Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

mrznutie stavby

4 Príspevky
4 Užívatelia
0 Likes
8,343 Zobrazenia
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

mal by som otazku, preco musi alebo je teda vhodne nechat stavbu vymrznut cez zimu? sak dnes sa to lepi tenkou vrstvou, tvarnice su uz s minimom vody a tvrdnutie betonu je aj tak chemicka zalezitost a musi vyschnut este pred prvymi mrazmi. dakujem ;)

 
Publikované : 21/10/2011 4:49 pm
.stm.
(@stm)
Príspevky: 129
Reputable Member Admin
 

Zdravim :) , pre zdovodnenie „vymrznutia stavby“ by som menoval dva dovody:
- prvym je vyschnutie stavby v pripade, ze boli pouzite mokre procesy. Tieto procesy nie su len spominane lepidla v murive, ale aj betonovanie zakladov, podkladovej dosky, vencov, popripade stropov (schnutie betonov sprevadza dlhodobejsie odparovanie vody - hlavne masivnejsich casti). Tiez sa moze stat, ze stavba pred polozenim strechy dlhodobejsie mokne a v nechranenych konstrukciach sa tak nazbiera vlhkost.
Pri schnuti v zime ide o to, ze aj ked relativna vlhkost vzduchu v zime je napr. 70%, jeho absolutna vlhkost (realny obsah vody) je velmi nizka. Takto dokaze zimny vzduch dobre „vytiahnut“ vodu zo stavby a stavba tak preschne „vymrzne“.
- druhym dovodom je statika stavby a jej sadnutie. Po dokonceni hrubej stavby je v nej zabudovane viac nez 90% vlastnej vahy. Cez zimu, vplyvom vlastnej vahy a snehu, stavba sadne. Taktiez vplyvom zamrznutia/ rozmrznutia nechranenych nasypov a okolia stavby mozu tieto po zime konsolidovat a rovnako dosadnut. Tento proces konsolidacie „sadnutia“ sprevadza vznik mikrotrhlin v jednotlivych konstrukciach a dotvarovanie stavby. Ak tento proces prebehne pred zrealizovanim omietok, podlah a ostatnych dokoncovacich prac, je mozne vyhnut sa ich buducej oprave.
Proti je vzdy otazka penazi a casu (3-4 mesiace prestojov), no to uz je vzdy individualna zalezitost.

 
Publikované : 22/10/2011 3:57 am
(@rado-j)
Príspevky: 3
Active Member
 

Okrem toho, ze si oddychne Vasa penazenka je to hlavne dovod ako spominal .stm.
dovodom je statika stavby a jej sadnutie. Materialy pouzite pri vystavbe maju svoj objem, ktory sa po vyschnuti meni, a tym mozu vzniknut mikrotrhliny, je lepsie ked sa ukazu este predtym ako date omietku. Stavba vsak musi byt zakryta a vetrana.
rado.1stavebniny

 
Publikované : 21/11/2012 5:38 pm
(@anonymous)
Príspevky: 374
Honorable Member Guest
 

samozrejme nechaj zazimovať. Spoliehať sa na to že lepenie a podobné procesy sú chemickou záležitosťou nie je práve najvhodnejšie. Predsa len do lepidla (predpokladám že používaš na stavanie keď si spomenul lepenie) sa pridáva voda a ak tá zamrzne tak neviem aké chemické procesy tam budú prebiehať. taktiež si neviem predstaviť ako by si robil omietky a podobné veci keby ti v tej zime neschli? už keď je tu zima si aspoň na chvíľu oddýchneš od tých starostí.

 
Publikované : 06/12/2012 11:09 pm



Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..