Pripoj sa k nám!
Vistéria (Wisteria)...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Vistéria (Wisteria) - popínavé rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
13.9 K Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Vistéria, žiarivý vodopád kvetov - základný popis, vlastnosti
visteria top
 

Latinský názov: Wisteria

Výška: 8 - 20 m

Čeľaď: Fabaceae

Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

V slnečných dňoch v záhrade, hľadá každý kúsok tieňa pod stromom či prekrytou terasou. Takýto tieň vytvorí krásne kvitnúca Vistéria, liana, ovíjajúca sa okolo terasy, opory alebo altánku dorastajúca do výšky 8 až 20 metrov. Pochádza z USA, v Európe sa začala pestovať od roku 1816, najviac je však rozšírená v Japonsku, Číne a Korei. V našich záhradach sa pestujú obvykle dva druhy: Vistéria čínska (Wisteia sinensis) a Vistéria japonská (Wisteria floribunda). Kvitne od mája do júna, kvety sú motyľkokveté a vytvárajú pôsobivé previsnuté hroznové súkvetia, ktoré sú až 50cm dlhé, bieleho, ružového alebo fialového sfarbenia. Listy sú opadavé, striedavo zložené s 3 až 6 párov lístkov, ktoré sú pozdĺžne vajcovité až kopijovité na vrchole zašpicatené. 

Stanovište:

Vistéria vyžaduje slnečné, teplé stanovisko chránené pred vetrom. Pôda by mala byť priepustná, výživná, obohatená o kompost, neutrálna až mierne zásaditá. Vistérie neznášajú premokrenie.

visteria 01
visteria 02
visteria 03

Starostlivosť:

Vistériu môžeme rozmnožiť semenami alebo odrezkami. Na trhu sú častejšie predávané vistérie pestované z odrezkov, treba si pri kúpe dať pozor, lebo Vistéria vysadená zo semienok kvitne, až keď je rastlina dospelá a to je vo veku okolo 10 rokov. Vysádzajú sa na jar alebo vo vegetačnom období, neskoro na jeseň by mohli korene malej rastliny vymrznúť. Po vysadení ju treba častejšie polievať a chrániť pred prudkým slnkom zatienením, pokým poriadne nezakorení. Neskôr už nie je náročná na vlahu a rastie pomerne rýchlo, preto potrebuje pravidelný rez. Vistéria potrebuje vždy pevne ukotvenú oporu. Nemala by sa vysadiť v blízkosti menších stromov, lebo by ich mohla svojou ovíjavou silou udusiť. Takisto nieje vhodné ju vysadiť v blízkosti antén a žľabov, ktoré by mohla svojou silou zdeformovať. Vistéria je jedovatá rastlina, hlavne jej plody, preto treba dať pozor, ak sa v záhrade pohybujú malé deti, prípadne zvážiť jej výsadbu.

visteria 06
visteria 05
visteria 04

Rez:

Ak by sme Vistériu nestrihali nedocielime bohaté kvitnutie. Rez je potrebný už od malej rastliny, inak by sa výhony vzájomne preplietli a neskorší rez by bol znemožnený. Aby sme dosiahli kvitnutie aj v spodnej časti rastliny je potrebné na jar silno skrátiť minuloročné výhonky. Radikalnejší rez je nutný hlavne v prvých rokoch, kedy ju tvarujeme do potrebnej podoby. Staršie rastliny rezom už len udržujeme a zmladzujeme.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 12/06/2015 1:27 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..