Pripoj sa k nám!
Vystavba v extravil...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Vystavba v extravilane mimo uzemneho planu obce na ostatnej ploche

3 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
4,180 Zobrazenia
(@janikst)
Príspevky: 2
New Member
Topic starter
 

Zdravim,

mame zaujem o kupu pozemku v extravilane obce. Uzemnyu plan obce neviem nijako dohladat , no starosta tvrdi ze uzemie kde sa pozmeok nachadza nieje prerokovany na individualnu vystavbuy rodinnych domov a tak ta zatial nemozeme stavat. Tvrdi ze je v jeho zaujme to zahrnut to uzemneho planu obce ale az v dalsom volebnom obdobi. Je to vraj jeho priorita cislo jedna a chcel by aj aby sme ten pozmeok zakupili a pockali na zmenu uzemneho planu obce. Ale to sa mi zda velmi nadlho cca 2 roky pri dnesnom raste mater. a podobne tolkoc akt nehcceme.
Pozemok by sme kupovali od majitela vedlajsieho pzoemku ktory rozparceloval svoj velky pozemok na viacero malych a tie teraz predava.
Pozmeky su na katastri vedene ako ostatna plocha. Nakolko majitel ktory pozemky predava sam staval dom pred dvoma rokmi a aj ten jeho pozemok je v extravilane obce sa zarucil ze s takoutou stavbou problem nebol. Dostal vsetky stavebne povoleni a aj vykjadrenie od starostu z emu povluje individualnu vystavbu v extravilane obce ak si inzinierske siete privedie na vlastne naklady. Vsetko mu prebehlo v poriadku a uz byva druhy rok.
Dokonca vo vyjadreni ze mu obec povoluje individualnu vystavbu su zahrnute aj parcely ktore momentalne ma na predaj.
Kazdopadne som si to chcel preverit a starosta mi dneska oznamil ze na tychto parcelach teraz stavat nebude mozne nakolko niesu v uzemnom plane obce.
po inetrnete som si anstudoval ze ak je obec mensia ako 2000 obyvatelov a nema niejaky oficialny uzemny plan, (neviem sa k nemu nikde dopracova) tak staci len vyjadrenie z obce ze nam povoluje vystavbu domu na tomto pozemku ale za stavebny pozemok vyjmem len plochu podla projektu pre dom.

Mat niekto s tymto skusenosti ?
bo dlhom hladani sme sa tesili ze sme si nasli pozmeok a aj tuna sa nieco naslo len aby si mlada rodina nemohla postavi dom :D

 
Publikované : 12/07/2022 5:59 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Zdravím,

v paragrafe 37 stavebného zákona sa píše, že ak obec nemá spracovaný územný plán, tak by mala rozhodnúť na základe :

Podkladom pre vydanie územného rozhodnutia sú územné plány obcí a zón. Ak pre územie nebol spracovaný územný plán obce alebo zóny, podkladom na vydanie územného rozhodnutia sú spracované územnoplánovacie podklady podľa § 3 a ostatné existujúce podklady podľa § 7a; inak stavebný úrad obstará v rozsahu nevyhnutnom na vydanie územného rozhodnutia iné podklady, najmä skutočnosti získané vlastným prieskumom alebo zistené pri miestnom zisťovaní.

Toto dáva starostom obcí bez územného plánu možnosť sa nejako individuálne rozhodnúť. Nakoľko oni nemajú podklady podľa par.3. Za normálnych okolností, ak už ide o zastavané územie, by vám to teda mohol povoliť aj podľa zákona. Niekedy sa to rieši spojením územného a stavebného konania.

Ak starosta "váha", budete si musieť dať spracovať projekt pre územné rozhodnutie a podať žiadosť. Dôležité tu myslím budú vyjadrenia z OU životného prostredia. Priložil by som tam aj ten predchádzajúci súhlas na dané pozemky. Starosta by to mal následne posúdiť spoločne so združeným stavebným úradom. odstavec 2 par. 37 vraví :

Stavebný úrad v územnom konaní posúdi návrh predovšetkým z hľadiska starostlivosti o životné prostredie a potrieb požadovaného opatrenia v území a jeho dôsledkov; preskúma návrh a jeho súlad s podkladmi podľa odseku 1 a predchádzajúcimi rozhodnutiami o území, posúdi, či vyhovuje všeobecným technickým požiadavkám na výstavbu a všeobecne technickým požiadavkám na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu, prípadne predpisom, ktoré ustanovujú hygienické, protipožiarne podmienky, podmienky bezpečnosti práce a technických zariadení, dopravné podmienky, podmienky ochrany prírody, starostlivosti o kultúrne pamiatky, ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu, lesného pôdneho fondu a pod., pokiaľ posúdenie nepatrí iným orgánom.

Tu by som sa možno skúsil dopredu informovať / poradiť aj na stavebnom úrade, pod ktorý spadá vaša obec. Ten predchádzajúci súhlas je výrazne na vašej strane. Tiež je ale pravda, že oni často prihliadajú na názor starostu.

Pozor, ak ale obec už má rozbehnuté spracovanie územného plánu, alebo obec spadá do kategórie že by ho mala mať, toto môže byť dôvod na nepovolenie stavby. Že sa teda počká, kým sa to spracuje.

Tu je zákon a spomínaný paragraf 37:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1976/50/#paragraf-37

Z.

 
Publikované : 13/07/2022 2:06 am
(@janikst)
Príspevky: 2
New Member
Topic starter
 

Dakujem vlemi pekne za presnu odpoved.

Nakoniec sme zistili ze obec ma uzemny plan obce. je to mensia obec do 800 obyvatelov.
Kazdopadne sa k tomu neviem nikde dohladat nakolko obec uz od roku 2009 neotvarala ziadne zmeny na uzemny plan obce.
Zo zakona som si zistil ze obec by mala kazdych 4-5 rkov scvhalovat zmeny uzemneho planu iked ziadne nisu mali by schvalit ze niesu ziadne navrhy na zmenu uzemneho planu.
Nieosm v tkaomto pripade vo vyhodnej pozicii ? nakolko obec neriesila uzemny plan 13 rokov a tka by starosta ciastocne mohol spravit vynimku?
vsaed som si zistoval ze vdaka povoleniu na parceli ktore staroista dal a ktore sa prave rozpredavaju na individualnu vystavbu by som stavebne povolenie skoro s urcitostou ja tka dostal. jediune co by robilko problem z eby som dom nevedel skolaudovat.

 
Publikované : 19/07/2022 5:06 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..