Pripoj sa k nám!
Aksamietnica (Taget...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Aksamietnica (Tagetes) - kvitnúca letnička

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
8,459 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Aksamietnice – malé slniečka záhrad - základný popis, vlastnosti
aksamietnica top
 

Latinský názov: Tagetes

Výška: 15 - 90 cm

Čeľaď: Asteraceae

Odolnosť: citlivá na mráz

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny: Nazývajú ich tiež garafie, afrikány alebo smraďošky pre svoju výraznú špecifickú vôňu, ktorá je daná obsahom sírných derivátov. Aj keď ju nazývajú afrikán pôvodne pochádza z Mexika. Má okolo 50 druhov, ktoré sa líšia výškou, tvarom kvetu a farbou od žltej, cez oranžovú až po hnedočervenú a ich rôzne kombinácie. Listy sú tmavozelené, rozstrapatené alebo viactvaré. V záhrade je nielen dekoratívna, ale aj užitočná. Uplatňuje sa v ekozáhradách, pretože odpudzuje škodlivý hmyz, hlavne háďatka, ktoré zle ovplyvňujú porasty jahôd, cibuľovín, mrkvy či pôru. Najlepší účinok má odroda Ground control. Kvitne od júna až do prvých mrazov. Vynikne vysadená samostatne, ale záhradníkmi je využívaná na kombinované výsadby. 
 
Stanovište: Rastlina je nenáročná na pôdu, ale lepšie prospieva v humóznych dobre priepustných pôdach. Vyhovuje jej slnečné stanovište no znesie aj polotieň.
 
aksamietnica 01
aksamietnica 02
aksamietnica 03
 
Starostlivosť: Aksamietnicu môžete pestovať voľne v záhrade alebo v nádobach. Môžete si ich predpestovať doma za oknom alebo v skleníku či parenisku. Majú rýchly rast, preto na predpestovanie stačí mesiac. Von ich vysádzajte až po „zamrznutých“, aby vám neomrzli, pretože sú citlivé na mráz, čiže stačí začiatkom apríla. Rastlina je nenáročná na pestovanie a ak má dostatočnú zálievku pokvitne celé leto. Ak si Aksamietnicu vysadíte na balkóne či terase zbavíte sa dotieravého hmyzu, pretože pôsobí aj repelentne. Svojími výraznými kvetmi priláka do záhrady rôzne motýľe. Aksamietnica je užitočná aj po odkvitnutí, rozdrtená, namulčovaná a zapracovaná do pôdy pôsobí ako zelené hnojenie na obohatenie a zlepšenie zloženia pôdy.
 
aksamietnica 04
aksamietnica 05
aksamietnica 06
 
Rez a zber: Odkvitnuté kvety odstraňujeme, podporí sa tým opätovné kvitnutie. Z odkvitnutých kvetov si môžeme nasušiť semená pre výsadbu v budúcom roku.
 
 
 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 27/07/2015 3:47 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

aksamietnice sú vďačné a to že odpudzujú háďatká je fakt pravda vyskúšané u nás v záhrade (a zeleninový záhon ešte aj dobre vypadá) :D

 
Publikované : 05/08/2015 6:03 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..