miesta

 
Publikované : 17/12/2021 12:24 pm



(@sofer)
Príspevky: 84
Trusted Member
 

dycha to historiou, to je darmo ma to vela do seba!

 
Publikované : 18/12/2021 7:47 pm
(@draco)
Príspevky: 63
Trusted Member
 

Hej presne, a človek ešte keď môže vidieť aj tie ukážky ako to kedysi bolo, ako bojovali, to je niečo.

 
Publikované : 20/12/2021 11:11 am
rolok
(@rolok)
Príspevky: 29
Eminent Member
 

tak to máš pravdu. ja mám rád takéto miesta, ako síce niekedy mám taký chladný pocit, no je to zväčša zážitok

 
Publikované : 21/12/2021 10:23 am
kolminusa
(@kolminusa)
Príspevky: 67
Trusted Member
 

hej hej ten pocit poznam, no podla mna zas k takymto miestam patri, predsa len sa na nich udialo aj co to zleho

 
Publikované : 04/01/2022 11:10 am



(@hobkoo)
Príspevky: 34
Eminent Member
 

Takéto miesta by mali ľudia navštevovať.Aby sme sa z minulosti poučili.

 
Publikované : 04/01/2022 12:24 pm
ryor
 ryor
(@ryor)
Príspevky: 36
Eminent Member
 

priroda sa o to postarala, to o mnohe ruiny veru, ale nemali by sme zabudat, ze preco to stalo

 
Publikované : 05/01/2022 12:36 pm
(@rodman)
Príspevky: 46
Eminent Member
 

ta priroda tomu dodala si myslim, ze este vacsie caro

 
Publikované : 05/01/2022 1:07 pm
(@gramko)
Príspevky: 41
Eminent Member
 

to mas pravdu aj ked teda niektore miesta uz nacisto pohltila priroda a tym padom sa ako keby vymazali, kedze ich uz nie je vidn. no tak to ma podla mna byt

 
Publikované : 07/01/2022 10:19 am



kamo
 kamo
(@kamo)
Príspevky: 29
Eminent Member
 

Mám rád osobne takéto miesta a rád chodím aj po takýchto kultúrno historických výletoch. Takéto miesta majú ozaj také to iné čaro

 
Publikované : 10/01/2022 10:31 am
(@storro)
Príspevky: 76
Trusted Member
 

tak mala by to byt pre nas taka vystraha, co by sme uz v zivote nemali dopustit

 
Publikované : 20/01/2022 10:48 am
(@krajniacka)
Príspevky: 14
Active Member
 

To je pravda, no som rada, ze su ludia, ktori sa o taketo miesta zaujimaju a snazia sa aby uplne nevymizli z povrchu zemskeho

 
Publikované : 20/01/2022 2:21 pm
Stránka 1 / 3
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..