Pripoj sa k nám!
Nepravý jazmín (Phi...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Nepravý jazmín (Philadelphus) – kvitnúce záhradné rastliny

4 Príspevky
3 Užívatelia
0 Likes
11.5 K Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Nepravý jazmín – voňavá biela kráľovná - základný popis, vlastnosti
jaz top
 

Latinský názov: Philadelphus

Výška: 1 - 6m

Čeľaď: Hydrangeaceae

Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny: Pochádza hlavne zo Severnej Ameriky a východnej Ázie. V prírode existuje zhruba 60 – 70 odrôd a kultivarov rodu Philadelphus. Radí sa medzi kry opadavé aj stálozelené, u nás môžeme pestovať len druhy opadavé a ich krížence. Pestuje sa pre kvet a výraznú vôňu. Kvitne od konca mája do júla. Kvety môžu byť jednoduché, poloplné aj plné a môžu sa líšiť vnútorným usporiadaním. Základná farba kvetu je biela, v rôznych odtieňoch, niektoré odrody majú ešte farebné očko v strede kvetu, ktoré môže mať odtiene od rúžovej až po purpurovú. Listy sú zelené, vajcovité, 4-8cm dlhé, špicaté a zreteľné zubaté. U nás je najčastejšie pestovaná odroda Philadelphus coronarius, Philadelphus „Belle etoile“ a Philadelphus virginalis. 
 
Stanovište: Najradšej má slnečné stanovisko, ale môže byť aj v polotieni až tieni. Znesie aj väčší tieň, ale menej kvitne a ťahá sa za svetlom. Nie je náročný na pôdu znesie slabo kyslú až silne zásaditú pôdu. Pôda by mala byť ľahšia a priepustná.
 
jaz 01
jaz 02
jaz 03
Starostlivosť: Sadiť ho môžeme skoro na jar a tiež na jeseň, ale v stave bez listov. Po výsadbe je dobre urobiť výrazný rez a výdatne a pravidelne ho zalievať. Rozmnožujeme ho odrezkami a ponáraním. Zelené odrezky množíme v skleníku alebo doma a drevité odrezky môžeme sadiť na vonkajšom stanovisku. Môžeme ho vysádzať ako solitér ale aj do skupín prípadne do živých plotov. Rýchlo rastie a skoro zaplní vymedzený priestor.
jaz 04
jaz 05
jaz 06

Rez: Nepravý jazmín režeme skoro na jar, keď už nehrozia veľké mrazy. Môžeme urobiť prierezku vetví, aby sme ker presvetlili. Ker omladíme odrezaním starých vetví až pri zemi. Presvetlenie môžeme urobiť aj po odkvitnutí, ale nestriháme silné mladé výhonky. Ak chceme, aby nám kvitol v živom plote zastrihujeme ho len ľahko na výšku a nerobíme každoročný radikálny rez.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 12/05/2016 9:42 am
(@wilino)
Príspevky: 112
Estimable Member
 

kolko miesta vokol seba potrebuje?

 
Publikované : 19/05/2016 6:38 pm
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 

Je to krík čiže ťažko povedať lebo časom sa rozrastá, ale cca 1x1 až 2x2, ak bude vo voľnom priestore, pretože dlhé konáre ovísajú k zemi. Ak bude v živom plote prispôsobí sa miestu stačí aj jeden meter. Miesto, ktoré v zemi zaberá je pri dospelom kríku max do 1m.

 
Publikované : 23/05/2016 10:28 am
 mara
(@mara)
Príspevky: 155
Estimable Member
 

ja by som ho asi radsej nechal len tak volne a hlavne by som mu nechal co najviac miesta aby nebol utlacany

 
Publikované : 23/05/2016 5:49 pm



Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..