Pripoj sa k nám!
Schody - podesta sc...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Schody - podesta schodiska / odpočívadlo (zásady, rozmery)

1 Príspevky
1 Užívatelia
1 Likes
29.2 K Zobrazenia
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
Topic starter
 

Tak ako sme písali v predchádzajúcej téme o schodisku (Schody - výška / šírka stupňa schodiska), ak je počet stupňov na schodisku viac ako 16 musíme do neho zakomponovať podestu. Okrem tohoto prípadu, keď si musíme po 16tich schodoch vydýchnuť, plní podesta aj deliacu funkciu, ak to vyžaduje napríklad priestorové umiestnenie schodiska.

podesta 16 stupnov1
Podľa polohy vzhľadom na podlažie objektu sa odpočívadlá rozdeľujú na: -podlažné odpočívadlá, -medzipodlažné odpočívadlá.
Niekoľko príkladov umiestnenia podesty a tvaru schodiska :
 
podesty priklady2

 
Vzhľadom na to, že odpočívadlá spolu so schodišťovými ramenami vytvárajú v mnohých prípadoch únikovú cestu, musí byť minimálna hĺbka odpočívadiel zhodná so šírkou priliehajúcich schodišťových ramien. Výnimku tvoria odpočívadlá združených schodišťových ramien, ktorých hĺbka môže byť zmenšená na 0,7 - násobok šírky stredného ramena.
 
podesta hlavne schodisko3

Hĺbka podlažných odpočívadiel by mala byť väčšia, pretože sa tu stretáva horizontálna a vertikálna prevádzka v budove. Odpočívadlá, na ktoré sa otvárajú dvere výťahu, majú mať minimálnu hĺbku 1600 mm. Schodišťové rameno nemá začínať alebo končiť bezprostredne pri dverách, preto sa medzi rameno a dvere vkladá odpočívadlo. Hlavné a vedľajšie schodištia musia mať dvere otvárané na odpočívadlo, pričom vzdialenosť od hrany najbližšieho stupňa musí byť taká, aby otvorené dverné krídla v nijakej polohe nebránili pohybu po únikovej ceste a nezmenšovali jej priechodnú šírku.

 
Dvere otvárané smerom od odpočívadla musia mať medzi hranou najbližšieho stupňa a bližšou stranou zárubne vzdialenosť min. 300 mm.
  Pomocné schodištia musia mať odstup medzi hranou ukončujúceho stupňa a zárubňou v prípade, že sa dvere otvárajú smerom k ramenu, min. 600 mm.
  Medzi hranou nástupného stupňa a zárubňou dverí otváravých smerom od ramena musí byť najmenšia vzdialenosť 300 mm

Dvere otvárané smerom k ramenu musia mať najmenšiu vzdialenosť od hrany nástupného stupňa rovnajúcu sa šírke krídla zväčšenú o 50 mm.

Odpočívadlo vložené medzi dve v jednej priamke nadväzujúce schodišťové ramená, musí mať hĺbku minimálne L =630+ b (mm) (pre dlhšiu podestu násobíme n x 630 + b) kde b je šírka stupňa nadväzujúceho ramena (mm).

podesta zaklad4
Toto pravidlo vychádza z priemernej dĺžky ľudského kroku a zabezpečuje nám, aby sme na konci podesty nemuseli pred 1. stupňom ďalšieho ramena drobčiť.
 
Vaša Stavba od A po Z.

Z.

 
Publikované : 07/08/2013 1:42 am
.stm.backup reacted
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..