Pripoj sa k nám!
Rady pri stavbe niz...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Rady pri stavbe nizkoenergetického domu

136 Príspevky
47 Užívatelia
0 Likes
76.6 K Zobrazenia
(@matulino123)
Príspevky: 26
Eminent Member
Topic starter
 

Pozdravujem všetkych stavbarov. Pracujem ako kamionista ale rad by som sa uz usadil, byvam zatial u rodicov. pozemok uz mam, chcel by som potavit nizkoenergetický domcek, menší, žiadna obrovská loď, a tak by som rad uvidtal nejake rady, napady, čomu sa vyvarovat. kedze chodim po zahraničí, a niekedy mam casu, tak sa vyberiem kde-tu na výlety, a videl som, aj som sa rozpraval s jednym panom, co ma takyto domcek a á v nom podlahove kurenie, a nevedel si to vynachvalit. Tak mi to vrta v hlave a chcel by som nieco ako ma on. poradite?

 
Publikované : 06/05/2014 1:08 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

S nízkoenergetickým domom by som spojil nasledovné veci :

- premyslenú dispozíciu a orientáciu domu
- nastaviteľné, alebo logicky riešené tienenie a preslnenie otvorov vo fasáde (markízy, žalúzie)
- dobré zaizolovanie (tepelné) stien, stropu, podlahy a detailov - tepelné mosty
- tepelné čerpadlo, solár, fotovoltaika (a ich kombinácie)
- rekuperačné vetranie
- finančne únosná kombinácia týchto vecí nastavená podľa vypočítaných tepelných strát .. ;) .

Btw. .. dobrá téma :) .

Z.

 
Publikované : 06/05/2014 6:50 pm
(@pet1972)
Príspevky: 10
Active Member
 

A ja doplním:

- kvalitné izolujúce materiály (napr. viď môj podpis), okná a dvere preskúšané blow door testom
- kvalitného zhotoviteľa
- ochotu si "trochu" priplatiť za nízkoenergetický štandard (aj keď väčšina dnešných stavieb už tento štandard spĺňa)
- jednoduchý tvar domu

EUROPANEL®
pmtools.wbl.sk

 
Publikované : 06/05/2014 9:50 pm
(@robko)
Príspevky: 25
Eminent Member
 

na takuto stavbu je dolezite mať dobry pozemok premysliet si vykurovanie nejake alternativy vykurovania ( fotovoltaicke clanky podlahove kurenie) a kedejake ine vymozenosti technologii ktore pomožu znizit spotrebu domu alebo si rovno dat postavit inteligentny dom a ten bude vediet co treba .....
NED su aj montovane domy no mne osobne sa nejako velmi moc nepacia som skor za prirodne materialy tehla, ytong popripade tvarnice ...no vsetko je teraz o vkuse kedze trh je presyteny materialmi nie tak ako kedysi ked boli len kvadre

 
Publikované : 12/05/2014 11:09 am



(@roman)
Príspevky: 21
Eminent Member
 

Pošlem ti pár linkov, možno ti to pomôže sa trochu zorientovať, aby si sa rozhodol. Jeden je montovaný a druhý murovaný. Sú tam obrázky aj pekný popis k tomu, tak máš čo študovať. Príjemné rozhodovanie sa.
" tvareko.sk/sk/stavebna-cinnost/projekty "
" vasdom.eu/co-je-nizkoenergeticky-montovany-dom-/ "

 
Publikované : 19/05/2014 8:22 pm
(@matulino123)
Príspevky: 26
Eminent Member
Topic starter
 

dakujem vam vsetkym za cenne rady, naozaj si to velmi vazim. Je dobre poznat postrehy a napady, cim viac, tym lepsie...niesolm este uplne rozhodnuty presne ake materialy vsetko je len v stadiu rozhodovania...dakujem este raz. ;)

 
Publikované : 02/06/2014 11:37 pm
(@freddy)
Príspevky: 55
Trusted Member
 

snáď nikomu nebude vadiť, že píšem aj do staršej témy. rád by som ju trochu oživil, keďže ma brat oslovil, či by som mu pomohol so stavbou domu. má už pozemok, ktorý je síce užší alebo zase je dosť dlhý a veľký. má až okolo 1500m2. otázka je, aký typ domu vybrať, keďže on chce nízkoenergetický? a druhá otázka, z akého materiálu stavať?

 
Publikované : 16/02/2018 1:33 pm
weslo
(@weslo)
Príspevky: 42
Eminent Member
 

@freddy tak typ domu by si mal sám vybrať. my za neho nemôžme rozhodnúť, či montovaný alebo murovaný lebo to sú dosť odlišné typy domov. no z mojich skúsenosti ti môžem napísať, že my sme sa pred tromi rokmi tiež rozhodovali, aký postaviť, no vybrali sme si klasiku - múrovaný a materiál sme použili tehlu. podľa môjho názoru je to najlepšie. stavajú sa tak domy už niekoľko stoviek rokov a myslím, že to je najlepší materiál.

 
Publikované : 19/02/2018 11:02 am



(@freddy)
Príspevky: 55
Trusted Member
 

@weslo to je jasné, to isté som mu aj ja hovoril. a včera som sa s ním akurát stretol a už mi povedal, že sa zhodli na klasickom murovanom. len ešte samozrejme ani projekt nemajú ani nič. ty už pri projekte si nahlasoval aj presne akú tehlu budeš dávať?

