Pripoj sa k nám!
Stračonôžka ( delph...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Stračonôžka ( delphinium) - kvitnúce záhradné rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
9,983 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 

Júnová dominanta záhrad – Stračonôžka - základný popis, vlastnosti

delphinium top

Latinský názov: Delphinium

Výška: 0,8 - 2m

Čeľaď: Ranunculaceae

Odolnosť: Čiastočne až úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Voľne rastúce druhy staračonôžok sa vyskytujú prakticky na celom svete, okrem polárnych oblasti a Austrálie. Rastu väčšinou v horských oblastiach pozdĺž potokov, ale aj vedľa polí ako burina. Rod dalphinium má až 400 druhov rastlín rôznych veľkostí a farieb. Záhradné druhy majú tri skupiny kultivarov. Belladonna a Elatum sú trvalky vegetujúce niekoľko rokov na jednom mieste.

delphinium 01
delphinium 02

Tretia skupina : pacifické hybridy sa pestujú ako letničky alebo dvojročné rastliny. Kvety sú usporiadané do strapcov, jednoduché alebo plné, odtieňov bielej, modrej, ružovej až červenej farby. Listy sú dlaňovité a delené. Rastlina obsahuje jedovaté alkaloidy, môže spôsobiť alergické reakcie na koži, preto pri manipulácii s ňou by ste mali používať rukavice. Kvitne od júna do septembra. Svojou farebnosťou krásne obohatí trvalkový záhon.

Stanovište:

Stračonôžky potrebujú slnečné stanovisko, na mieste chránenom pred vetrom . Tieto rastliny vyžadujú prekyprenú, priepustnú pôdu bohatú na živiny.

delphinium 03
delphinium 04

Starostlivosť:

Rozmnožuje sa semenami, skoro na jar ich vysejeme do skleníka alebo do fóliovníka. Predpestované rastliny vysádzame v máji na záhon. Dospelé rastliny môžeme množiť delením trsov alebo koreňovými odrezkami. Rastlina je vysoká, preto vyžaduje oporu. Na jar ju treba skontrolovať, pretože býva napádaná slimákmi. Potrebuje výdatnú zálievku a pred kvitnutím výživu v podobe tekutého hnojiva. Po prvom kvitnutí treba rastliny zrezať a prihnojiť, podporí sa tak druhé kvitnutie. V jeseni ju prihrňte vyzretým kompostom.

delphinium 05
delphinium 06

Rez a zber:

Stračonôžku režeme dvakrát. Po prvom odkvitnutí asi 10cm nad zem, aby zakvitla v jeseni a v neskorej jeseni tesne nad zem . Na jar ju môžeme ostrým nožom rozdeliť a rozsadiť.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Vaša Stavba od A po Z

 
Publikované : 04/08/2015 5:30 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..