Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

rosenie okien

110 Príspevky
95 Užívatelia
0 Likes
84.2 K Zobrazenia
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

ide ma vystriet ked pridu prve mraziky a mne sa zacnu rosit okna, staci vonku okolo 0 stupnov a uz tam je 2-4cm pasik, nehovorim ked je vonku -10 a menej. pritom doma vetram, teplota nie je pod 22C a vlkost pod 55%. co robit aby to nerosilo? alebo kde by mohla byt chyba? dik ;)

 
Publikované : 21/10/2011 4:51 pm
.stm.
(@stm)
Príspevky: 129
Reputable Member Admin
 

Pri roseni okien ide o to, ze na povrchu okna dochadza k poklesu teploty na teplotu rosneho bodu. Rosny bod ovplyvnuje vlhkost a teplota vzduchu v miestnosti + je niekolko veci, ktore ovplyvnuju teplotu na vnutornom povrchu okna.

Toto su teploty rosnych bodov pri roznych teplotach v miestnosti a relativnych vlhkostiach:

Jedna poznamka: Pri ochladeni vzduchu nam v uzavretej miestnosti jeho relativna vlhkost stupa, pretoze dokaze udrzat v "pohybe" menej vody. No a zaroven nam klesa povrchova teplota na okne. Tu teda vznika problem pri chladnejsich miestnostiach.

Teplota a vlhkost:
- teplotu ovplyvnime kurenim :).
- pre eliminaciu rosenia, je vhodne nevypinat kurenie na vecer
(dvaja ludia dvihnu vlhkost za vecer o cca. 10% + spomínane ochladenie miestnosti..).
- vlhkost mozeme v zimnom obdobi najjednoduchsie ovplyvnit vetranim. Zimny vzduch von je suchy a nasaje vlhkost z vnutra. Vetrat treba kratkodobo - prievanom, aby sme miestnost len vyvetrali a nie vychladili.
- da sa to riesit aj mechanicky napr. odvlhcovacmi, rekuperacnou jednotkou a pod.
Pri teplote a vlhkosti je vhodne priebezne kontrolovat „spravanie“ sa miestnosti vlhkomerom a teplomerom.

Teplota povrchu:
Toto je ta, podla mojho nazoru, tazsia cast veci (hlavne v existujucej stavbe). Teplotnym spadom medzi vonkajsou a vnutornou teplotou dostavame teplotu na povrchu zasklenia. Mala by byt vyssia ako hodnota v tabulke. Vyslednu hodnotu ovplyvnuju napr. tieto veci:
- U-cko okna. Je to hodnota tepelnoizolacnej vlastnosti zasklenia (koeficient prestupu tepla). Cim je U nizsie tym sa nam teplota na povrchu priblizi k teplote miestnosti.
- prudenie tepleho vzduchu v miestnosti. Toto ovplyvnuju veci ako napriklad zaclony, parapetne dosky ci poloha vykurovacich telies.
- no a teplota, alebo vlhkost vnutri miestnosti by mala reagovat na zmenu vonkajsej teploty, aby sme sa spadom nedostali na teplotu rosneho bodu (ak nam klesne vonkajsia teplota, klesne nam aj povrchova teplota na okne).

Toto vsetko bez automatiky ide len velmi tazko a chce to kus cviku. :) Preto sem tam na 3cm pasiky rezignujem aj ja :).

 
Publikované : 24/10/2011 12:19 am
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

znamena to tiez ze okno s lepsimi tepelnoizolacnymi vlastnostami by sa rosit nemuselo? pretoze tieto dni ked je vonku pod nulou tak sa to shorsuje a napriklad v spalni kde si nezelam mat vysoku vnutornu teplotu (je okolo 20-20.5 C) tak sa robia dost siroke tie pasy, skoro az 10 cm a aj vlky flak v strede okennej tabule. :(

 
Publikované : 10/11/2011 3:57 pm
.stm.
(@stm)
Príspevky: 129
Reputable Member Admin
 

ano, okna s lepsimi tepelnoizolacnymi vlastnostiami budu mat vyssiu povrchovu teplotu tzn. nebudu sa rosit. Ak nechceme prekurovat, je tu este moznost odvlhcovania. Ako vidno v tabulke, ked znizime vlhkost v miestnosti, teplota rosneho bodu klesne a teda mozme znizit aj teplotu miestnosti. Existuju rozne druhy odvlhcovacov od malych - nemechanickych boxov, cez mensie elektricke zariadenia az po cele systemy vo VZT jednotkach. Je to individualne podla potreby.

 
Publikované : 10/11/2011 7:04 pm



(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

alebo vymenit okna... obavam sa ze to budu velmi nekvalitne okna pretoze rosny bod je vo vnutri nielen na sklenenych tabuliach ale aj na okennom rame, tom co drzi samotne okna :?
alebo sa odstahovat ;)

 
Publikované : 15/11/2011 5:26 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

no mna toto akurat dozralo, pretoze sa k tymto "pasikom" pridala aj plesen v rohoch a vo vstavanej skrini (panelak a zopar praciek dnu spravi svoje).. pozical som si odvlhcovac so 6l nadobkou (v.s.h.70/50/30) zatial na skusku ci to pomoze. Tak tu teraz huci nonstop a ak pomoze budem zvazovat kupu (cca. € 270).. vysledok dam vediet ..

