Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Rezidencia Clarksville

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
256 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Zachovanie historickej štvrte, LaRue Architects pretvára 100+ rokov starý dom


Miesto: Austin, Texas, USA
Architektonická firma: LaRue Architects
Zastavaná plocha: 362 m2
Rok dokončenia: 2021
Typológia: Sukromné
Fotograf:Casey Dunn

Clarksville Residence: Historický dom vzdáva hold svojim austinským koreňom od LaRue Architects. Majitelia domov si kúpili svoj nový dom v historickej a veľmi žiadanej štvrti Austin. Dom bol postavený v roku 1915 a bol jedným z mála zostávajúcich, ktoré neboli zbúrané vďaka jeho predchádzajúcemu majiteľovi - ktorý v dome býval viac ako pol storočia. LaRue Architects strávili čas skúmaním histórie domu a konzultovali svoje postupy s odborníkom na historické reštaurovanie.

Dom je posadený na kopci s jedinečným výhľadom na Texas State Capitol a rozširujúcu sa panorámu Austinu. Architekti venovali veľa času a starostlivosti, aby udržali historický charakter domu. Tím sa pustil do starostlivej obnovy a prestavby - staré a nové sa teraz hladko spájajú v novom dome.
Použila sa jednoduchá materiálová paleta: obklad napodobňuje pôvodný, tradičný exteriér v prednej časti, zatiaľ čo rozsiahle sklenené, štukové a kovové panely boli použité na moderný zadný exteriér. Teaková palubovka je použitá na verandách a terase ako zjednocujúci prvok. Maľovaný modrý podhľad nad verandou si zachováva spojenie s tradičnými koreňmi štvrte a jej históriou ako jednej z najstarších osád po občianskej vojne západne od Mississippi. „Mysleli sme si, že je dôležité nevymazať históriu Clarksville a vzhľadom na vek domu sme chceli sprostredkovať jeho históriu a tradície, ktoré sú základom tejto štvrte Austin,“ hovorí architekti.

Dom sa nachádza na strmom svahu, ktorý predstavoval množstvo výziev pre zamýšľanú prácu. Dom s mólom a trámom sedel 2,5 m nad zemou v najnižšom bode lokality a obsah ílu v pôde – hoci je vhodný na mólo a trám – pridal štrukturálne výzvy na renováciu a doplnenie, ktoré zahŕňalo plány na bazén a okná od podlahy až po strop. Zrekonštruovaná predná fasáda so svojou valbovou strechou a obopínajúcou verandou zostáva vhodne v súlade so štýlom historickej štvrte. „Na ulici sa dom prezentuje ako dobrý sused vo forme, mierke a materiáli, všetko aktualizované, aby zostalo verné pôvodnému štýlu. Dokonca aj vnútri predných dverí je bezprostredný dojem renovovaného tradičného domova, scéna v bohatom obložení lode lemujúcim vstupnú halu,“ hovorí LaRue.

Medzi ďalšie historické detaily patria umelecké koľajnice vo vstupnej hale lode spolu s rekonštruovanými tradičnými oknami, ktoré majú pôvodné bočné svetlá, ktoré rámujú nové vstupné dvere. Hlboká modrá vstupu otvára modernú jemnú sivobielu moderných priestorov. Dvere do spálne a pracovne lemujú vstupnú halu, ale sú úplne skryté v stenách, čím zefektívňujú sprievod, ktorý presúva návštevníkov z tradičných do moderných priestorov, ktoré sa nečakane objavia na konci foyer.
Na hlavnej úrovni domov sa nachádzajú všetky spálne a spoločné obytné priestory s dvomi sériami schodísk, ktoré sa pripájajú k dvom novým priestorom zastrčeným pod domom - garáži na jednom konci a novej cvičebni na druhom. Obývacia izba, jedáleň a kuchyňa sú otvoreným priestorom s presklenými stenami od podlahy až po strop, ktorý sa otvára k trblietajúcemu sa nekonečnému bazénu a terase – jednému z hlavných ústredných bodov domu. Vlastná výstava vína chráni schody, ktoré vedú z kuchyne do garáže. Steny schodiska sú obložené laminovanými obálkami časopisov Life získanými z pôvodného suterénu, ktoré oslavujú odolnosť domov a dlhoročnú históriu.

eshop.stavba-az.sk
eshop.stavba-az.sk

Zdroj: www.amazingarchitecture.com
Súvisiace fórum : Správy - Aktuality - Témy
Mohli by vás zaujímať: Stavba - Projekty, nápady

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 07/04/2022 11:11 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..