Pripoj sa k nám!
Decentrálne vetrani...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Decentrálne vetranie s rekuperáciou - malé rekuper.jednotky

5 Príspevky
4 Užívatelia
0 Likes
6,212 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Rekuperačné jednotky pre domy a byty, ktoré sa osádzajú napríklad do fasádnej steny.


Vzhľadom na to, že sa tu riešilo v niektorých témach vetranie s rekuperáciou, rozhodli sme sa stručne objasniť fungovanie a použitie malých rekuperačných jednotiek (Obr.1).

Kto nechce riešiť veľké stavebné úpravy a veľké finančné náklady na vetranie s rekuperáciou a napriek tomu by chcel šetriť, má možnosť vyriešiť to malými rekuperačnými jednotkami. Sú to jednotky, ktoré sa montujú na stenu a majú malý vetrací výkon (je to okolo 25-50 m3/h). V podstate vypadajú v interiéri ako malé odťahové ventilátory. Nie je to taký komfort ako centrálne rekuperačné vetranie s rozvodmi, ale pre byty a menšie domy alebo rekonštruované domy je to vhodná alternatíava šetrenia vetraním. Sú vhodné prevažne pre jednu miestnosť, preto pri vetraní viacerých miestnosti je nutné použiť pre každú miestnosť jednu.
[adsense01][/adsense01]
Na trhu je už množstvo takýchto malých rekuperačných jednotiek, ale principiálne sú to dva druhy :
1. Jednotka, ktorá ma jeden ventilátor a pracuje v dvoch cykloch (ako na ilustračnom obr.2). V prvom cykle nasáva vzduch z miestnosti, ktorým ohrieva rekuperačný výmenník a vyfukuje ho von. V druhom cykle jednotka nasáva vzduch z exteriéru a prechádzaním cez rekuperačný výmenník sa tento vzduch ohreje. Tieto cykly trvajú niekoľko sekúnd (cca 70-120 sek). Jednotka má prevažne jeden reverzibilný ventilátor.

1 - vonkajší kryt
2 - ventilátor
3 – filter
4 – tepelná izolácia
5 – fixsačná trubka
6 – vnútorný kryt
7 – rekuperačný výmenník

2. Jednotka, ktorá má dva ventilátory a teda prívod a odvod vzduchu prebieha súčasne. (ako na ilustračnom obr.3).

1 – predný diel vnútorného krytu
2 – prívodný ventilátor
3 – rekuperačný výmenník
4 – spojovací diel
5 – riadiaca elektronika
6 – servisný kľúč na vybratie výmenníka
7 – stenový diel krytu
8 – odvodný ventilátor

Malé rekuperačné jednotky sa vyznačujú nízkou cenou, malou spotrebou elektrickej energie, nízkou hlučnosťou a jednoduchou inštaláciou.
Inštalované rekuperačné výmenníky v jednotkách majú vysoké účinnosti rekuperácie, ale pri nízkych vonkajších teplotách pod nulou, nedokážu privádzaný vzduch ohriať až na izbovú teplotu. Je potrebné vziať to do úvahy a v byte resp. dome ich umiestniť tak, aby v zimných mesiacoch pri nízkych teplotách privádzaný vzduch neobťažoval obyvateľov alebo v zime obmedziť prevádzku jednotky.
Zatiaľ teda takto :). Ak by ste mali nejaké otázky radi Vám odpovieme (z pohľadu projektanta). Nás by zas zaujímal názor užívateľov, ktorí podobnú jednotku už majú doma a môžu nám napísať ako sú s ňou spokojní, alebo majú pre ostatných dobré rady/tipy :idea:.

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 11/09/2017 11:45 am
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

Mňa by zaujímalo aká je kvalita privadzaneho vzduchu z exteriéru v obdobiach keď sa kúri v krboch a von je dosť silný smrad. Viem že tam je filter,
ale stačí to ? Nebude zlý vzduch aj v dome? Ďakujem za názor.

 
Publikované : 11/09/2017 10:38 pm
dodik
(@dodik)
Príspevky: 76
Trusted Member
 

Fuha ale toto vyjde vela penazi, nie?

Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti.

 
Publikované : 13/09/2017 10:07 am
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Mňa by zaujímalo aká je kvalita privadzaneho vzduchu z exteriéru v obdobiach keď sa kúri v krboch a von je dosť silný smrad. Viem že tam je filter,
ale stačí to ? Nebude zlý vzduch aj v dome? Ďakujem za názor.

A ako vetráte teraz? Podľa mňa je to určite lepšie ako vetranie oknami. Výrobcovia píšu že jednotka má „ antiprachový“ filter, predpokladám teda, že zachytí väčšie prachové častice (veľkosti 10 µm), ale vzhľadom na to, že v jednotkách nie je pachový filter, pach asi nezachytia. Lenže keby si chcel zachytávať pach potreboval by si inú jednotku s iným výkonom. Táto jednotka len vylepší komfort v dome z hľadiska vetrania s tým, že niečo ušetríš na vykurovaní.

 
Publikované : 14/09/2017 2:58 pm



jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Fuha ale toto vyjde vela penazi, nie?

Záleži od výrobcu. Keď pozrieš na interenet cena sa pohybuje od cca 200 - 500 €, tie dvojventilátorové okolo 400 - 600 €.

 
Publikované : 14/09/2017 3:01 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..