Dulovec japonský (Chaenomeles japonica)- kvitnúce rastliny
Dulovec - užitočný a krásny - základný popis, vlastnosti |
Latinský názov: Chaenomeles japonica Výška: 1 – 3m Čeľaď: Rosaceae Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná |
Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)
Charakteristika rastliny: Nenáročný, užitočný ker, ktorý vám vyzdobí záhradu je Dulovec japonský. Jeho pôvodným domovom je východná Ázia, potom bol neskôr prenesený do Japonska odkiaľ sa v 18.stor. dostal do Európy. U nás sa pestuje ako prevažne okrasný ker bohato zakvitnutý v jarnom období pred vyrašením listov. Začína si však budovať cestu aj k ovocinárom pre jeho žlto zelené plody, ktoré majú vysoký obsah pektínu a veľké množstvo vitamínu C. Dulovec japonský je opadavý ker 1 až 3 m vysoký. Listy má lesklé, tmavozelené, vajcovitého podlhovastého tvaru, okraj listov je pílkovitý. Vedľa púčika vyrastajú dlhé tŕne. Kvitne v marci až apríli, kvety sú usporiadané do súkvetí po 2-4 kvietkoch, farba lupienkov je rôzna od oranžovej až po karmínovočervenú. Existujú aj kultivary Dulovca, ktoré majú iné farby ako napr. Ch. speciosa „Nivalis“ – biela, Ch. speciosa „Cameo“ – ružová a i.. Ker dosahuje mrazuvzdornosť až do -26°C, kvety v jarnom období znesú mrazy do -5°C. Môžeme ho vysadiť do živého plota, ale tiež ako solitér.
Stanovište: Vyhovuje mu dostatočne priepustná pôda s kyslím pH. Vyžaduje umiestnenie na slnku alebo v polotieni.
Rez: Prvý rez urobíme hneď po výsadbe a potom skracujeme každoročne. Výchovným rezom podporíme rozkonárenie, v ďalších rokoch sa robí rez pre udržanie tvaru. Dulovec dobre znáša aj radikálny zmladzovací rez. Zrelé plody majú intenzívnu žltú farbu, zbierajú sa na jeseň a sú veľmi tvrdé. Ak plody okamžite po zbere nespracujete, môžu sa aj zamraziť. Na konzumáciu v surovom stave nie sú moc vhodné pre ich tvrdosť a trpkú chuť, ale sú z nich veľmi dobré a aromatické sirupy, pyré, kompóty, džemy, likéry, vína či nealkoholické nápoje. Pridávajú sa aj do málo výrazných lekvárov či sirupov, prípadne do džemov z plodov, ktoré majú málo pektínu. Plody Dulovca sú cenným zdrojom vlákniny, pektínov a vitamínu C.
Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)
Vaša Stavba od A po Z. |
Treba nejako zazimovat?
Treba nejako zazimovat?
v článku je že vydrží mráz do -26°, tak asi nie
treba si všetko poriadne prečítať a nepýtať sa zbytočné otázky
každému myslím, že sa stane, že niečo prehliadne
hm, pekna rastlina
ked kvitne tak je to super, pekne to vyzera
staviam sam a rad
aj to super vonia
Ako je to s konzumovaním tých plodov? Máte s tým skúsenosti?
Čerstvé takto akože zo stromu by sa jesť nemali, kompót je ale fajn
Nieže by sa zo stromu nemali. Môžu sa, ale sú hrozne tvrdé a trpké čiže sa moc jesť nedajú. Majú veľa pektínu takže je dobre ich pridať do lekvárov k ovociu ktoré má málo pektínu a nemusíte pridávať niečo umelé aby džem alebo lekvár zhustol. Ja som ich pridala aj do presnidávok, keď som robila z jabĺk. Ale ja som robila z dúl,tento dulovec som neskúšala, myslela som si , že je iba okrasný druh, ale tento rok skúsim celkom ma potešilo, že sa dá tiež konzumovať.
aj palenka je z toho fajn
tiez by som ho chcel mat na zahrade
Čo ti v tom bráni?
mať ho nie je náročné, len problém je potom skôr so spracovaním tých plodov