Z.

 
Publikované : 14/01/2012 10:22 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Aktualizujem.. masinka pomaha. 2-3 dni a 6l ide do umyvadla. Btw. je to vidno aj na oknach v miestnosti, kde je to pustene. Tu sa okna skoro nerosia (pri -20 su pasiky aj tu), ale inde je rano skoro cele okno zarosene .. tak presuvam a presuvam. Nastastie ma tento odvlcovac aj tichy mod a vecer ho mozem nehat pusteny v chodbe / kuchyni. Takze, som si ho zajednal na celu zimu (zatial bez 270€ :) ). Inak samozrejme vetranie je tiez ucinne a vidno to hned .. ;) len z toho je zima :ugeek: .

Z.

 
Publikované : 02/02/2012 6:37 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

dobry den,
nieco o roseni okien som si uz precital takze ma neprekvapuje ze sa mi rosia v tychto mrazoch aj ked je vnutorna vlhkost okolo 40% a vnutorna teplota cez 22C, ale co ma uz uplne dostalo je, ze ked dam na parapetu handru na ktoru steka voda, aby mi to nemocilo furtomietky na krajoch, tak ta v rohu dokonca primrzne k oknu :(
dokonca aj ramy sa rosia... asi tie okna nebudu najkvalitnejsie ale uz s tym moc nenarobim a vymienat to nebudem teda...

chcel soms a len spytat... nevedeli by ste poradit co robit s tym premrzanim az dovnutra? kde by mohla byt chyba a ako by sa to dalo co najjednoduchsie odstranit alebo aspon zmiernit? je mozne ze tie okna su tak zle urobene ze proste prefukuje dovnutra chlad? zeby bolo zle zateplenie, alebo detaily okolo zateplenia, mozno vonkajsia parapeta?
keby som tam natiahol silikon? naozaj neviem :-) dakujem za akukolvek radu.

 
Publikované : 03/02/2012 12:41 pm



(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

Zdravim, z rosenia mame taraz asi hlavu zvesenu vsetci :x .. k tej handre, ja by som ju rozhodne nedaval do rohu, alebo celkovo priamo k ramu.. handra posobi ako tepelna izolacia a nepusti teplo z miestnosti k ramu .. tzn. ochladzuje ho a pri tychto teplotach to moze koli tomu mrznut. Handru treba dat dalej od okna nech tam prudi teplo.
K tym "zlym" oknam.. no, mozu byt nekvalitne a tym padom nedokazu odizolovat mrazy.. moze pomoct zvysit teplotu dnu, odhrnut zaclony alebo ine veci co brania prudeniu tepla k oknu. Tiez mi napada doizolovanie okna z vonku ak by to slo .. ale to by uz mohlo byt trochu pritiahnute za vlasy.
Este silikon .. ten pomohol aj mne, ale pri okne (plastove) cez ktore mi vyslovene fukalo a neotvarali sme ho .. tak som ho zvonku zasilikonoval :mrgreen:.

 
Publikované : 03/02/2012 2:25 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

dakujem za rady... no zvonku s tym minimalne v tomto pocasi nic nespravim a zvnutra tiez moc nie :-) skusim teda handru dat prec a chytat vodu inym sposobom aby som nebranil ramom vo vetrani :( ;)

 
Publikované : 03/02/2012 2:45 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

nám sa tiež rosili okna ale už sa to nedeje našli sme si super článok a prostrednictvom neho aj dodávateľa .. odporučam si pozrieť
" domabyt.zariadim.sk/rosia-sa-vam-okna "

 
Publikované : 02/02/2015 1:57 pm
(@martinlor)
Príspevky: 110
Estimable Member
 

rosenie okien je vadou skla to je darmo

 
Publikované : 29/01/2016 11:51 am



jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Podľa mňa doteplenie rámov, roseniu skla nepomôže, je to v povrchovej teplote na skle (keď sme mali prerobené drevené okná s trojskom tak sa to oveľa menej rosilo ako keď sme ich vymenili za plastové s dvojsklom) a tým nechcem povedať, že drevené okná sú lepšie ako plastové :roll: ide o tu povrchovú teplotu na skle.
To vlhnutie v rohoch máme aj my, myslím že je to zlým utesnením detailov pri montovaní okna, :down: .... a tiež neviem čo s tým lebo máme zateplený panelák a už sa k tomu z vonku nevieme dostať :cry:

 
Publikované : 18/02/2016 7:58 pm
(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

ono drevene okna maju tiez svoje muchy to je jasne, ale urcite sa nerosia tak ako plastove

 
Publikované : 19/02/2016 12:36 pm
(@jodik)
Príspevky: 100
Estimable Member
 

len o drevene sa treba vo vacsom mnozstve starat

 
Publikované : 25/02/2016 12:02 pm
Stránka 1 / 8
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..