 
Publikované : 21/02/2018 12:14 pm
weslo
(@weslo)
Príspevky: 42
Eminent Member
 

@freddy dobre sa rozhodli ;) :) no nám robil projekt súkromný architekt a on sa hneď na prvom stretnutí pýtal s akým materiál chceme pracovať a my sme mu hneď vedeli povedať, že tehla jednoznačne. nechceli sme žiadny ytong ani nič podobné.

 
Publikované : 26/02/2018 11:46 am
(@bazant)
Príspevky: 93
Trusted Member
 

mám zopár otázok, čo sa domu týka. kde začať? asi aj to vám treba napísať, že konečne už pozemok máme prepísaný na nás. vyše roka sme ho len hľadali a konečne sa to podarilo. chceli by sme na jeseň začať stavať. je to reálne všetko stihnúť do jesene vybaviť? chceme vlastný projekt a chceme si dať vybaviť stavebné povolenie. čo všetko potrebujeme vedieť, keď ideme prvý krát k architektovi? poraďte, aby som už bol dopredu pripravení na jeho otázky. vopred vďaka za odpovede

 
Publikované : 27/02/2018 4:18 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Možnosti je na trhu veľmi veľa a preto by bolo dobre keď pôjdeš 1x k architektovi, aby si mal ujasnené či chceš mať 2 podlažný dom alebo jednopodlažný, je dobre sa zamyslieť nad dispozíciou - čo v dome vlastne chceš všetko mať (izby , úložný priestor, koľko wc resp. kúpeľní, kde dáš kotol resp. inú technologickú časť domu pod.)k tomu by bolo dobre ak si laik pozrieť si nejaké dispozície katalógových domov a porozmýšľať čo by si potreboval a čo sa ti páči. Tiež záleží od financií a veľkosti pozemku, aký veľký ten dom môže byť (dones architektovi aj LV alebo aspoň k.ú a číslo parcely). Proste mať aspoň a akú takú predstavu čo vlastne chceš. Ak máš ujasnené asi ako by mal dom vypadať a čo všetko by tam malo byť určite ti potom architekt ponúkne nejaké alternatívy. Potom by si mal tiež aj porozmýšľať, aké máš na pozemku možnosti čo sa týka dostupných ing sieti (ako je elektrika, plyn, voda kanál a pod.) a rozmyslieť si podľa toho aké uprednostníš napr. vykurovanie, aby ste už vedeli aký veľký priestor bude vyžadovať technická miestnosť. Ak budeš mať aspoň akú-takú predstavu čo chceš, zrýchli sa aj jednanie s architektom a určite spoločne dospejete k nejakému optimálnemu riešeniu. Treba pamätať na to, že každá väčšia zmena predlžuje a predražuje projekčné riešenie.
A čo všetko potrebuješ k stavebnému povoleniu (myslím vyjardenia) Ti šikovný architekt povie a ak nechceš behať po úradoch môžeš si inžiniersku činnosť objednať aj u neho.

 
Publikované : 27/02/2018 5:16 pm



(@bazant)
Príspevky: 93
Trusted Member
 

jumat vďaka ti za rozsiahlu správu a za všetky rady, ktoré si mi napísal. na internete som si už pozeral nejaké dispozície domu a taktiež aj katalógové domy. niektoré mám aj stiahnuté, aby som mu vedel presne ukázať. ešte by som chcel od teba vedieť, aký materiál považuješ za najlepší? mám na mysli či tehla, ytong, porfix. to by som už mal mať tiež dopredu rozhodnuté z čoho pôjdem stavať, či?

 
Publikované : 28/02/2018 6:00 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Myslím, že najlepšie je riadiť sa vlastnosťami materiálu a cenou. A tiež záleží na tebe, čo preferuješ, či je pre teba dôležitá ekológia (niektoré materiály vraj majú nejaký nepriaznivý vplyv na človeka) alebo cena príp. nejaký iný vzťah k určitému materiálu. Niekto napríklad nedôveruje drevodomom (že predsa to nie je murované a teda menej stabeilné ) a pod. Podľa mňa je najdôležitejší pomer medzi vlastnosťami materiálu, hlavne prestupom tepla a cenou.

 
Publikované : 01/03/2018 1:25 pm
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

jumat vďaka ti za rozsiahlu správu a za všetky rady, ktoré si mi napísal. na internete som si už pozeral nejaké dispozície domu a taktiež aj katalógové domy. niektoré mám aj stiahnuté, aby som mu vedel presne ukázať. ešte by som chcel od teba vedieť, aký materiál považuješ za najlepší? mám na mysli či tehla, ytong, porfix. to by som už mal mať tiež dopredu rozhodnuté z čoho pôjdem stavať, či?

...ja sa tiež pripojím do Vašej diskusie. Ja si myslím, že čo sa týka materiálu, každý z nás niečo viac preferuje. Niekto ide do zrubovej stavby, niekto do drevostavby, niekto do iných ekologickejších riešení, niekto do tehly. Samozrejme je to o vlastnostiach daného materiálu, cene a tiež práci pri stavbe. Mne osobne sa páči systém porotherm, no napr. oproti Yporu sa ťažšie reže, vyrezávajú sa drážky a pod. A tiež cena vychádza trošku vyššie. No zdá sa mi taký presný, lepený s malými škárami medzi tehlami. Ťažko poradiť...

 
Publikované : 01/03/2018 2:46 pm
Stránka 1 / 10
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..